Все заради краси: що буде, якщо їсти насіння льону щодня?
Один продукт навесні вартий особливої уваги — насіння льону. Це справжній суперфуд, який має бути у сезонному раціоні.
Насіння льону — доступна, недорога та неймовірно корисна їжа. А найголовніше — його навіть не потрібно готувати. За словами експертів, насіння льону є безперечним суперфудом. "Ці маленькі зернятка — неоспівані герої рослинного світу, справжня золота жила в харчуванні", — каже Дженніфер Шайнман, сертифікована дієтологиня Timeline Nutrition.
Кілька серйозних досліджень показали, що насіння льону покращують травлення, захищають серце, полегшують симптоми менопаузи, а також знижують ризик деяких видів раку, ожиріння та діабету. Вони настільки багаті поживними речовинами, що останнім часом інфлюенсери почали використовувати їх у своїх косметичних процедурах. "Це саморобний ботокс, — проголошує один із тікток-інфлюенсерів. — А найкраще те, що для процедури потрібні лише два інгредієнти: насіння льону та вода. Льон також працює як натуральний шампунь".
Порівнювати насіння льону з ботоксом можна хіба що задля клікбейту, але й недооцінювати його властивості не слід.
Чим корисне насіння льону?
Насіння льону містить безліч корисних сполук: клітковину, лігнани та антиоксиданти, а також тіамін (вітамін B1) і магній. Льон — одне з небагатьох рослинних джерел омега-3 жирних кислот, подібних до тих, що містяться в риб’ячому жирі. "Клітковина, наявна в насінні льону, допомагає знизити рівень холестерину в крові та тригліцеридів, зменшуючи реабсорбцію ліпідів і збільшуючи виділення жиру з калом при регулярному вживанні", — пояснює Ейпріл Паніц, сертифікована дієтологиня Amenta Nutrition. Ця майже чарівна здатність насіння льону знижувати рівень холестерину та "збільшувати виведення жиру" пояснюється специфічним типом клітковини, яка називається "камедь". Це тип желатинової розчинної клітковини, яка також міститься в морських водоростях і бобових. Якщо замочити насіння у воді, то можна помітити, що воне стає слизьким. Це і є камедь. "Саме цей гель посилює відчуття ситості та допомагає контролювати вагу", — каже Ейпріл Паніц.
Лляна клітковина також може живити корисні кишкові бактерії. "Крім високого вмісту омега-3 жирних кислот ALA, доведено, що лляна клітковина змінює мікробний склад кишківника та сприяє присутності хороших бактерій, які допомагають підтримувати та лікувати слизову оболонку кишківника, А це підвищує чутливість до інсуліну, уповільнює прогресування захворювань, зокрема раку, і зменшує запалення", — пояснює Ейпріл Паніц.
Більшість корисних ефектів насіння льону проявляється вже після вживання однієї-двох столових ложок на день. Їх легко додати до смузі, випічки, посипати йогурт або вівсянку. Завдяки здатності утримувати вологу насіння льону може слугувати замінником яєць у стравах на рослинній основі: достатньо змішати столову ложку меленого насіння з трьома ложками води й дати суміші настоятись кілька хвилин. Ейпріл Паніц радить експериментувати: "Під час випікання ними можна замінити до половини кількості борошна, необхідного для приготування тортів, хліба чи кексів". Вона також рекомендує використовувати мелений льон замість панірувальних сухарів — для домашніх фрикадельок або бургерів.
Варто пам’ятати: щоб клітковина діяла ефективно, насіння потрібно вживати з достатньою кількістю води.
Цілі або мелені?
Обидва експерти одностайні: насіння льону приносить значно більше користі організму у подрібненому вигляді. "Нашій травній системі складно розщеплювати зовнішню оболонку цілого насіння — воно часто просто проходить крізь травний тракт транзитом. Тому краще перемолоти його в кавомолці", — пояснює Дженніфер Шайнман.
Насіння для краси
Нещодавнє дослідження показало: додавання лляної олії до щоденного раціону вже через дванадцять тижнів знижувало чутливість шкіри та зміцнювало її бар’єр. Що ж до вірусних відео, які обіцяють революційний ефект від нанесення насіння льону безпосередньо на шкіру чи волосся, слід зауважити: клінічних доказів поки що небагато. Водночас відомо, що омега-3 жирні кислоти можуть покращувати бар’єрну функцію шкіри, пригнічувати запалення, спричинене УФ-випромінюванням, зменшувати сухість і свербіж при дерматитах, пришвидшувати загоєння ран і навіть знижувати ризик розвитку раку шкіри.
Які у насіння льону протипоказання?
"Попри те, що насіння льону мають разючий вплив на організм, не може бути так, щоб одна їжа вилікувала всі хвороби. Додавайте фрукти та овочі, нежирні білки та здорові жири", — каже Ейпріл Паніц.
Їжте свої 5 фруктів і овочів на день і пам’ятайте, що насіння льону — це лише частина великої головоломки, вишенька на торті вже збалансованої дієти.
За матеріалами: Vogue.fr