До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому уколи від діабету стали найпопулярнішим засобом схуднення і чому це погано

Черговий тренд у TikTok – використання ліків проти діабету як засобу схуднення* – найобговорюваніша тема останніх часів в Інтернеті.

Знаменитості, інфлюенсери й пересічна публіка божеволіють через ін’єкції препарату, що його призначають людям із захворюванням на діабет. Препарат має назву Ozempic, і він набув такої шаленої популярності, що лікарі застерігають справжніх пацієнтів робити запаси через спричинений дефіцит. Через брак ліків пошукові запити в Google зростають, і це тільки підсилює ажіотаж навколо пігулки для схуднення.

Реклама

Тренд почався в Голлівуді й у TikTok (гештег #Ozempic має понад 74 мільйони переглядів у TikTok). Забезпечені люди почали використовувати дорогі препарати для лікування діабету як ін’єкції для схуднення, а їх наслідує армія прихильників. Новий голлівудський наркотик шалено популярний. Його назва – Ozempic – ні для кого не секрет. FDA схвалила препарат у 2017 для зниження рівня цукру в крові в людей з діабетом II типу. Власники велнес-клінік та нутриціологи зізнаються, що ледь не щодня отримують запити на ціну уколів, які роблять у стегно, живіт або руку.

Препарат виробництва компанії Novo Nordisk A/S – один з кількох препаратів на ринку, що містять семаглутид, протидіабетичний компонент. Він аж ніяк не призначений для схуднення й не проходив відповідних тестувань. Проте армія "біогакерів" добровільно ставить експерименти на власному здоров’ї. Семаглутид стимулює вироблення інсуліну, а також впливає на ділянки мозку, що регулюють апетит.

Ілон Маск у жовтні написав у твітері, що вживає Wegovy (препарат із семаглутидом, що майже вдвічі дорожчий за Ozempic. – Ред.) та практикує голодування, щоб скинути масу. Кім Кардаш’ян нічого такого не писала – вона просто з’явилася на публіці з істотно зниженою масою. Проте таблоїди вважають, що тут не обійшлося без антидіабетичних ін’єкцій. До речі, рік тому FDA схвалили Wegovy для схуднення. Його призначають пацієнтам, що страждають одночасно на ожиріння й супутні захворювання: тиск, діабет II типу, підвищений холестерин. Ozempic та Wegovy не є взаємозамінними, їх можуть призначати лише лікарі та суто для лікування хронічних захворювань.

Вважається, що через роботу з центрами голоду в мозку (людина довше відчуває насичення навіть після невеличкого перекусу) можна сформувати нові харчові звички. Щодо препаратів є важливі застереження: наприклад, його не можна вживати в разі захворювання жовчного міхура, а також тим, у кого в родині були випадки раку щитоподібної залози.

Лікарі застерігають: після того, як людина перестає вживати Ozempic, маса може повернутися. Бюджет у 1200–1500 доларів (а саме стільки треба для досягнення відчутного ефекту) може перетворитися на пожиттєву інвестицію. Можливо, все ж краще інвестувати в здорове харчування та зміну фізичної активності.

*Не немагайтеся відтворювати в реальному житті. Будь-які рішення, пов'язані зі здоров"ям, харчуванням тощо мають обговорюватися з лікарем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.