До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 світових кінозірок, у яких тече українська кров

Через політичні перипетії, в пошуках кращого життя чи заради виживання протягом десятиліть з України емігрували тисячі людей. Однак навіть живучи за кордоном, чимало з них не забували свого коріння, розповідали про нього нащадкам та навчали їх української культури.

Міла Куніс
Міла Куніс у фільмі Міла Куніс у фільмі "Чорний лебідь", 2010

Актриса Міла Куніс — при народженні Мілена Марківна Куніс – родом із Чернівців. Коли Мілі було 7 років, у 1991 році, її сім’я емігрувала до Сполучених Штатів Америки. Вже в 1994-му Міла розпочала акторську кар’єру зі знімання в рекламних роликах. Батьківщину Куніс відвідувала кілька разів. Наприклад, у 2017 році разом із чоловіком Ештоном Кутчером вона завітала до рідних Чернівців, а у 2021 році вони приїжджали до Києва.

Реклама
Леонардо Ді Капріо
Леонардо Ді Капріо у фільмі Леонардо Ді Капріо у фільмі "Великий Гетсбі", 2013

Один з найпопулярніших та найуспішніших сучасних акторів, Леонардо Ді Капріо має українське коріння. Бабуся Лео, Олена Смирнова, родом з Одеси. За словами актора, його бабуся разом з батьками переїхала до Німеччини після Жовтневої революції. Там вона одружилася з німцем і взяла прізвище Іденбіркен, у них народилася донька — мати Ді Капріо. 1955 року мама Лео емігрувала до США, де й народився майбутній актор.

Віра Фарміґа
Віра Фарміга у фільмі Віра Фарміґа у фільмі "Закляття 2", 2016

Актриса кіно та телебачення Віра Фарміґа – із сім’ї українських емігрантів. Її бабуся Надія (уроджена Плетенців) і дідусь Федір Спас зустрілися в таборі для переміщених осіб у Німеччині під час Другої світової війни. Федір і Надія емігрували до США у 1950 році, коли мати Фарміґи Любомира була зовсім маленькою. Батько Фарміґи Михайло народився в Україні. Сама ж Віра, хоч і народилася в США, була вихована в українсько-американській громаді, навчалася в українській греко-католицькій школі та була вихованкою української скаутської організації "Пласт". Сьогодні ж, за кожної слушної нагоди, Фарміґа розповідає про своє походження та стежить за подіями в Україні.

Стівен Спілберг
Стівен Спілберг у документальному фільмі Стівен Спілберг у документальному фільмі "Спілберг", 2017

Легендарний американський кінорежисер Стівен Спілберг має одеське коріння. Бабуся і дідусь Спілберга з батьківського боку народилися в Україні та іммігрували до США з Одеси в першому десятилітті XX століття. Кінематографіст від свого походження ніколи не відмовлявся, а в інтерв’ю журналістам розповідав, що дуже любить Україну й обожнює борщ. У 2006 році Спілберг уперше побував в Україні.

Мілла Йовович
Мілла Йовович Мілла Йовович у фільмі "П’ятий елемент", 1997

Мілла Йовович народилася в Києві. До дитячого садка ходила в Дніпропетровську, а в п’ять років її мати, Галина Логінова, відвезла дочку спершу до Лондона, а потім до США. У Сполучених Штатах за активної участі матері почала успішну акторську кар’єру. За своє життя Мілла не раз поверталася на батьківщину.

Дастін Гоффман
Дастін Гоффман у фільмі Дастін Гоффман у фільмі "Людина дощу", 1988

За словами Дастіна Гоффмана, у його родині було заборонено говорити про рідню та їхнє єврейське коріння. Однак 2016 року він став героєм американського телешоу "Розшукуючи ваше коріння", де ведучі оголосили, що родичі Гоффмана з батьківського боку були емігрантами з Білої Церкви. Вони виїхали до США до початку єврейських погромів 1918–1921 років. Також стало відомо, що дідусь Гоффмана вирішив повернутися за родичами в Україну, але за наказом більшовиків його затримали й розстріляли.

Девід Духовни
Девід Духовни в серіалі Девід Духовни в серіалі "Цілком таємно"

Девід Духовни – нащадок емігрантів з України. Його дід Мойше Духовний виїхав з Бердичева (сучасна Житомирська область) до США, рятуючись від єврейських погромів під час громадянської війни 1918–1920 років. У квітні 2014-го сам Девід Духовни у Twitter назвав себе українцем: "Я виріс, думаючи, що я росіянин, але тільки тепер зрозумів, що завжди був українцем. Ніколи не пізно змінитися".

Лієв Шрайбер
Лієв Шрайбер у серіалі Лієв Шрайбер у серіалі "Рей Донован"

Дід Лієва Шрайбера з материного боку – Алекс Мільграм – був простим робітником з України. Саме завдяки йому Шрайбер добре знає історію своєї родини та згадує про своє українське коріння в інтерв’ю.

Сильвестр Сталлоне
 Сильвестр Сталлоне у фільмі Сильвестр Сталлоне у фільмі "Крід: Спадок Рокі Бальбоа", 2015

Предки відомого голлівудського актора й режисера Сильвестра Сталлоне з материного боку (Роза та Чарльз Лейбовичі) у 1888 році іммігрували до США саме з України. Рідні актора були заможними євреями, які володіли ткацькими фабриками та житловими будинками в Південній Пальмірі.

Лів Тайлер
Лів Тайлер у фільмі Лів Тайлер у фільмі "Володар перснів: Братерство персня", 2001

Про українське коріння акторки Лів Тайлер стало відомо з інтерв’ю її батька Стівена Тайлера, лідера гурту Aerosmith. Коли рок-музикант приїжджав до України з концертом, він розповів журналістам, що його бабуся була німкенею, а дідусь з материного боку – українцем. Також музикант сказав, що він виріс на українському борщі.

Вайнона Райдер
Вайнона Райдер у серіалі Вайнона Райдер у серіалі "Дивні дива"

Вайнона Райдер має харківське коріння. Її батьки Синтія та Майкл Горовіци – нащадки єврейських емігрантів з Харкова та Румунії. Якось актриса розповідала, що мріє зняти фільм про Другу світову війну та життя українських родичів.

Кетрін Винник
Кетрін Винник в серіалі Кетрін Винник у серіалі "Вікінги"

Предки Кетрін Винник — Катерини Винницької — родом з Галичини. Хоча Кетрін народилася й виросла в Канаді, вона вільно розмовляє українською. У Торонто відвідувала греко-католицьку церкву та ходила до української недільної школи. А до 17 років Кетрін належала до "Пласту".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.