До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 нових книжок, на які варто звернути увагу у квітні

Роман легендарної букерівської лауреатки Антонії Баєтт, українська еротична проза порубіжжя ХІХ–ХХ століть та наукпоп про досвід проживання війни: ми обрали найцікавіші книжки, на які варто звернути увагу цього місяця.

"Переміна місць", Девід Лодж

Реклама

У видавництві "Вавилонська бібліотека" вийшов один із найочікуваніших перекладних романів року — "Переміна місць" Девіда Лоджа. 89-річний Лодж — один із найяскравіших авторів сучасної Британії, лауреат численних премій та автор, чиї книжки неодноразово потрапляли до списків фіналістів Букера.

Насамперед Девід Лодж відомий як автор-інтелектуал, що іронічно зображує у своїх текстах гуманітарні академічні кола, до яких належить і сам, адже майже 30 років, з 1960-х до кінця 1980-х, викладав англійську літературу в Бірмінгемському університеті. Роман "Переміна місць" 1975 року — перша частина з відомої "Кампусної трилогії", яка принесла авторові світову славу. Це харизматична історія про британського викладача Філіпа Своллоу й американського професора Моріса Заппа, які беруть участь у програмі обміну між університетами. На цілий семестр невдаха-британець опиняється в одному з престижних вишів США, а енергійний американець — у посередньому в Британії. Обидва потрапляють у нове й незвичне для себе культурне та професійне середовище, де намагаються чимшвидше призвичаїтися.

"Вавилонська бібліотека"

"Секрет служниці", Фріда Мак-Фадден

Для всіх шанувальників жанру психологічного трилера американська авторка Фріда Мак-Фадден випустила продовження свого міжнародного бестселера за версією New York Times, USA Today і Wall Street Journal "Служниця" — "Секрет служниці".

У новій книзі служниця Моллі, яка має багато секретів, працює на новому місці, у неймовірному пентхаусі багатіїв Дугласа та Венді Гарріків. Прибирання коштовних інтер’єрів та готування вишуканих страв майже не обтяжує. А господар не висуває зайвих умов. Крім однієї. Не турбувати місіс Гаррік… Щось у цьому домі не так. Чому господиня не виходить зі спальні? Чому звідти лунає плач?.. Моллі вирішує врятувати місіс Гаррік та змусити її чоловіка Дугласа заплатити за скоєне. "Секрет служниці" — класичний феміністичний детектив з розумною та зухвалою героїнею в центрі історії. Варто прочитати, якщо вам сподобалися трилери "Жінка у вікні" та "Зникла дівчина".

Vivat

"Книга для дітей", Антонія Баєтт

Вперше українською мовою виходить проза Антонії Баєтт — легендарної букерівської лауреатки, що входить до списку 50 найкращих британських письменниць. "Книга для дітей" — складний багатошаровий текст, справжня родинна сага, написана в традиції великих романів, яка розповідає історію кількох сімей з кінця XIX і до початку XX століття. Спільною ланкою є дитяча письменниця Олів Веллвуд, яка розповідає казки для сімох своїх дітей. "Якщо розповідати достатньо переконливо, ніхто не здогадається, які родинні трагедії криються за історіями про дітей, що спускаються в підземне царство в пошуках викраденої тіні, які зради й загадки ховаються за оповідками про чарівних звірят, що змінюють форму".

"Темпора"

Таємна пригода. Антологія української еротичної прози порубіжжя ХІХ–ХХ століть

Найрафінованіші твори українських класиків про пристрасть і бажання увійшли до антології "Таємна пригода" — саме так їх представляють у видавництві Yakaboo Publishing. Винниченко, Кобилянська, Кобринська, Коцюбинський, Підмогильний, Франко та інші класики української літератури межі двох століть — як вони писали про кохання 100 років тому? У цій книзі зібрана коротка проза — чуттєва, ніжна, смілива, зухвала, яка може стати для читача не тільки натхненням, але й справжньою розрадою.

Водночас антологія "Таємна пригода" дає нам можливість зрозуміти місце української модерністської прози у світовому контексті та побачити, що в багатьох сенсах українські автори й авторки перебували в авангарді європейської прози.

Yakaboo Publishing

"Поглянь, що ти пропустив. Нові способи бачити світ крізь мистецтво", Вілл Гомперц

Британець Вілл Гомперц — людина, яка вміє розповідати про мистецтво легко й захопливо. По-перше, багато років він є редактором відділу мистецтв ВВС та пише про головні події в артсвіті. По-друге, майже 10 років Гомперц є директором лондонської галереї Tate, а отже не тільки знає все про сучасне мистецтво, але й відчуває, як зацікавити ним широку аудиторію.

У видавництві Arthuss виходить його третя книжка — після успішних видань "Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі" та "Думай як митець". У новій книжці "Поглянь, що ти пропустив. Нові способи бачити світ крізь мистецтво" Вілл Гомперц розповідає, як навчитися дивитися на світ та сприймати його як митець. Адже, на думку автора, ми дивимося навкруги з певною втомою — і тому багато пропускаємо, натомість митці, як казав Джон Раскін, критик вікторіанського мистецтва, бачать "невинним оком", ніби вперше. Це вміння, впевнений Вілл Гомперц, стане у пригоді кожному з нас.

Arthuss

"Як це, війна? Психологічний досвід повномасштабного вторгнення", Ілля Полудьонний, Марк Лівін

Книжка, яка має бути на полиці кожного українця. Журналіст, письменник, видавець The Village Україна Марк Лівін та гештальт-терапевт Ілля Полудьонний, чиї подкасти про психологію "Простими словами" мають чималий попит, об'єдналися й написали книгу про наш досвід проживання війни.

Книжка фокусується на першому півріччі повномасштабного вторгнення. У ній містяться особисті історії авторів про передчуття й початок повномасштабної війни, намагання осягнути все, що відбувалось, та їхні спостереження стосовно цих подій на основі психологічної теорії. У розділах, що стосуються складних і вразливих тем, своїм досвідом поділилися партнери з проєктів Veteran Hub і "Сильні". Марк Лівін та Ілля Полудьонний почали працювати над виданням через два місяці після початку вторгнення, тож книга є важливою фіксацією наших найвразливіших почуттів, які потребують ідентифікації й осмислення.

"Наш Формат"

"Переосмислення забутого ХХ століття", Тоні Джадт

Важлива книжка одного з найавторитетніших істориків сучасності Тоні Джадта, автора численних досліджень з новітньої історії Європи, зокрема книжки "Після війни. Історія Європи від 1945 року" та збірки "Роздуми про ХХ століття", написаної у співавторстві з Тімоті Снайдером.

"Переосмислення забутого ХХ століття" — насамперед книга про уроки, які ми мусимо винести з подій минулого. Вона охоплює есеї, які історик та інтелектуал Тоні Джадт писав упродовж дванадцяти років. Ці праці охоплюють доволі широке коло питань — від французьких марксистів до американської зовнішньої політики, від глобалізаційної економіки до пам’яті про зло. А ще вони мають досить широку географію — від Бельгії до Ізраїлю.

"Наш Формат"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.