До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ліки проти діабету, що підживлюють голлівудську одержимість схудненням

Препарат "Оземпік", що лікує діабет другого типу, швидко став частиною лексикону сучасної культури, як колись віагра та ботокс. Завдяки здатності спричиняти швидку втрату ваги, як побічного ефекту контролю рівня цукру в крові, цей препарат називають чудодійним. Незалежно від того, чи зізнаються знаменитості у його вживанні, чи ні, кількість запитів на "Оземпік" в Google зростає, що свідчить про бажання дізнатися більше про його стрімкий ефект схуднення. Але чи варто ризикувати здоров’ям заради мінливого ефекту стрункості?

Термін "постоземпічне тіло" все частіше зустрічається в соцмережах: розголос виникає після будь-якої помітної вечірки, гості якої з’являються на публіці стрункішими, ніж зазвичай. Енді Коен у вересні написав твіт з хештегом #Ozempic, який набрав понад 274 мільйони переглядів у TikTok; багато хто припускає, що Кім Кардаш'ян вживала цей препарат для схуднення, щоб влізти у знамениту сукню Мерилін, в якій вона з'явилася на цьогорічному Met Gala; минулого місяця Ілон Маск однією з причин своєї втрати ваги назвав схожий препарат "Wegovy" (іншою причиною було голодування).

Реклама

Стрункість зараз знову домінує у світі моди, але той факт, що задля цього чимало людей готові піддавати себе регулярним ін'єкціям з неприємними побічними ефектами, викликає занепокоєння. "Мене турбує, який приклад суспільство подає молодим жінкам, і без того вразливим через нереалістично відфільтровані світлини", – каже Ава Шамбан, лікарка-дерматологиня та косметологиня з Лос-Анджелеса. Ненсі Ранама, докторка медичних наук та спеціалістка з лікування ожиріння, погоджується з цим твердженням: "Знаменитості, які використовують ці препарати для схуднення – не з міркувань здоров'я, а задля досягнення ідеальної фігури – є дуже проблематичним явищем". Отже, з'ясуємо, що це за препарат, як він діє і що думають лікарі про несподіваний попит на ін’єкції схуднення?

Що таке "Оземпік"?

Активним інгредієнтом "Оземпіку" є семаглутид – синтетичний аналог людського глюкагоноподобного пептиду-1 (ГПП-1). Ці сполуки відтворюють гормон, який виробляється в кишківнику і вивільняється під час їжі. "Семаглютид збільшує рівень інсуліну у відповідь на вживання глюкози та викликає незначну затримку спорожнення шлунку, – пояснює Аріана Чао, директорка Центру розладів ваги та харчової поведінки. "Він також діє на ділянки мозку, що відповідають за регулювання апетиту та споживання їжі. Ліки також роблять організм чутливішим до інсуліну, який ви виробляєте самостійно, – додає Холлі Лофтон, директорка Програми медичного контролю ваги в NYU Langone Health. – Згодом це допомагає зменшити жирові відкладення".

Данська фармкомпанія Novo Nordisk виробляє семаглютид під торговими марками "Оземпік" і "Wegovy", які створено для двох різних цілей. "Оземпік" з семаглютидом 1 мг – це ін'єкція, схвалена FDA для лікування діабету з 2017 року. Вища доза у 2 мг була схвалена на початку 2022 року, – розповідає Скотт Бутч, директор відділення медицини ожиріння в Інституті баріатрії та метаболізму при клініці Клівленда. – Препарат "Wegovy" – це вища доза щотижневого семаглютиду (2,4 мг), яка була схвалена для лікування ожиріння в липні 2021 року".

Чи схвалено "Оземпік" як препарат для схуднення?

Не зовсім. Для таких цілей випускають "Wegovy" – його призначають людям, які мають індекс маси тіла (ІМТ) від 30 і вище, або ІМТ 27 із супутними захворюваннями (високий рівень холестерину або високий кров'яний тиск). За словами лікаря Бутча, "Wegovy" проклав шлях новому поколінню високоефективних препаратів проти ожиріння: "У 68-тижневому дослідженні, за участі понад 1900 осіб із середнім ІМТ 37, "Wegovy" показав найкращі результати – зменшення маси тіла на 12,4%. До того ж 55% людей з цієї групи втратили понад 15% маси тіла, а 35% – понад 20%". Дослідження "Wegovy" показали, що це безпечний метод контролю ваги, навіть для підлітків, згідно з клінічним дослідженням, опублікованим у The New England Journal of Medicine.

Як саме працює "Оземпік"?

Він стримує апетит і змушує організм почуватися ситим протягом шести-семи днів. "Коли гормон (який імітує "Оземпік". – Прим. ред.) виробляється природним шляхом, ми почуваємося ситими лише кілька годин, тоді як у медикаментозній формі ми відчуваємо ситість протягом доби", – каже Ненсі Ранама. "Мої пацієнти розповідали, що задовольнялися лише третиною свого звичайного раціону та довше обходитися без перекусів", – каже Холлі Лофтон. За словами лікарки Ненсі Ранами, коли семаглютиди використовуються належним чином, апетит ніколи не пригнічується повністю, але краще контролюється. Але при неправильному застосуванні апетит може бути повністю пригнічений, а це може призвести до розладів харчової поведінки або погіршити їх.

Чи існують побічні ефекти або ризики, пов'язані зі вживанням "Оземпіку"?

Найпоширеніші побічні ефекти від "Оземпіку" – нудота, запори й рідкі випорожнення. "Рідкісні, але серйозні побічні ефекти, про які повідомлялося – серед іншого, запалення підшлункової залози, діабетична ретинопатія, проблеми з нирками, жовчним міхуром і алергічні реакції", – говорить Аріана Чао. "Оземпік" не рекомендують вагітним, жінкам, які годують груддю, а також тим, хто має особисту або сімейну історію медулярної карциноми щитоподібної залози або множинних ендокринних пухлин.

Як довго вживають "Оземпік"?

Оскільки "Оземпік" – це препарат для лікування хронічного захворювання, то, за словами лікарки Ненсі Ранам,а його можна вживати безстроково. "Якщо вживання препарату припинити та повернутись до своїх попередніх харчових звичок, пацієнти відновлять втрачену вагу і повернуться до початкового рівня цукру в крові", – каже вона.

Препарати, які лікують ожиріння, нічим не відрізняються від тих, що нормалізують високий кров'яний тиск або високий рівень холестерину, додає лікар Бутч, – від них залежить довгостроковий контроль над хворобою.

Існує думка, що ожиріння – це наслідок недостатньо активного способу життя, тому ліки у такій ситуації виступають у ролі інструментів управління. "Однак це думка застаріла", – продовжує доктор Бутч. – "Ми знаємо занадто багато про регуляцію енергії та маси тіла, а також про спадковість ожиріння, щоб розуміти, що не все так просто. Хоча у мене є побоювання, що цей препарат, а також "Wegovy" і "Мунджаро", буде використовуватися людьми, які не мають показань, все ж таки я схиляюсь до думки, що схвалення подібних препаратів у найближчі кілька років підвищить обізнаність про складність проблем ожиріння і регуляції ваги". "Але якщо хтось просто хоче скинути кілька кілограмів, то це не варіант", – говорить дієтолог Чарльз Паслер.

Що буде, якщо припинити вживати "Оземпік"?

Існує багато досліджень щодо ефективності "Оземпік", але, оскільки це досить новий препарат, немає жодних досліджень щодо впливу його довгострокового приймання. Однак, тільки-но ви відмовляєтесь від ін’єкцій, початковий рівень ваги та цукру в крові може повернутись. Ось чому дієтологи, зокрема і Чарльз Паслер, підкреслюють одночасну важливість вибору здорового харчування та активного способу життя під час застосування препарату. Паслер, який підходить до схуднення комплексно, допомагає своїм пацієнтам, які пвживають "Оземпік", змінити спосіб харчування, щоб вони могли максимізувати втрату жиру, яку пропонує ін'єкція, зберігаючи при цьому м'язи. Для позитивного ефекту він також наголошує на необхідності здорового сну, дихальних вправ та розуміння того, як керувати стресом.

Ретельний моніторинг за всіма пацієнтами, які вживають "Оземпік", є ключовим. "Його слід застосовувати під наглядом лікаря, оскільки існує ризик виникнення побічних ефектів, які можуть призвести до госпіталізації", – продовжує лікар Лофтон, і додає, що історії, які циркулюють у ЗМІ про пацієнтів, що відчувають сильну нудоту, є свідченням зловживання препаратом. "Це не має змушувати вас так себе почувати, – каже Лофтон, і наголошує, що в такій ситуації треба припинити вживання ліків, знизити дозу та зробити оцінювальну сонограму. – Лікарі, які розуміють фізіологію "Оземпіку" і мають час для належного спостереження за пацієнтами, повинні бути єдиними, хто призначає препарат", – каже лікарка Рахмана.

Чи може така популярність "Оземпіку" нашкодити хворим на діабет другого типу?

Так. За словами лікаря Бутча, після того, як у липні 2021 року "Wegovy" був представлений як засіб для лікування ожиріння, упродовж перших шести місяців спостерігався його дефіцит як через попит, так і через обмежене заводське виробництво. Це призвело до того, що замість нього багато хто почав використовувати "Оземпік". Той факт, що його можна вводити самостійно раз на тиждень (за допомогою ін'єкції у живіт, стегно або надпліччя) сприяв поширенню препарату, особливо під час пандемії. Наразі існує дефіцит як "Оземпіку", так і "Wegovy" для пацієнтів з діабетом, які розраховують на ці ліки, щоб тримати рівень цукру в крові під контролем.

Текст: Fiorella Valdesolo
По матеріалам www.vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.