До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зміцнити імунітет: відповідає експерт

За статистикою, яку наводить міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, українці за 6 місяців війни постаріли на 10-15 років. Чому? – Через надпотужний хронічний стрес. Які процеси він запускає в організмі, що справді допомагає підтримати імунні сили та запобігти хворобам, розповідає експерт з управління віком, засновник та головний лікар "AM System", голова Global Age Management Academy, КМН Євген Шагов.

Реклама

Що таке імунітет?

Імунітет – це складний і елегантний механізм захисту, який допомагає нашому організму боротися з різноманітними інфекційними захворюваннями та захищає нас від онкології. Це багаторівнева система з різноманітних елементів, таких як білки, клітини, антитіла, цитокіни тощо, які спільно працюють, щоб забезпечити оптимальний рівень захисту від захворювань. Так, на захисті організму ціла армія маленьких воїнів.

Імунітет можна поділити на загальний та місцевий. Загальний імунітет забезпечує захист всього організму, а місцевий – захист окремих ділянок (шкіра, слизові, легені, шлунок тощо), умовно кажучи, – ТРО наших органів.

Здорова імунна система розрізняє хто в організмі "свої", а хто "чужі". Неушкоджена імунна відповідь ідентифікує патогени як "чужі" та швидко знищує їх. Пригнічена імунна система, навпаки, дозволить мікроорганізмам-загарбникам процвітати. Іноді буває, що імунна система помилково розпізнає "власну" клітину як "чужу" та запускає імунну відповідь, і це може призвести до аутоімунного розладу.

Наша імунна система має два основні захисні механізми: природний, який використовує лейкоцити й фізичні бар’єри для захисту від хвороб, і набутий, у якому спеціалізовані клітини виробляють антитіла для захисту від конкретних патогенів – саме так працює вакцинація.

Чому імунітет слабшає?

Вік, стрес і неправильне харчування можуть підірвати нашу імунну систему. COVID-19 є одним із прикладів. У молодому віці, коли організм може сформувати міцну імунну відповідь на вірус, COVID-19 значно рідше є летальним. Однак серед людей похилого віку вірус пов’язаний зі значними показниками госпіталізації та смертності.

Старіння значно впливає на імунну систему. У міру старіння ряд критичних компонентів імунної системи знижуються або сповільнюються. У той же час підвищується сприйнятливість до інфекцій і раку. Частково вона пов’язана з хронічним запаленням, яке постійно тліє в організмі.

Дослідження показують, що тривалий стрес може знизити рівень лейкоцитів, що є важливими для боротьби з інфекціями та захисту від онкології. Тобто, ми хворіємо частіше і з гіршими наслідками для організму.

Цілком ймовірно, що ви вже відчуваєте це на собі, але й навіть це – верхівка айсбергу. Хронічний стрес може призвести до імунних змін, які триватимуть роками. Це підтверджує світовий досвід: в публікації НАТО "Вплив війни в Югославії на здоров’я населення" є дані по населенню сучасної Хорватії (вона є єдиною країною в регіоні, де можна було відстежити показники здоров'я до, під час і після війни). Статистичні параметри зображують жахливу картину наслідків війни для здоров’я населення. Більшість захворювань, пов’язаних зі стресом (діабет, онкологія, серцево-судинні захворювання та виразка шлунку), різко зросли під час та відразу після війни. Також значно зросла кількість інфекційних захворювань через зниження імунної системи, спричинене стресом.

Наш спосіб життя також має велике значення для здоров'я імунної системи. Що ми їмо, як спимо та скільки рухаємось, впливає на те, наскільки ефективно наш організм бореться з хворобами та інфекціями. Зв’язок між дієтою та хронічними захворюваннями, такими як атеросклероз, діабет, ожиріння та рак, добре відомий. Хочете здоровий імунітет – дотримуйтесь здорового способу життя.

Як зміцнити імунітет?

Здоровий спосіб життя – це першочергове завдання для зміцнення імунітету. Здорова рівновага між харчуванням, здоровим сном, фізичною активністю і відпочинком допомагає зберігати наш імунітет на найвищому рівні. Ефективний стрес-менеджмент також критично важливий.

Слідкуйте за харчуванням

Додайте в раціон більше свіжих фруктів та овочів, які містять вітаміни та антиоксиданти. Серед найкращих продуктів для підтримки імунної системи:

  • Цитрусові
  • Ягоди
  • Чорний шоколад
  • Чай з імбиром та медом
  • Часник
  • Імуномодулюючі гриби (шиїтаке, майтаке та рейши).

Уникайте переважної кількості обробленої їжі та продуктів з високим вмістом цукру та насичених жирів. Не забувайте, що на тарілці повинні бути і білки, і жири, і вуглеводи. В ідеалі – в пропорції: 10-15% білків, 55-70% жирів і 20-35% вуглеводів.

Займайтеся регулярною фізичною активністю

Спорт підвищує рівень захисту вашого організму. Спробуйте займатися фізичною активністю принаймні 30 хвилин щодня, навіть якщо це просто прогулянка на свіжому повітрі – 10 000 кроків реально працюють!

Відкоригуйте режим сну

Намагайтеся спати не менше 7 годин на ніч, а також розгляньте можливість введення релаксаційних вправ або медитації у свої щоденні звички. Це допоможе заснути швидше, спати глибше і продукувати мелатонін – природний антагоніст кортизолу, який допоможе протистояти стресу.

Проте в умовах постійного тиску під час війни в країні, навіть ідеального ЗСЖ може бути замало, адже наші організми не пристосовані до функціонування в умовах надпотужного хронічного стресу. Саме тому варто додати до свого раціону добавки, які зміцнюють обороноздатність організму:

Вітамін С є ключовим компонентом імунної системи та антиоксидантного захисту. Він запобігає виробленню вільних радикалів і зменшує пошкодження ДНК в імунних клітинах.

Вітаміни групи В опосередковано сприяють антиоксидантному захисту та мають значний вплив на імунну функцію.

Дорослі і діти з високим рівнем вітаміну D значно рідше хворіють на застуду, грип та інші вірусні інфекції.

Вітамін Е є потужним жиророзчинним антиоксидантом. Він захищає клітинні мембрани імунної системи та інші клітини, затримуючи вільні радикали, і підвищує ефективність лімфоцитів.

Завдяки своїй здатності поглинати вільні радикали, антиоксиданти є важливими прискорювачами імунної системи.

Глутатіон, ймовірно, є найважливішим захистом клітин організму від пошкодження вільними радикалами. Глутатіон виробляється в організмі, але важко засвоюється при пероральному прийомі. Натомість його попередники можуть використовуватися організмом для збільшення рівня глутатіону. Це глутамін, N-ацетилцистеїн і S-аденозил-L-метіонін. Також рівень глутатіону можна підвищити за допомогою ліпоєвої кислоти, вітамінів С і Е.

Коензим Q10 (CoQ10) також є потужним антиоксидантом і поглиначем вільних радикалів. CoQ10 відіграє важливу роль у стимуляції імунної системи та покращує кілька параметрів імунної функції.

Металеві мікроелементи, такі як мідь, цинк і селен, впливають на активність антиоксидантних ферментів і можуть зменшити оксидативний стрес.

Експерименти показують, що ДГЕА має багато біологічних ефектів, включаючи протипухлинні, імунні, нейротрофічні та загальні ефекти проти старіння.

Більшість людей мають дисбаланс у співвідношенні омега-3 і омега-6 жирних кислот через дієти з високим вмістом тваринних жирів і рослинних олій з високим вмістом омега-6. Цей дисбаланс призводить до хронічного запалення. Співвідношення можна покращити, приймаючи добавки омега-3.

Шлунково-кишковий тракт покладається на живі бактерії (мікрофлору), які допомагають підтримувати міцну імунну відповідь. Пробіотики допомагають запобігти проходженню чужорідних бактерій і алергенів через кишкову стінку та важливі для загального здоров’я кишкової імунної системи.

Як обрати саме ті вітаміни та добавки, що підходять саме Вам?

Приймати все й одночасно, точно не треба, це може бути навіть шкідливо, тому тут є два варіанти:

  • почніть приймати вітамінно-мінеральний комплекс з адекватними дозуваннями. Чудовим варіантом стане Orthomol Immun Pro;
  • зверніться до профільного фахівця з превентивної медицини, який підбере вам індивідуальний набір добавок відповідно до ваших потреб, стану здоров’я та по результатах обстеження, – такі сервіси в Україні теж існують.

Orthomol Immun Pro (Ортомол Імун Про) – вітамінно-мінеральний комплекс для підвищення місцевого імунітету шлунково-кишкового тракту. Оскільки імунна система багато в чому залежить від стану кишківника, його правильна робота є важливою складовою в терапії та профілактиці багатьох захворювань. Вітаміни одночасно працюють для зміцнення загального імунітету і відновлення роботи шлунково-кишкового тракту після важкого лікування або в процесі терапії.

Основними компонентами Orthomol Immun Pro є:

Пребіотик інулін – природна речовина для стабілізації роботи кишківника. І служить живильним середовищем для корисної мікрофлори.

Лакто- і біфідобактерії – необхідні для поліпшення мікрофлори кишечника. Вони знижують інтенсивність симптомів інфекційних захворювань.

Вітаміни А, Е, С – необхідні для захисту імунної системи, попередженню запалень, мають антиоксидантну дію.

Біотин і ніацин – цінні вітаміни групи В. Ніацин зберігає здоровими і молодими клітини шкіри, зміцнює нервову систему і покращує травлення. Біотин нормалізує рівень цукру в крові, покращує обмінні процеси.

Цинк – необхідний для швидкого відновлення клітин кишківника, які страждають при агресивній медикаментозній терапії.

Селен – покращує стан слизової оболонки кишківника, нейтралізує вільні радикали.

Багато компонентів Orthomol Immun Pro є важливими для протікання метаболічних процесів, пов'язаних зі зміцненням імунітету. Його використання – важливе доповнення до щоденного раціону.

Також для здорової імунної системи вкрай важливий гормональний баланс. Високі рівні гормонів молодості дозволять мати менший біологічний вік, а отже, міцний імунітет. Проте BHRT (біоідентичної гормонозамісної терапії) може призначити тільки лікар превентивної медицини.

А якщо хочете безкоштовно перевірити рівень свого здоров’я та гормонів, то скористайтеся нашою розробкою штучного інтелекту, дайте відповідь на 70 питань та за 20-30 хвилин отримайте оцінку свого гормонального балансу. Ця технологія побудована на основі Брюссельского консультативного протоколу та пройшла перевірку в підтримці ЗСУ – більше 1200 клінічних випадків

Не забувайте, перший крок для міцного імунітету – це усвідомлення того, що своїм віком і здоров’ям потрібно керувати щодня, а не плисти за течією життя. Якщо ви його вже зробили або готові зробити, дарую вам свою книжку Age Management Book, яка є покроковою інструкцією для керування віком. Превентуйте, а не лікуйте!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.