До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що варто знати про мемуари принца Гаррі

Довгоочікувані мемуари принца Гаррі, які начебто викликали неабияке занепокоєння в королівській родині, вийдуть друком 10 січня 2023 року. Книга отримала назву Spare ("Запасний").

"Spare відразу повертає читачів до одного з найбільш трагічних образів двадцятого століття: двоє молодих хлопців, два принци, йдуть за труною своєї матері, а світ дивиться на це зі смутком — і жахом, — йдеться в пресрелізі видавництва Penguin Random House. — Коли Діану, принцесу Вельську, поховали, мільйони людей замислювалися над питанням, що думають і відчувають принци — і як з цього моменту розвиватимуться їхні життя". Мемуари принца Гаррі описують як "визначну публікацію, сповнену розуміння, одкровень, самоперевірки та важко здобутої мудрості про вічне переважання любові над горем".

Реклама

Назва книги принца Гаррі, що складається з одного слова, на перший погляд, розпливчаста, але для Гаррі — і поколінь других дітей в королівських сім'ях — вона має велике значення. "Спадкоємець і запасний" або "запасний для спадкоємця" вже давно є поширеним рефреном для опису монархів та їхніх братів і сестер. У давні часи, коли різноманітні хвороби були широко поширені й смерть дітей не була чимось неочікуваним, мати багато нащадків або "запасних" було необхідністю для забезпечення продовження сімейної лінії на випадок смерті первістка. Простіше кажучи, діти були підстрахуванням — і як тільки їхній старший брат досягав зрілого віку, вони втрачали своє значення.

"Запасні" займають складне положення: вони потрапляють у центр уваги від народження, але, на відміну від своїх старших братів і сестер, не мають визначеної ролі. Час іде, у їхніх братів та сестер з'являються діти, і значення та вплив "запасних" слабшають разом із їхнім місцем у наслідуванні трону.

"Синдром молодших братів і сестер — це постійна проблема", — сказав Роберт Лейсі, автор книги Battle of Brothers: William & Harry, The Inside Story of a Family in Tumult. Система не знайшла способу дати їм те визнання, якого вони потребують. Кажуть, що принцеса Маргарет, відома "запасна", відчувала сильний біль через власне обмежене становище; вона потрапляла в заголовки газет, живучи бунтарським життям і вечірками, які включали сніданки з горілкою. До того часу, як вона померла у 2002 році, увага громадськості вже давно була зосереджена на молодих членах королівської сім’ї, як-то принц Чарльз і покійна принцеса Діана, внаслідок чого про Маргарет майже забули.

І все ж, хоча спадкоємці мають заздалегідь сплановану долю, запасні мають щось неоціненне: свободу. "Чи є хтось із королівської родини, хто хоче бути королем чи королевою? Я так не думаю", — сказав Гаррі Newsweek у 2017 році. У цьому контексті Spare може мати інше значення — можливо, Гаррі почувається "збереженим" від самої британської монархії.

Мемуари принца Гаррі, написані у співавторстві з письменником-гострайтером Дж. Р. Мерінгером, безсумнівно, дослідять ці складні почуття, а також допоможуть визначити посткоролівський шлях Гаррі: "Як показала історія, британська монархія може бути якою завгодно, але не передбачуваною, — сказала експертка Вікторія Арбітер CNN у 2016 році. — Ніколи не недооцінюйте довготривалий потенціал королівських "запасних"".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.