До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

8 нових книжок, які варто прочитати до кінця літа

Що почитати влітку якщо цікавитеся цим питанням, то ця добірка для вас. Vи зібрали найцікавіші новинки українських видавництв, що вийшли в липні чи з'являться у книгарнях у серпні. Приємного читання!

"Кохана", Тоні Моррісон

Реклама

Кожен роман, який публікувала велика авторка Тоні Моррісон, є літературною подією, але "Кохана", як і раніше, залишається її шедевром навіть через понад 30 років після його виходу. Тим більше тішить вихід його українською мовою у видавництві "Фабула". Роман письменниця представила 1987 року, а 1993-го отримала Нобелівську премію. Ця жахлива історія про рабиню-утікачку відбувається після Громадянської війни: Сеті вбиває свою дворічну доньку, щоб не дати колишнім господарям повернути її назад у рабство, на Кентукську плантацію, звідки Сеті незадовго до цього втекла. Свій роман Тоні Моррісон присвятила 60 мільйонам людей по всьому світу, які загинули від работоргівлі.

За посиланням читайте есей письменника Мирослава Лаюка про роман "Кохана" Тоні Моррісон.

"Фабула"

"Беджерс-Дріфт. Суто англійські вбивства", Керолайн Грем

Українською виходить перша книжка із серії популярних детективів 93-річної британської письменниці Керолайн Грем про інспектора Барнабі. Вона була екранізована у серіалі "Суто англійські вбивства", який починаючи з 1997 року понад 20 років виходив на британському телебаченні. Перша книга, "Беджерс-Дріфт. Суто англійські вбивства", вийшла у 1897 році, і мала шалений успіх: The Guardian додали її до списку 10 найкращих детективних романів золотого віку світової літератури, а також книга увійшла до списку "100 найкращих кримінальних романів усіх часів", опублікованого британською Асоціацією письменників кримінального жанру.

Події роману відбуваються у тихому англійському селі Беджерс-Дріфт. Одного ранку тут знаходять вбитою стару вчительку міс Сімпсон. Ця раптова смерть не дає спокою її близькій подрузі міс Беллрінгер, яка вперто набридає поліції із проханнями відкрити слідство. І саме тоді, коли за справу береться старший інспектор Барнабі, Беджерс-Дріфт розкриває свою справжню сутність — один за одним виринають давні забуті вбивства, подружні зради, ревнощі, суперництво, шпигунство й шантаж. Чи вдасться Барнабі розплутати клубок таємниць швидше, ніж вбивця обере наступну жертву?

"Лабораторія"

"Випадок із Рейчел", Керолайн О'Доног'ю

Ірландія, маленьке містечко Корк, нульові роки, одразу після фінансової кризи. Рейчел — юна студентка, яка працює у книгарні, аби сплачувати навчання, Джеймз — прийшов у книгарню в пошуках тимчасового підробітку. Вони швидко стають найкращими друзями та починають разом винаймати житло, до того ж швидко виявляється, що мають спільну пристрасть — 40-річного професора літератури Бірна... Далі в романі відбувається багато речей, що точно схвилюють читачів: закоханості та розчарування, небажана (спойлер!) вагітність, пошуки себе та переїзд у Лондон та Нью-Йорк і, нарешті, здійснення мрій обох героїв. Незмінним впродовж років залишиться тільки дружба між героями та їхнє бажанням бути чесними із собою. Роман популярної ірландської авторки Керолайн О’Доног’ю — легкий, емоційний, ніжній, але водночас напрочуд глибокий, адже торкається важливих соціальних тем: право на аборт та самоідентифікацію, свобода думки, дорослішання вразливої молоді в епоху тектонічних соціальних та економічних зрушень.

Бестселер 2023 року за версією The New York Times, книга року 2023 та бестселер за версією USA Today та номінант на TikTok Book Award.

Vivat

"Довіра", Ернан Діас

Довгоочікуваний новий роман Ернана Діаса, одного з найцікавіших американських авторів сучасності, номінанта Букерівської і лауреата Пулітцерівської премій. Як і перший роман Діаса, "Вдалині" 2017 року, "Довіра" викликав неабиякий резонанс: книжка потрапила до рейтингу The New York Times та здобула Пулітцерівську премію у 2022 році. Це складний текст, роман-головоломка, присвячений темі грошей та багатства. Його події охоплюють усе XX століття і розповідають історію магната з Волл-Стріт та роль його дружини в історії його успіху, даючи нам кілька версій цієї історії в різні історичні періоди.

Vivat

"Пачінко", Мін Джі Лі

Без сумніву, "Панчіко" американської письменниці корейського походження Мін Джін Лі — одна з ключових книжок останніх років. У 2017 році, після свого виходу, роман здобув одну з головних нагород у Штатах, Національну книжкову премію, та загалом мав великий резонанс, очолив книжковий рейтинг The New York Times і увійшов до списків 10 найкращих книжок року USA Today та BBC. Пов’язано це насамперед із соціальною тематикою, адже "Панчіко" — багатошарова, чудово написана сага, яка оповідає про чотири покоління однієї корейської родини, що намагається вижити в Японії. Його події починаються в 1900 році з історії юної та гордої Санджи (вона вагітніє, але після зради коханого вирішує розпочати нове життя в Японії), та тягнуться скрізь роки в сучасність. У серпні на Netflix виходить другий сезон серіалу "Дорога в тисячу лі", знятий за мотивами книги.

"КСД"

"Дівчата люблять дівчат", Гейлі Кійоко

Гіт 2023 року за версією The New York Times — дебютний роман американської поп-зірки, акторки та режисерка Гейлі Кійоко. Книга розповідає про одне літо з життя 17-річної Коулі, яка переїжджає до сільської місцевості Орегону після того, як щойно втратила матір. Одного дня вона зустрічає Соню, і між ними відразу виникає симпатія. Проте Коулі хвилюється, що вона не гідна кохання. Досі всі, кого вона любила, покинули її. А Соня ніколи не була закохана в дівчину. Що, якщо вона боїться освідчитися Коулі? Теплий, чуттєвий, світлий роман розповідає про те, що всі ми гідні того, аби нас любили.

"КСД"

"Рисочка", Оксана Шаварська

Поринути у спогади та задуматися про те, що сформувало нас такими, якими ми є сьогодні — саме на це надихне ця тепла, чуттєва книжка київської сценаристки та письменниці Оксани Шаварської. Авторка розповідає про шлях дорослішання Рисочки — молодої дівчини, що народилася десь між Західною та Центральною Україною, живе в Києві, подорожує світом але, намагаючись пізнати себе, постійно звертається думками до свого минулого: стосунків з батьками та бабусею, з однолітками та школою, та до спогадів про той всесвіт, який оточував її в дитинстві. Як бонус, книга занурює в сучасне життя столиці, тож, якщо ви любите Київ, ця повість Оксани Шаварської вас причарує.

#книголав

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.