КУПИТИ КВИТКИ

Як подолати булінг у школі: досвід експертів

Булінг – актуальна проблема багатьох шкіл у всьому світі. Який вигляд має сучасний булінг, як розпізнати та подолати булінг у школі, розповідає експерт київського освітнього простору Midgard, клінічний психолог та психотерапевт Володимир Пономарьов

Володимир Пономарьов

Спостерігати, як дитина відчуває фізичний та емоційний біль від цькування, розриває серце будь-яким батькам. Деякі з них не знають, з чого почати, щоб захистити дитину від знущання. Інші вагаються, не в змозі відрізнити звичайну сварку між дітьми від булінгу, або навіть і не здогадуються, що їхня дитина стала жертвою або винуватцем такої ​​поведінки. То ж краще про це явище знати заздалегідь, аби не прогледіти його ознаки та руйнівні наслідки.

Реклама.

Що таке булінг

Міністерство науки та освіти України визначає, що булінг – це психологічне, фізичне, економічне або сексуальне насильство, зокрема за допомогою цифрового зв’язку, вчинене щодо малолітньої чи неповнолітньої особи.

Я б це визначення спростив: булінг – це тривале цькування колективом однієї людини. І це цькування може бути у вигляді погроз, морального приниження або ігнорування.

Часто булінг поділяють на такі чотири форми, як вербальний (словесний), фізичний, соціальний та кібербулінг.

Однак насправді вони не існують окремо, а зазвичай ідуть "у комплекті". Хоча все ж таки особливою та найбільш загрозливою сучасною формою є кібербулінг – цькування у мережі, бо зараз майже всі діти "сидять" у соцмережах, месенджерах та на ігрових платформах.

Поки що ця форма цькування – не дуже розвідана територія. Тому ми у школі Midgard постійно тримаємо руку на пульсі – вивчаємо все нове, регулярно запрошуємо до себе представників Департаменту Кіберполіції. Вони проводять серед дітей роз'яснювальну роботу, розповідають приклади, дають поради, як протидіяти такому насильству, пояснюють, що в наші часи винуватця кібербулінгу можна відстежити.

Таку освіту впроваджуємо із сьомих класів. Однак плануємо поглиблювати та розширювати цю діяльність, бо на власному досвіді знаємо: булінг ефективно долається саме на етапі його зародження. Тому постійно розмовляємо з дітьми та батьками, шукаємо найкращих українських фахівців у цій галузі, яких запрошуємо до школи.

Як відрізнити сварку від булінгу

Якщо сварка – це здебільшого одноразове явище між двома дітьми, то в булінгу, по-перше, агресором виступає не одна дитина, а декілька, тобто певний маленький або навіть великий колектив.

По-друге, це завжди довготривала дія. А по-третє – усвідомлена.

Іноді психологи та педагоги стикаються з тим, що тривожні батьки розцінюють невдачу своєї дитини знайти спільну мову з іншими дітьми як булінг. У цьому випадку доводиться пояснювати, що наявність міжособистісних непорозумінь у дітей (та й у дорослих) – нормальне явище. І це ніякий не булінг, а природні ускладнення на шляху пристосування дитини до соціуму.

А от якщо дитина стає в колективі ізгоєм, це вже ознака булінгу.

Також хочу наголосити на усвідомленості дій агресора (агресорів) – це обов'язкова ознака булінгу. З цього випливає висновок, що діти початкової школи та молодших класів на цькування ще не здатні, бо поки мало усвідомлюють свої дії.

В якому віці діти стають жертвами й агресорами булінгу

Спостереження кажуть, що свідомий булінг починається з 5-6 класів, тобто у 12-14 років.

Педагоги, тьютори та психологи школи Midgard це добре знають, тому до дітей такого віку придивляються особливо. Завдяки їхній увазі та наявності великої кількості камер у школі, ми "відловлюємо" зародження конфліктів на початковій стадії.

Багато людей говорять, "підлітки злі". Чи це дійсно так? Ні, діти не зліші за дорослих, але, по-перше, у віці 12-14 років у них відбуваються "гормональні викиди", які призводять до надмірних реакцій. А, по-друге, на відміну від дорослих, вони ще не вміють приховувати свої бажання, і тому їхні емоції виглядають "оголеними", а поведінка – визивною й зухвалою.

Причини булінгу

Здебільшого причин дві.

Перша – це сімейна історія. Якщо дитина бачить, що дорослі близькі спілкуються один з одним, або з робітниками чи з персоналом сервісу специфічним чином, вона переймає світогляд та відтворює погану манеру комунікації.

Друга причина – накопичення втоми та стресу у дитини. Якщо з ними не працювати, напруга може перетворитися на агресію, яку дитина спрямує проти того, хто не дасть відповідь.

Наприклад, візьмемо нашу сьогоднішню ситуацію із війною. Ми всі у постійному стресі, налякані та втомлені, – і дорослі, і діти. Якщо довготривалий стрес у дитини не знешкоджувати, це може перетворитися на різноманітні проблеми.

Як подолати стрес у дитини

У нас в школі Midgard створені всі умови для профілактики стресу та втоми.

Є дитячий басейн – заняття з плавання не лише зміцнюють фізичне здоров'я, але й дарують дітям незабутні емоції, адже вода має чудову розслаблювальну дію.

Працює кінний клуб. Спілкування з кіньми – це не лише захопливе, але й корисне заняття. Їзда верхи розвиває фізичну силу та координацію, допомагає дітям відчути впевненість, спокій й відповідальність.

Також учням забезпечують тактильний контакт із тваринами (козами, вівцями та кроликами), що дарує дітям не тільки заряд позитивних емоцій, а й вчить їх турботі про інших та формує відповідальне ставлення до тваринного світу.

Батькам ми рекомендуємо бути максимально уважними до своїх дітей. Більше спілкуватися з ними, привчати дитину до здорового способу життя – правильного харчування та фізичної активності.

М’який, але дієвий варіант – приймати дитячі вітамінно-мінеральні комплекси зі спрямованою дією на підтримку імунної та нервової системи дитини.

Можу порекомендувати дуже якісні німецькі дитячі вітаміни Orthomol Junior C Plus, спеціально розроблені для дітей та підлітків віком від 4 до 14 років.

До складу комплексу входять 25 важливих нутрієнтів, необхідних для правильного росту та розвитку дитини. Зокрема, вітамін С, який зміцнює імунітет та допомагає організму боротися з інфекціями. Вітаміни групи В, що підтримують роботу нервової системи та покращують концентрацію уваги. Вітамін D, необхідний для засвоєння кальцію та фосфору, а також для підтримки здоров'я кісток та зубів. Мікроелементи, такі як кальцій, цинк, йод, селен, магній, які беруть участь у багатьох обмінних процесах в організмі.

Це легкі у прийманні, смачні жувальні таблетки у вигляді машинок, або гранули, які потрібно розчиняти у воді.

Приймання Orthomol Junior C Plus знижує втому та знімає ознаки стресу у дитини. Підвищує її настрій, енергію, працездатність, увагу та пам'ять. Запобігає тривожності, регулює сон. Підтримує роботу ендокринної системи.

Як батькам зрозуміти, що дитина – жертва булінгу

Якщо дитина почала на постійній основі (принаймні декілька днів) приходити зі школи, тренування або гуртка пригніченою, і приховує причину такого стану, відповідаючи на питання словами "Все нормально", "Нічого не сталось", варто почати бити тривогу. Це типова реакція жертви, яка страждає від думки, що потрапила в слабку позицію.

Крайній ступінь – сліди фізичного насилля на дитині. Звісно, хлопці можуть іноді чубитись. Але побачити на дитині сліди бійки один раз – це одна справа. І інша – якщо це повторюється.

Поради з протистояння булінгу

Якщо цькуванню не запобігли, єдиним варіантом протистояння є висвітлення цього явища та адміністративне покарання агресорів.

То ж, якщо батьки підозрюють, що дитина піддається булінгу, треба негайно йти до школи й порушувати питання про з’ясування всіх обставин.

У школі Midgard ефективно запобігають виникненню булінгу. Тут велике значення зіграв той факт, що у засновника, керівника та архітектора Освітньої території Midgard Олега Попова – психологічна освіта, і він психотерапевт. Тому при створенні школи приділяв багато уваги цим питанням і створив потужний психологічний Центр з підтримки дітей та їх батьків.

Найдієвішим методом попередження булінгу є первинне спостереження, тобто максимальний контакт з дітьми, уважність до них, щира цікавість до їхніх інтересів та можливих проблем. Педагоги, тьютори, тренери та психологи приділяють багато часу та зусиль, аби знати, чути та розуміти кожну дитину.

Щотижня в класах проводиться обов’язкова групова робота, де психолог відстежує емоційну ситуацію у колективі, та може побачити динаміку її змін. На цих заходах гарно видно, чи не утворився у дитячому колективі якийсь прихований конфлікт.

Якщо на якомусь етапі виникає розуміння, що між дітьми є сварки, або певна дитина відчуває імпульси агресії, треба негайно втручатись. Не замовчувати цю історію, а, навпаки, обговорювати її з кожною стороною, аби зрозуміти причини конфлікту. На таких зустрічах діти у безпечних обставинах висловлюють претензії один до одного, всі відкрито обговорюють та аналізують причини ситуації. І після такого у більшості випадків конфлікт сходить нанівець.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.