Вітамінна бомба: корисні властивості та рецепти імунних шотів
Коли самолікування може принести негативні наслідки, відразу згадуються поради нутриціологів, які не втомлюються нагадувати про незаперечну користь овочів і фруктів. Щоб збільшити концентрацію корисних речовин, все популярнішими стають імунні шоти. Vogue.ua знає, чим корисні ці міні-фреші і як їх приготувати вдома.
Імунні шоти – це зазвичай овочевий або фруктовий фреш, розлитий маленькими порціями (шотами). Особливістю такого фрешу є неабияка насиченість поживними елементами й антиоксидантами. Шанувальники шотів часто мають на меті насититися корисними речовинами на день уперед. Серед знаменитостей по допомогу цих "вітамінних бомб" вдається Селена Гомез, а також багато топ-моделей і зоряних коучів.
Частиною шота, крім овочів і фруктів, часто стає зелень, спеції та різні суперфуди. Незважаючи на те, що імунні шоти часто вживають у якості натуральних ліків від застуди або для її профілактики, заміна інгредієнтів впливає і на властивості напою. Так, імбирні й цитрусові шоти створені для зміцнення імунітету. А основою шотів для профілактики здоров'я кишечника стають овочі та фрукти, багаті на клітковину й антиоксиданти. Буряк, паростки пшениці, ананас – ось найбільш поширені інгредієнти таких фрешів.
Ми зібрали три прості рецепти імунних шотів, які легко приготувати самостійно.
Інгредієнти:
1 яблуко;
2 лимона;
2 кореня імбиру (близько 5 см);
2 кореня куркуми (близько 5 см).
Приготування:
Для початку слід помити й почистити всі інгредієнти. Далі наріжте їх невеликими шматочками та завантажте в соковижималку. Готовий фреш розлийте по шотах.
Якщо у вас немає соковижималки, можна використовувати блендер, а потім за допомогою ситечка процідити масу.
Цей рецепт можна використовувати як для приготування фрешу до сніданку, так і для невеликих шотів перед або після повноцінного прийому їжі.
Інгредієнти:
6-8 листочків м'яти;
1 червоний грейпфрут;
2 жмені свіжої полуниці;
1 невеликий шматочок імбиру;
½ ст. л. ванілі;
Кубики льоду (для опції з фрешем).
Приготування:
Спочатку помийте й почистіть інгредієнти. Далі скористайтеся соковижималкою або блендером. Грейпфрутовий фреш готовий.
Важлива примітка: якщо ви використовуєте блендер, тоді листя м'яти слід попередньо розім'яти, як для мохіто.
Буряковий фреш добре приймати натщесерце або після сніданку. Розмір порції залежить від індивідуальних переваг. Популярні варіанти: щодня натще у вигляді шота або стакан фреша два рази на тиждень до, після або під час сніданку.
Інгредієнти:
1 буряк;
2 моркви;
1 стакан нарізаного ананаса;
1 лимон.
Приготування:
Помийте й почистіть інгредієнти. Далі наріжте їх такими шматочками, щоб у соковижималки чи блендера не виникло проблем з їх подрібненням.
Не забудьте прибрати з лимона кісточки. Далі поступово завантажуйте буряк, моркву, ананас і лимон у соковижималку або блендер, подрібнюючи все до однорідної маси (якщо використовуєте блендер).
Готовий фреш помістіть в скляну ємність (банку або глечик) і охолодіть перед подачею в холодильнику.
Не зважаючи на очевидну користь вітамінних шотів, перед регулярним вживанням слід пройти консультацію у лікаря, адже ударна доза корисних речовин може спричинити побічні ефекти. У зоні ризику знаходяться люди з підвищеною або зниженою кислотністю шлунку, захворюваннями нирок, із діабетом.