До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Вітамінна бомба: корисні властивості та рецепти імунних шотів

Коли самолікування може принести негативні наслідки, відразу згадуються поради нутриціологів, які не втомлюються нагадувати про незаперечну користь овочів і фруктів. Щоб збільшити концентрацію корисних речовин, все популярнішими стають імунні шоти. Vogue.ua знає, чим корисні ці міні-фреші і як їх приготувати вдома.

Реклама

Імунні шоти – це зазвичай овочевий або фруктовий фреш, розлитий маленькими порціями (шотами). Особливістю такого фрешу є неабияка насиченість поживними елементами й антиоксидантами. Шанувальники шотів часто мають на меті насититися корисними речовинами на день уперед. Серед знаменитостей по допомогу цих "вітамінних бомб" вдається Селена Гомез, а також багато топ-моделей і зоряних коучів.

Частиною шота, крім овочів і фруктів, часто стає зелень, спеції та різні суперфуди. Незважаючи на те, що імунні шоти часто вживають у якості натуральних ліків від застуди або для її профілактики, заміна інгредієнтів впливає і на властивості напою. Так, імбирні й цитрусові шоти створені для зміцнення імунітету. А основою шотів для профілактики здоров'я кишечника стають овочі та фрукти, багаті на клітковину й антиоксиданти. Буряк, паростки пшениці, ананас – ось найбільш поширені інгредієнти таких фрешів.

Ми зібрали три прості рецепти імунних шотів, які легко приготувати самостійно.

Імбирний шот для імунітету

Інгредієнти:

1 яблуко;

2 лимона;

2 кореня імбиру (близько 5 см);

2 кореня куркуми (близько 5 см).

Приготування:

Для початку слід помити й почистити всі інгредієнти. Далі наріжте їх невеликими шматочками та завантажте в соковижималку. Готовий фреш розлийте по шотах.

Якщо у вас немає соковижималки, можна використовувати блендер, а потім за допомогою ситечка процідити масу.

Грейпфрутовий фреш для імунітету

Цей рецепт можна використовувати як для приготування фрешу до сніданку, так і для невеликих шотів перед або після повноцінного прийому їжі.

Інгредієнти:

6-8 листочків м'яти;

1 червоний грейпфрут;

2 жмені свіжої полуниці;

1 невеликий шматочок імбиру;

½ ст. л. ванілі;

Кубики льоду (для опції з фрешем).

Приготування:

Спочатку помийте й почистіть інгредієнти. Далі скористайтеся соковижималкою або блендером. Грейпфрутовий фреш готовий.

Важлива примітка: якщо ви використовуєте блендер, тоді листя м'яти слід попередньо розім'яти, як для мохіто.

Буряковий фреш для здорового кишечника

Буряковий фреш добре приймати натщесерце або після сніданку. Розмір порції залежить від індивідуальних переваг. Популярні варіанти: щодня натще у вигляді шота або стакан фреша два рази на тиждень до, після або під час сніданку.

Інгредієнти:

1 буряк;

2 моркви;

1 стакан нарізаного ананаса;

1 лимон.

Приготування:

Помийте й почистіть інгредієнти. Далі наріжте їх такими шматочками, щоб у соковижималки чи блендера не виникло проблем з їх подрібненням.

Не забудьте прибрати з лимона кісточки. Далі поступово завантажуйте буряк, моркву, ананас і лимон у соковижималку або блендер, подрібнюючи все до однорідної маси (якщо використовуєте блендер).

Готовий фреш помістіть в скляну ємність (банку або глечик) і охолодіть перед подачею в холодильнику.

Не зважаючи на очевидну користь вітамінних шотів, перед регулярним вживанням слід пройти консультацію у лікаря, адже ударна доза корисних речовин може спричинити побічні ефекти. У зоні ризику знаходяться люди з підвищеною або зниженою кислотністю шлунку, захворюваннями нирок, із діабетом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.