Лютий сир та картопляний книш: як Євген Клопотенко оновив меню головного ресторану Гуцульщини
Бували ви чи ні у Яремче, що на Івано-Франківщині, тепер зупинка тут повинна зʼявитися у ваших планах. Цього літа тут запрацював ресторан "Гуцульщина" — архітектурна й культурна візитівка Карпат, яка, отримавши нових господарів, надбала й нове меню від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Про легендарний ресторан, концептуальні страви й унікальні смаки розповідаємо далі.


Зведений у 1956 році за проєктом архітектора Івана Боднарука, ресторан "Гуцульщина" побудований без єдиного цвяха. Наприкінці цього літа він відзначив другий день народження: нові співвласники Ігор Штогрин та Андрій Бакай ініціювали реставрацію історичної будівлі — деревʼяні зруби очистили вручну, відновили дах та зберегли автентичний декор, як-от косівські кахлі та глиняний посуд.



Коли ж постало питання, який новий досвід запропонувати гостям ресторації, вирішили занурювати їх у гастроподорож. Команда закладу звернулася до шеф-кухаря Євгена Клопотенка, відомого любовʼю до української культури та смакових експериментів. Провівши кулінарну експедицію Карпатами, він переосмислив 12 традиційних гуцульських страв, які доповнили основний стравопис ресторану. Євген створив концептуальне меню, що пропонує авторські інтерпретації традиційних страв із неочікуваних, але усім знайомих карпатських продуктів. Як-от лютий сир, себто традиційна бойківська закуска з кисломолочного сиру, часнику, паприки та гострого червоного перцю, чи картопляний книш, який колись належав до обрядових страв.

А під час званої вечері з нагоди офіційного відкриття "Гуцульщини" гості скуштували сім особливих страв, які стали справжнім атракціоном для смакових рецепторів. Нібито звичайні гуцульські частування отримали нове звучання без втрати карпатського колориту. Клопотенко представив гостям вечері усім знайомі традиційні наїдки у зміненій формі: картопля з грибами скидалась на десерт і подавалась у вигляді картопляно-грибного морозива із картопляним пляцком, який нагадував одночасно сирник та яблучний пиріг. Борщ, з якого почалася вечеря, був поданий не у мисці, а відтворений у вигляді чотирьох соусів, які треба було зʼїсти одночасно з хлібом, отримавши насичений смак борщу в роті!


Пів століття тому ресторан "Гуцульщина" був місцем відпочинку культурної інтелігенції — свого часу тут побували Володимир Івасюк, Василь Зінкевич та Ліна Костенко, — тому від сьогодні у найближчих планах команди зробити з цього легендарного місця культурно-гастрономічний центр Карпат, де цікаво одночасно пізнавати історію й отримувати унікальний смаковий досвід. Завітати сюди на тертюхи, буришник, гуслянку та інші локальні наїдки варто і якщо ви спокійно відпочиваєте у Яремче, і якщо прямуєте у похід карпатськими полонинами.



