До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 книжок, які ми будемо читати цієї весни

Відверта біографія принцеси Діани, гучний роман пулітцерівського лауреата Ернана Діаса та дебютна книжка ветерана російсько-української війни Олександра "Терена" "Історія впертого чоловіка" — серед найцікавіших новинок, які ми читатимемо цієї весни.

"Арістотель і Данте розкривають таємниці Всесвіту", Бенджамін Аліре Саенс

Реклама

"Арістотель і Данте розкривають таємниці Всесвіту" сподобається шанувальникам жанру young adult, який сьогодні має попит у всьому світі, далеко за межами аудиторії підлітків. Це знаковий роман відомого американського письменника мексиканського походження Бенджаміна Аліре Саенса, лауреата Американської премії ПЕН (2013).

У романі Аліре Саенс, що ріс в 70-ті роки на фермі в Нью-Мексіко, розповідає непросту історію двох хлопців на шляху дорослішання та пізнання себе. Данті і Арі живуть у кінці 1990-х в Ель-Пасо, штат Техас, неподалік кордону США й Мексики: вони дуже різні, проте знаходять одне в одному підтримку і разом дізнаються, що світ — жорсткий та складний. Окрім того, що роман порушує важливі соціальні питання — наприклад, дискримінації, булінгу та підліткової жорстокості, — він ще й дуже добре написаний, адже Бенджамін Аліре Саенс чудовий оповідач.

Artbooks

"Довіра", Ернан Діас

Довгоочікуваний новий роман Ернана Діаза, одного з найцікавіших американських авторів сучасності, номінанта Букерівської і лауреата Пулітцерівської премій. Як і перший роман Діаза "Вдалині" 2017 року, "Довіра" викликав неабиякий резонанс: книга потрапила у рейтинг The New York Times та здобула Пулітцерівську премію у 2022 році. Це складний текст, роман-головоломка, який присвячено темі грошей та багатства. Його події охоплюють усе XX століття і розповідають історію магната з Волл-Стріт та роль його дружини в історії його успіху, даючи нам кілька версій цієї історію в різні історичні періоди.

Vivat

"Майстер утечі. Людина, яка втекла з Аушвіцу, щоб попередити світ", Джонатан Фрідленд

Бестселер The New York Times, переможець National Jewish Book Award й номінант у категорії Best History & Biography (2022) премії Goodreads Choice Award — без сумніву, "Майстер утечі. Людина, яка втекла з Аушвіцу, щоб попередити світ" одна з найпомітніших історичних книжок 2022 року. Її автор Джонатана Фрідленд — зірковий британський журналіст, автор Guardian і ведучий історичної програми на BBC Radio

"Майстер утечі. Людина, яка втекла з Аушвіцу, щоб попередити світ" розповідає пронизливу історію в’язня Аушвіцу, 19-річного Вальтера Розенберга, який наважується втекти — не тільки аби врятувати власне життя, але й задля того, аби світ дізнався правду про Аушвіц. Та чи готовий був світ, осліплений війною, почути правду?

#книголав

"Планета людей та інші твори", Антуан де Сент-Екзюпері

"Планета людей та інші твори" — збірка трьох знакових творів Екзюпері, написаних у розпал Другої світової війни: "Нічний політ", "Планета людей" та "Лист до заручника". Ця книга фіксує чуттєві рефлексії автора не тільки про жорстокість та абсурдність війни, але й про сят втрачених надій. Збірка виходить у класичних перекладах видатного українського перекладача Анатоля Перепаді, з передмовою літературознавиці і критикині Ганни Улюри.

Laboratoria

"Книга для дітей", Антонія Баєтт

Вперше українською мовою виходить проза Антонії Баєтт — легендарної букерівської лауреатки, що входить до списку 50 найкращих британських письменниць. "Книга для дітей" — складний багатошаровий текст, справжня родинна сага, написана в традиції великих романів, яка розповідає історію кількох сімей з кінця XIX і до початку XX століття. Спільною ланкою історії є дитяча письменниця Олів Веллвуд, яка розповідає казки для сімох своїх дітей. "Якщо розповідати достатньо переконливо, ніхто не здогадається, які родинні трагедії криються за історіями про дітей, що спускаються в підземне царство в пошуках викраденої тіні, які зради й загадки ховаються за оповідками про чарівних звірят, що змінюють форму".

"Темпора"

"Діана. Справжня історія з її вуст", Ендрю Мортон

Біографії королівських осіб — не рідкість, тож цим складно здивувати читачів, проте у книги "Діана. Справжня історія з її вуст" є визначний бонус — це авторизована біографія принцеси. Книга відомого журналіста Ендрю Мортона була опублікована в 1992 році і викликала в королівській родині скандал, адже відверто описувала той душевний стан, в якому перебувала Діана в шлюбі, зокрема її думки про суїцид. Тоді королівська родина заперечила причетність Діани до написання, проте після її смерті автор підтвердив, що книга фактично побудована на інтерв'ю принцеси.

"Діана. Справжня історія з її вуст" — непроста книга, проте вона дає змогу зрозуміти, чому Діану називали "народною принцесою" та за що її так любили люди.

"Фабула"

"Птах у своєму гнізді", Іван Чендей

Якщо ви ніколи не читали прозу Івана Чендея, сценариста, журналіста, співзасновника Народного Руху та PEN-Ukraine, то вас попереду очікують чудові відкриття. Чендей — один із найцікавіших закарпатських авторів, талановитий новеліст, відомий широкому загалу як автор сценарію культового українського фільму "Тіні забутих предків".

"Птах у своєму гнізді" — збірка короткої прози Чендея, присвячена його улюбленому Закарпаттю. Творчість Чендея, зазначають у видавництві "Комора", — це про любов до свого: історії, звичаїв, пам’яті, простих людей із чистими й гарячими серцями. І про уславлення цієї любові у слові.

"Комора"

"Там, де заходить сонце", Олена Пшенична

У центрі цієї історії 72-річна Віра Тиха. Вона колишня вчителька української мови, яка навіть уявити не могла, що опиниться у будинку для літніх людей, куди її привезе син. Але влітку 2022-го року Віра Петрівна залишається сама: син Толя день і ніч волонтерить, а невістка з дітьми вимушено евакуюються за кордон. Роман "Там, де заходить сонце" української журналістки, сценаристки та громадської активістки Олени Пшеничної порушує важливі та чутливі теми, які нечасто знаходять відображення в сучасній українській літературі — зокрема тему старіння та самотності літніх людей.

Laboratoria

"Твоя книга про кіно", Ольга Бірзул

Як розвивалося й еволюціонувало кіно? Як працює сучасна кіноіндустрія? Які професії необхідні у кіновиробництві? Про усе це та багато іншого розповість "Твоя книга про кіно" культурної менеджерки і кураторки кінопрограм Ольги Бірзул. Книга розрахована на широке коло читачів, але насамперед на підлітків: у п'яти розділах "Твоєї книги про кіно" розповідається про історію та теорію кіно, культуру та етику кіновиробництва, а також професійну лексику кіно, тож це чудова можливість зануритися у світ кіно для тих, хто їм по-справжньому цікавиться.

"Видавництво Старого Лева

"Історія впертого чоловіка", Олександр Терен

"Історія впертого чоловіка" — захопливий автобіографічний роман Олександра Будька з позивним "Терен", командира взводу 49-го окремого стрілецького батальйону "Карпатської Січі", який втратив обидві ноги під час харківського контрнаступу. Це історія про сміливість, вірність, чесність, але й про біль, про який Олександр говорить чесно та відверто. У книзі автор розповідає про своє життя починаючи з 24 лютого 2022 року і до серпня 2022-го, коли він, у минулому бариста, що пішов добровольцем на фронт, отримав поранення. Робота над книгою тривала майже рік, а написав її "Терен", як зізнається сам, аби підтримати інших та показати, що ветерани можуть інтегруватися в суспільство після поранення.

Видавництво "Прометей"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.