До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Роби красиво: історії українських б’юті-брендів, що вижили у війну

Про те, як виживають українські б’юті-бренди у війну, розповідають їхні засновниці: Дар’я Толстих (Moon&Rune, засоби для догляду за шкірою) та Олександра Палько (Mola, професійний догляд).

Moon&Rune, Дніпро

Дар’я Толстих, засновниця Moon&Rune

Реклама
Фото: Олександр Толстих

Наш бренд заснований у 2018 році, на 8 березня.

Перед війною бренд стрімко розвивався, виготовляючи особливу косметику для догляду з рідкісних компонентів, яка враховує всі особливості українського типу шкіри. Ми мали багато як для невеличкого бренду перемог; особливо приємним було визнання Moon&Rune впливовими українками – нашою косметикою почали користуватися українські зірки, блогерки, акторки, телеведучі та співачки.

Коли до нас прийшла війна, перше, за що ми почали переживати, – чи зможемо зберегти робочі місця, зарплати, захистити наших людей. Бо команда – найцінніше. Нове обладнання можна купити, а гарних людей, які з душею виконують свою справу, – ні. Наше місто Дніпро обстрілювали на той час, але не так сильно, як інші. Тому місто заполонили переселенці. Весь наявний товар наш кур’єр відвіз у штаб гуманітарної допомоги.

Місяць ми не працювали: не знали, чи комусь потрібна косметика в такий тяжкий час, але клієнти почали писати нам, ми набралися сміливості й почали працювати – спершу по два дні на тиждень. Брали лише по 100 замовлень, виконували їх – і лише наступного тижня брали наступні 100, щоб не підвести людей. Коли ми приймали замовлення, сайт просто падав від натовпу охочих, 100 замовлень набігали менш ніж за 30 хвилин.

Передусім ми відновили всі базові товари першої потреби й віддавали їх майже за безцінь, – щоб набрати коштів на зарплати нашій команді. Щойно ситуація в місті більш-менш налагодилася, ми стали виходити на повний графік – і повернули весь асортимент. Ми почали віддавати частину доходу на ЗСУ й організували благодійну акцію "пакунок переселенця" – набір першої допомоги для людей, які втратили свій дім, своє життя. До пакунка входять засоби для догляду за шкірою та волоссям. Ми надіслали вже пів тисячі таких пакунків.

Фото: Олександр Толстих

Важко порахувати, скільки збитків завдала війна, але це мільйони й мільйони гривень. Бо наше головне свято, 8 березня, було зіпсоване. Не було надходжень, як щороку, а отже й сплачених податків, яких так потребувала країна.

Нині ми працюємо за повним графіком, організували знижки на продукти, бо понад 40% наших клієнтів втратили роботу. З гарними знижками нам вдається вийти на рівень довоєнних показників і навіть трішки більше. А отже життя триває. Ми вже плануємо ребрендинг, відновлюємо старі плани й мріємо, як допомагатимемо відбудовувати нашу Україну.

Стало дуже багато замовлень за кордон; люди пишуть такі листи, – аж сльози навертаються. Думаю про українську косметику тепер говоритимуть так само палко, як і про одяг від українських дизайнерів.

Працюємо кожний на своєму фронті, слава Україні!

Про бренд

<b>Moon&Rune factory</b>
Moon&Rune factory

Продукція бренду сертифікована СЕС та належним чином легалізована на території України.

Виробництво відповідає міжнародним стандартам GMP. Сировина має паспорти якості, сертифікати COSMOS, ECOSERT, ORGANIC тощо та закуповується в постачальників з Німеччини, Франції, Великої Британії тощо. Косметика бренду не тестується на тваринах.

Mola, Івано-Франківськ

Олександра Палько, співзасновниця Mola

Нашому брендові два роки. Він народився під час чергового локдауну. В мене вища медична освіта, стаж роботи в медичній сфері 8 років та управлінський досвід, а моя партнерка Оксана – експертка в мережевому beauty-маркетингу, тож виникла ідея створити бізнес, пов’язаний з красою, – а саме: бренд доглядової косметики з безпечним, але дієвим складом.

Розпочалося полювання на талановитих технологів, які могли б втілити наші ідеї, та пошук виробництва відповідного рівня. Ентузіазм та ідея допомагали рухатися, але в перший рік існування ми майже не отримували прибутку.

Спершу в асортименті Mola з’явився крем-батер для тіла, тоді скраб, а потім засоби для вмивання – ми знали, що це основа. Тому не побоялись і створили не найбанальніший продукт – гідрофільну олійку. Це чи не єдиний засіб, який ефективно розчиняє жир, бруд, косметику, SPF-фільтри та силікони. Я багато вчилася в косметологів, докторів фармацевтичних наук та професорів, збирала по дещицях інформацію. Так ми вибудовували перші лінійки засобів. Потім з’явився мус для вмивання, тонер для балансу pH тощо.

Для співпраці ми вибрали виробництва, які розміщувалися в Бучі, Боярці, Глевасі та Чернівцях. Коли почалася війна, спочатку ми втратили зв’язок з основним заводом у Бучі. Звісно, дуже переживали, чи всі живі… Власникам виробництва дивом вдалося виїхати з тимчасово окупованої Бучі до Івано-Франківська – і тут запустити нове виробництво. Головному технологові іншого виробництва теж удалося виїхати під обстрілами. Зараз ми щасливі, бо всі запрацювали, хоч і в надскладних умовах: брак працівників, сировини… Але важливо, що процес знову відновився.

24 лютого, коли ми з партнеркою (ми живемо поруч) побачили з вікон вибухи в Івано-Франківському аеропорту, вирішили виїхати за кордон з дітьми. На той момент всі наші працівники були в безпеці. Працювали дистанційно: і опікувалися поверненням коштів клієнтам, які відмовлялися від уже надісланих замовлень. Це було справою честі: репутація бренду – найцінніше.

Проте ми швидко усвідомили, скільки втрачаємо щодня: повертаємо кошти, нараховуємо зарплати, коли немає прибутку, втрачаємо на поштових відділеннях надіслані засоби… І вже 10 березня вирішили відновити роботу. Я повернулася в Україну, і, хоч було важко й страшно, налаштували працівників на робочий лад.

Процес пішов: замовлень було стільки, що всі були в шоці. Це наші клієнтки з-за закордону підтримували нас, розповідали іншим, репостили в соцмережах. Ми також віддавали частину коштів з обігу на ЗСУ та допомагали сім’ям, що прибували до Івано-Франківська, як могли. Іноді – просто їздили по супермаркетах, закуповували продукти та готували їжу. За два місяці війни ми перерахували на потреби ЗСУ майже 200 тис. грн – докладніші звіти є в нас в інстаграмі.

У квітні приїхала партія нашої найдорожчої професійної лінійки (ціна засобу починалася від 800 грн). Ми дуже переживали, хто їх купуватиме, адже людям важко, але все розкупили за тиждень.

Ми плакали, коли нам писали у відгуках: "Ви повертаєте нас до життя", "Я в чужій ванні, але ваші засоби нагадують мені про Україну і моє колишнє життя", "У тривожну валізу я поклала всі ваші засоби, і тепер вони зігрівають мене"… Почався шалений обмін – почали підтримувати нас, почали підтримувати ми. Саме ця єдність та "теплообмін" дають віру: Україна переможе.

Сьогодні рівень відносин із закордонними клієнтами такий, що нас, наприклад, просять купити в Україні та передати різні цікаві речі – від дитячих книжок українською до майонезу. Ми дуже любимо наших клієнтів, а вони – нас. Не здамося – ніколи!

З наших "воєнних" досягнень:

  • створили 50 засобів (включно з професійною лінійкою з вітаміном С)
  • запустили під час війни надскладні продукти (санскрини із захистом від UVB, UVA, HEV опромінення) з фільтрами нового покоління;
  • надали робочі місця трьом тимчасово переселеним людям.

Про бренд

Mola — це натуральна, vegan friendly косметика. Всі компоненти сертифіковані, з підтвердженою ефективністю, максимально можливими концентраціями активів. Виробництво сертифіковане за стандартами GMP, відповідає стандартам якості ISO9001 та належним чином сертифікована в Україні.

Бренд працює з натуральними компонентами, використовує сировину європейських виробників. Над створенням одного засобу працює близько 60 фахівців: технологи, лаборанти, замовники сировини, спеціалісти, які контролюють якість сировини та виробництва, логісти тощо.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.