До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 нових книжок, які варто прочитати у 2023 році

Цього року українські видавництва підготували для нас чимало дійсно потужних релізів: це і бестселери від світових авторів пулітцерівської лауреатки Енн Тайлер та автора "Ловця повітряних зміїв" Халеда Госсейні, і новинки від українських письменників, а також зіркові мемуари, зокрема, славнозвісні спогади принца Гаррі.

"Тисяча сяйливих сонць", Халед Госсейні; "Видавництво Старого Лева"

Реклама

Якщо ви читали дебютний роман Госсейні, "Ловець повітряних зміїв", який після виходу 2003 року став бестселером та розійшовся по світу 12 мільйонами примірників, то ви точно нетерпляче чекали на нову книжку цього автора. Перший роман Госсейні розповідав про стосунки батьків і дітей та про дружбу двох хлопчиків, Аміра та Гассана, що росли в Афганістані 70-х років, ну а "Тисяча сяйливих сонць" зображує історію дорослішання та дружбу двох дівчат, Маріам і Лейли, яких об'єднують спільні драми (обидві дівчатка виходять заміж у 15 за значно старших чоловіків), боротьба (роман зображує прихід талібів до влади в Кабулі) та, звісно, любов, що здатна перемогти всі руйнування.

Перекладачка – Катерина Міхаліцина

French Braid, Енн Тайлер; "Фабула"

Свіжий роман Пулітцерівської лауреатки та майстрині психологічних сімейних драм Енн Тайлер ("Уроки дихання", "Блакитне мереживо долі") вийшов у березні 2022 року та миттєво очолив рейтинг бестселерів The New York Times. "Французька пліть" — "кумедна, радісна, прониклива подорож у глибину бід однієї балтиморської сім’ї", яка починається в середині 50-х років минулого століття і веде нас у сучасні часи.

Події роману відбуваються в Балтиморі, це історія Гарретів: чоловік і дружина Робін і Мерсі, діти Еліс, Лілі й Девід. Ми зустрічаємо їх під час рідкісної відпустки на озері штату Меріленд, і проведемо з ними декілька десятиріч, відстежуючи їхні травми та радощі, дорослішання та старіння. Як завжди, Тайлер написала щемкий, іронічний роман, від якого не відірватись.

"Анна. Біографія", Емі Оделл; Yakaboo Publishing

"Анна. Біографія" — це майже 500 сторінок, які розкажуть про будні головної редакторки американського Vogue та про її шлях до слави. Авторка біографії — письменниця Емі Оделл, яка провела 250 інтерв'ю з колегами та друзями Анни Вінтур, працюючи над біографією. The New York Times вже написали, що "Анна. Біографія" — найвідвертіший портрет Анни Вінтур, колись створений. Книжка вийшла 2022 року в Штатах та потрапила до рейтингу найкращих видань Bloomberg’s.

"Скляний замок", Джаннетт Воллс; Bookchef

Джаннет Воллс — американська журналістка та письменниця, яка йшла до свого роману "Скляний замок" майже все життя. "Скляний замок" — здебільшого автобіографічна історія, що розповідає про "радощі та труднощі її дитинства" та про сповнене негараздів життя родини Воллс. Зокрема, авторка розповідає про те, як у тверезому стані геніальний і харизматичний батько Джаннетт захоплював уяву своїх дітей, навчаючи їх фізики, геології та тому, як безстрашно приймати життя. Але коли він пив, то був нечесним і грубим. Її мати ненавиділа ідею сімейного життя та не хотіла брати на себе відповідальність за виховання сім’ї...

Після публікації у 2005 році роман був проданий тиражем понад 4 мільйони примірників і перекладений на 31 мову, а в

"Запасний", мемуари принца Гаррі; "Лабораторія"

Мемуари принца Гаррі, які вийшли 10 січня, потрапили на перші шпальта світових видань ще задовго до релізу (та викликали неабияке занепокоєння в королівській родині). Добрі новини: вже у березні зізнання принца можна буде прочитати українською. У мемуарах Гаррі дозволяє собі те, що не міг дозволити попередні роки, поки лишався офіційним спадкоємцем — відвертість. Але, здається, мовчати принц більше не збирається: у "Запасному" він розповідає не тільки про потенційно скандальні речі, як-от вживання наркотиків або перший сексуальний досвід, але й про дійсно болісні — переживання загибелі матері та складні стосунки з братом Вільямом та батьком, сьогодні вже королем Чарльзом.

"Друзі, коханки і велика халепа" , Меттью Перрі; "Наш формат"

"Привіт, мене звати Метью, хоча ви можете знати мене під іншим ім'ям. Друзі кличуть мене Меті. І я вже давно мав бути мертвим". Так починаються мемуари Меттью Перрі — актора, який прославився на все життя роллю Чендлера Бінга в культовому серіалі "Друзі". У мемуарах Перрі абсолютно відвертий з читачем: розповідає про непросте дитинство, шлях до слави, залежність від образу Чендлера, стосунки з алкоголем та жінками. Ну а поціновувачі "Друзів" знайдуть безліч кумедних історій про знімання серіалу — тож очікуємо на ці мемуари з нетерпінням!

"Скарби України. Культурна спадщина нації"; Arthuss

"Скарби України: культурна спадщина народу" — це 220 яскравих зображень українських пам’яток і справжній гід культурою України. Книжка вийшла у відомому британському видавництві Thames and Hudson минулого року, стала одним з найкращих видань цього року за версією The New York Times і вже нинішнього року її українську версію представить видавництво Arthuss.

"Драбина", Євгенія Кузнєцова; "Видавництво Старого Лева"

Новий довгоочікуваний роман яскравої української письменниці Євгенії Кузнєцової, яка дебютувала 2021 року з щемким зворушливим романом "Спитайте Мієчку" — про одне чудове літо з життя однієї чудової родини. Нова книжка Євгенії Кузнєцової "Драбина", як розповідають у "Видавництві Старого Лева" написана "у хронології та живому почасів’ї подій крізь призму сприйняття і проживання війни звичайними людьми, які мусили покинути Україну. Герої роману – збірний образ тисяч українців, розкиданих світом у пошуку прихистку та порятунку від війни. А війна в романі не окопна, вона отака, життьова: у деталях побуту людей, які намагаються у чужій країні створити свою тимчасову домівку із запахом помідорів".

"Залізний генерал. Уроки людяності", біографія Валерія Залужного; Vivat

Харківське видавництво Vivat готує до друку, без сумніву, найочікуванішу книжку року — біографію головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. "Це історія про сміливого й рішучого чоловіка, залізного генерала, який залишився людяним, щирим та байдужим до слави, — розповідає СЕО видавництва Юлія Орлова. — Це спроба показати Валерія Залужного насамперед як людину, якій довіряють мільйони. Книжка, що її написав найближчий свідок подій, дасть змогу зазирнути за лаштунки доленосних нарад, почути голоси тих, хто стоїть пліч-о-пліч і наближає перемогу.

Ім’я автора книжки "Залізний генерал. Уроки людяності" у видавництві поки не розголошують — з питань безпеки.

"Мова війни", Олександр Михед; Видавництво Старого Лева

Олександр Михед — письменник, культуролог, автор блискучої книжки публіцистичних есеїв "Я змішаю твою кров з вугіллям" про український Схід. Нова збірка Михеда хронологічно охоплює рік повномасштабного російського вторгнення. Автобіографічні історії переплітаються з розповідями про віхи російсько-української війни, хроніками військових злочинів, скоєних окупантами, та розмовами з тими, чиє життя вторгнення змінило назавжди.

" #Маріуполь. #Надія", Надія Сухорукова; "Лабораторія"

"Маріуполь. Надія" — блокадні щоденники української журналістки Надії Сухорукової, які авторка писала в березні-квітні цього року та публікувала в соцмережах, намагаючись розповісти світові про те, як Маріуполь переживає жахи блокади та окупації. "Це місто мого дитинства, моєї любові, мого щастя. Я бачила його різним, але ніколи не думала, що побачу його мертвим", — пише Надія Сухорукова. За словами авторки, саме щоденники допомогли їй не впасти у відчай.

Уривки друкували на платформі "Відкрита демократія" (Велика Британія), у виданнях "Голос Америки" (США), "New York Times" (США), "Українська правда" (Україна), "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (Німеччина). Публікував щоденники й український Vogue.

"Коли говорять гармати". Антологія української воєнної прози ХХ століття; Yakaboo Publishing

До цієї антології увійшли найважливіші воєнні тексти ХХ сторіччя, створені українськими письменниками. Серед авторів — вже класики української літератури: Валер'ян Підмогильний, Григорій Косинка, Микола Хвильовий, Юрій Яновський, Іван Сенченко, Леонід Первомайський, Григір Тютюнник. В оповіданнях висвітлено атмосферу громадянської братовбивчої війни, червоного терору, навали гітлерівських нацистів і наслідки фашистської політики для всієї Європи, а також поневіряння дітей війни, відірваних від коріння й батьківської землі.

Упорядниця антології — професорка Києво-Могилянської академії Віра Агеєва.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.