До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

7 нових детективів, щоб читати цієї осені

Детективи — один із найпопулярніших жанрів серед книгоманів, адже напружений сюжет дозволяє зануритися у читання з головою. У нашій добірці — детективні новинки та трилери, які варті уваги.

"Голлі", Стівен Кінг

Реклама

Новий та однозначно гідний уваги роман Стівена Кінга, що менш ніж рік тому вийшов в Америці і вже перекладений українською. У ньому ми знов зустрічаємося з харизматичною детективом Голлі Гібні, до якої звертається за допомогою Пенні Дал, яка шукає свою зниклу доньку. Коли Голлі береться за справу, то з'ясовує, що поруч із родиною Дал живе респектабельне сімейство Родні — 80-річних науковців, які ховають у підвалі свого добре доглянутого, заставленого книгами будинку страшну таємницю.

"Голлі" — безжальний та неочікуваний, блискуче написаний детектив. Ну а рейтинг 4,25 балів на платформі Goodreads тільки доводить, що варто внести "Голлі" у свій читацький план на осінь.

Видавництво КСД

"Ідеальна пара", Елін Гільдербранд

Американську авторку Елін Гільдербранд називають королевою пляжних романів — і хоча літо формально вже закінчилося, хто заважає нам прочитати її новий детектив на теплому вересневому пляжі чи в парку? Події роману відбуваються на Нантакеті, мальовничому острові в штаті Массачусетс, де одружується молода пара. Заможні батьки нареченого не пошкодували грошей, щоб організувати розкішну церемонію у своєму маєтку на березі океану. Це весілля й справді не забудеться, але через зовсім інші причини: за кілька годин до церемонії у воді поблизу маєтку знаходять тіло старшої дружки, і всі учасники стають підозрюваними. Проблема ще й у тому, що вбивство дуже схоже на ті, які описує в своїх популярних романах мати нареченого, письменниця Ґрір Гаррісон Вінбері...

Для тих, кому "Ідеальна пара" сподобається, нагадаємо, що 5 вересня на Netflix вийшла екранізація роману — з Ніколь Кідман в ролі ефектної та відстороненої Ґрір.

Видавництво Старого Лева

"Та дівчина", Рут Веа

Рут Веа — знана британська письменниця, "Агата Крісті сучасності", авторка більш ніж десятка детективів і трилерів, чиї романи перекладено сорока мовами й визнано бестселерами за версіями Sunday Times і New York Times. Читачі люблять Рут Веа за гострі сюжети, психологізм та специфічну, щільну напружену атмосферу її романів та багатошаровість сюжетів, і новий твір "Та дівчина" — не виняток.

Він розповідає про вбивство студентки Оксфорда Ейпріл Кларк-Клівден та про те, як через 10 років виявляється, що той, кого звинуватили в убивстві, не винен. Головна героїня, подруга Ейпріл Ганна, усвідомлює: люди, яких вона, здавалося б, добре знала, мають що приховувати… І хтось із них — справжній злочинець.

Видавництво РМ

"Хороша дівчинка, погана дівчинка", Майкл Роботам

Якщо ви шукаєте детектив, події в якому розвиваються у стилі гічкоківського саспенсу, то "Хороша дівчинка, погана дівчинка" австралійця Майкла Роботама — саме той випадок. "У мене завжди є величезний стос книжок для читання, але роман Роботама автоматично переміщується на вершину купи", — говорить про нього Стівен Кінг. Дійсно, той є визнаним майстром детективного жанру: двічі фіналіст премії "Едгар" за найкращий роман та володар "Сталевого кинджала Яна Флемінга", премії Асоціації письменників-криміналістів "Золотий кинджал", зокрема якраз за роман "Хороша дівчинка, погана дівчинка".

Це перший твір із серії "Справа Сайруса Гевена" — він розповідає про Еві Кормак, дівчину, яка, пережила в минулому страшне насильство, вижила і виросла у молоду травмовану самотню жінку, яка втім, має унікальний дар — відчувати, коли люди брешуть. Тим часом судовий психолог Сайрус Гевен починає розслідувати вбивство Джоді Шихан, і виявляється, що історії двох дівчат пов'язані. Динамічний, швидкий, захопливий текст пасуватиме для відпустки чи читання в дорозі.

Видавництво КСД

"Підпільна держава", Андрій Кокотюха

Новий історичний роман Андрія Кокотюхи "Підпільна держава" — історія про те, що "маленька людина" часто може бути дуже сильною, а тоталітарна система — безсилою перед принципами однієї сміливої особистості. Події відбуваються в Литві у травні 1945 року, коли після відходу нацистів литовські землі контролює радянська влада. У центрі історії — Лісові брати, тобто партизани, які стають регулярною армією підпільної литовської держави. Герої роману, Сакалас, Лютас, Тарзанас, Ажуолас, Шарунас і українець Іван Мартинюк, названий у тексті Йонасом, представляють колективний портрет повстанців, що кинули виклик російській окупаційній владі.

Видавництво Vivat

"Занулення", Ентоні Мак-Картен

Романи Ентоні Маккартена заслуговують на окрему увагу: блискучий новозеландський сценарист, драматург і режисер, він зняв такі відомі картини, як "Богемна расподія" та "Теорія всього". У своєму новому романі "Занулення", що потрапив до переліку найкращих трилерів 2023 року за версією New York Times, Маккартен пропонує замислитися про вплив технологій, поняття приватності та втручання спецслужб у щоденне людське життя.

Драматургія розвивається навокло групи з 10 людей, які беруть участь у технологічному експерименті ЦРУ та мільярдера із Кремнієвої долини Сая Бакстера. Той розробив программу занулення, в рамках якої 10 людей відключать телефони та зникають, ніби їх стерли, обнулили. Той, кого не вдасться знайти ЦРУ, отримає нагороду в кілька мільйонів доларів. Найкмітливішою неочікувано для всіх виявляється скромна біблітекарка Кейтлін Дей...

"Нещасна модистка. Розслідує міс Остін", Джессіка Бул

Джессіка Булл — британська бібліотекарка та спеціалістка з комунікацій, яка дебютувала цьогоріч з харизматичним детективним романом про Джейн Остен. У книзі "Розслідує міс Остін. Нещасна модистка" британська письменниця Джейн Остін приміряє на себе роль детектива: справа в тому, що у розпал балу, на якому Остін очікує освідчення від коханого Тома Лефроя, в пральні маєтку знайшли тіло молодої модистки. Джейн просто змушена втрутитися, адже у злочині підозрюють її брата Джорджі...

"Розслідує міс Остін. Нещасна модистка" сподобається тим, хто цінує легкі історичні детективи та подорожі у часі, як мінімум уявні.

Видавництво КСД

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.