До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 книжок видавництва Vivat, які варто придбати

23 травня Росія завдала масованого ракетного удару по Харкову. Під обстріл потрапила друкарня "Фактор-друк", що входить до групи компаній "Фактор" разом із видавництвом і книгарнями Vivat. "Фактор-друк" — одна з найбільших друкарень не тільки країни, а й Європи, і саме тут випускається більшість українських книжок.

Вчора українці почали масово фотографувати та викладати в соцмережі книжки з власних бібліотек, що вийшли у Vivat, закликаючи підтримати видавництво. Тим часом ми розповідаємо про його найпопулярніші книжки останніх років і радимо замовити примірник собі та подарувати близьким чи друзям.

"Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію", Боріс Джонсон

Реклама

Історія життя відомого політика — це завжди цікаво. Особливо якщо це біографія Вінстона Черчилля. Особливо якщо написана вона його послідовником — колишнім прем’єр-міністром Великої Британії Борісом Джонсоном. "Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію" була видана "Віват" вперше у 2020-му і ось уже чотири роки залишається гітом видавництва. Одна з причин — авторство Боріса Джонсона, адже це рідкісний випадок, коли один політик пише про іншого. А враховуючи талант оповідача Джонсона — вийшло блискуче.

"Я перетворююсь... Щоденник окупації. Вибрані вірші", Володимир Вакуленко

Щемка книжка, якої не мало би бути, якби не сталася повномасштабна війна. Це щоденники поета, перекладача й громадського діяча Володимира Вакуленка. У 2022 році його рідне село Капитолівка на Харківщині було окуповане, а чоловіка викрали російські військові. Вакуленко загинув в окупації, але до того сховав під вишнею на своєму подвір’ї щоденник, який вів до 21 березня 2022 року.

До книжки увійшли тексти щоденника окупації, вибрана поезія автора для дітей і дорослих, а також історії від друзів, колег та очевидців, що занурять у хроніку перших місяців повномасштабної війни Росії проти України. Усі кошти із продажу першого накладу, який розійшовся за три дні, були переказані родині письменника.

"Дикий Захід Східної Європи", Павло Казарін

Павло Казарін — відомий український журналіст, телеведучий родом із Криму, який у 2022-му доєднався до лав Збройних Сил України. "Дикий Захід Східної Європи" — блискуча збірка есеїв та оповідань, в якій автор міркує про власне життя, назавжди змінене війною, і про новітню історію України. Збірка вийшла в 2021 році, вона народжена Майданом, окупацією Криму та війною — по суті, це одна з найбільш повних та змістовних публіцистичних рефлексій про останні 10 років нашого життя.

Торік "Дикий Захід Східної Європи" отримала відзнаку "Книга року ВВС-2022", Спеціальну відзнаку Капітули Премії імені Юрія Шевельова, увійшла до короткого списку Шевченківської премії 2023 року.

"Українська мова. Подорож із Бад-Емса до Страсбурга", Орися Демська

Одна з найвідоміших та найавторитетніших українських мовознавиць, професорка і перша голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська написала таку книгу про українську мову, яку мусить мати на своєму столі кожен українець. Це твір про зародження й розвиток української мови від індоєвропейської прамови до наших днів, її взаємодію з іншими мовами, історію взаємозбагачень, непримириме протистояння з російською і перебіг лінгвоцидів, із яких вона все ж таки вийшла переможницею. А по суті — про формування національної ідентичності, написана блискуче талановито.

"Що з тобою сталося? Про травму, психологічну стійкість і зцілення", Опра Вінфрі, Брюс Перрі

Чудова, емпатична Опра Вінфрі, легендарна телеведуча, якій довелося і самій пережити нелегкі часи, і слухати пронизливі історії своїх гостей, написала книгу разом із психіатром Брюсом Перрі. Як важко, коли боляче роблять у власній родині: мама, тато, партнер. Вам здається, що з вами щось не так, бо хіба трапляються погані речі із хорошими людьми, ставлять запитання автори. Насправді варто спитати інше: "Що зі мною сталося?"

Автори допоможуть зрозуміти біль, який поступово стихатиме, і пропонують бачення нового життя без страждань.

"Лазарус", Світлана Тараторіна

Тим, хто цікавиться сучасною українською фантастикою, радимо роман Світлани Тараторіної, перший наклад якого вийшов ще 2019 року, і відтоді книгу кілька років перевидали через попит. Події цього фентезі-детективу відбуваються у Києві 1913 року. Упирі, мавки, перелесники, чорти та інша нечисть не зовсім мирно, але співіснує із людьми. Київ — це місто Межі, де зустрічаються два світи, звичний і потойбічний. Головний герой роману, детектив Тюрин Олександр Петрович, покликаний розплутувати злочини, до яких причетна нечисть.

Авторка чудово працює зі слов'янською міфологією, а також жанром історичного детективу, зображуючи всесвіт, який затягує у себе.

"Завтра, завтра, завтра...", Габріель Зевін

Справжній гіт Vivat цього року — новий роман популярної американської авторки Ґабріель Зевін. "Завтра, завтра, завтра..." розповідає про Сема Мейзера, студента математичного факультету в Гарварді, та його давню подругу дитинства Сейді Грін, тепер студентку Массачусетського технологічного інституту. Друзі разом вигадують відеогру, створюють власну компанію та стають багатіями ще до закінчення вишів. Дуже актуальний та майстерно написаний роман про дорослішання та пошук себе став книжкою року №1 за версією Amazon.com, книжкою року №1 за версією журналу Time, New York Times Notable Book та переможцем премії Goodreads Choice за художню літературу.

"Там, де співають раки", Делія Овенс

Молода дівчина Кая роками жила серед диких безкраїх просторів Північної Кароліни, чим відлякувала жителів найближчого містечка. Аж допоки їх не збурила жахлива подія — загадкове вбивство місцевого хлопця. Підозра одразу впала на Каю. Тепер героїні доведеться не лише знайти власне місце у світі, а й довести непричетність до злочину. Проте що ближчою буде розгадка, то більше приголомшливих таємниць вириватиметься назовні.

Роман Делії Овенс вийшов 2018 року і спричинив справжній фурор у читацькому світі. Книжка понад 30 тижнів очолювала рейтинг бестселерів New York Times Fiction та посіла перше місце серед найпопулярніших художніх видань на Amazon.com. Посприяла популярності роману й акторка та книгоманка Різ Візерспун, яка вибрала "Там, де співають раки" для свого читацького клубу Hello Sunshine Book Club у 2018 році.

"Квартира на двох", Бет О’Лірі

Якщо шукаєте легке читання, яке розрадить та відволіче, то зверніть увагу на роман британської письменниці Бет О’Лірі "Квартира на двох". Це чарівна та дотепна історія про редакторку Тіффі та медбрата Леона, які разом винаймають помешкання — вони незнайомі та роблять це заради економії, розділивши графік перебування в квартирі на двох: один знаходиться вдень, інша — вночі. Та завдяки раптовій потребі в листуванні між ними зав’язується дружба, а згодом і дещо більше. Спостерігати за листуванням героїв, яким не бракує гумору, — окреме задоволення.

"Конотопська відьма", Григорій Квітка-Основ'яненко

Одна з найпопулярніших серій видавництва — Vivat Класика, в межах якої харків'яни видають українську класику у стильному і яскравому оформленні. Зірка серії — звісно, "Конотопська відьма" Квітки-Основ'яненка, ажіотажу довкола якої посприяла однойменна вистава режисера Івана Уривського в Театрі Франка. Колоритні персонажі Квітки-Основ'яненка постають перед нами об'ємними та яскравими — і стає зрозуміло, чому вони вже давно стали архетипними.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.