До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Чому солоний сніданок корисніший за солодкий?

Не секрет, що сніданок є найважливішою їжею за день, але чому? Річ у тім, що їжа після тривалого періоду голодування вночі стимулює метаболізм, збалансовує рівень цукру в крові та забезпечує енергією. Очевидно, що сніданок є запорукою активності та продуктивності протягом дня. В ідеалі, саме сніданок має стабілізувати рівень цукру в крові так, щоб він утримувався увесь день. Як це зробити? Надавати перевагу солоному сніданку, багатому білками та клітковиною. Далі розповідаємо, чому так.

Getty Images
Getty Images

Реклама

Як рівень цукру в крові впливає на мозок

Ранкова стабілізація рівня цукру в крові має багато переваг, а починаються вони з мозку. "Клітини в нашому мозку називаються нейронами, і вони відчувають вплив стрибків глюкози, так само як і решта тіла, — пояснює біохімікиня й письменниця Джессі Інхауспе, більше відома під ніком @glucosegoddess в інстаграмі. — Нейрони відчувають запалення, глікацію та резистентність до інсуліну, що може проявлятися як мозковий туман — погіршення когнітивних здібностей, як-от пам'яті, концентрації, мови та здатності думати. Це підвищує ризик розвитку захворювань на кшталт хвороби Альцгеймера. Щоб захистити мозок, дуже важливо правильно харчуватися", — попереджає вона.

Завжди обирайте солоний сніданок!

Щоб контролювати стрибки глюкози, важливо завжди починати день із солоного сніданку, який складається з білка і корисних жирів, і в жодному разі не вживати нічого солодкого. "Якщо у вас є потяг до цукру, хронічна втома, відчуття туману у мозку, проблеми зі сном або шкірою, стабілізація рівня глюкози має допомогти, — пояснює Інхауспе. — Оскільки переважна більшість населення має нестабільний рівень глюкози (за деякими дослідженнями, до 80% людей), вибір солоного сніданку буде правильним рішенням".

Ідеальний солоний сніданок

З чого саме має складатися правильний солоний сніданок? "Омлет із двох яєць із фетою, сиром та помідорами — це повноцінна та збалансована їжа, яка дозволить уникнути стрибків глюкози та, відповідно, обмежить бажання з'їсти щось солодке", — відповідає Інхауспе й підкреслює, що така їжа принесе задоволення й енергію на весь ранок.

Проте це лише один приклад і, звісно, вам не треба їсти однакову комбінацію продуктів на сніданок щодня. Ідеальним варіантом стане будь-який солоний сніданок з яйцями (або іншим нежирним білком, як-от несолодкий йогурт, тофу або горіхове масло), клітковиною та здоровими жирами. Наприклад, це може бути тост із хліба на заквасці з тахіні та овочами. Або порція кисломолочного сиру з помідорами чері, огірками, сіллю та перцем.

Солодка нагорода

В жодному випадку не демонізуйте солодке. Адже життя коротке! "Нам не потрібно відмовлятися від цукру. Треба лише навчитися, коли та як їсти солодке з меншим впливом на здоров'я", — зауважує Інхауспе. Головне — утримувати глюкозу в крові на стабільному рівні.

"Коли відбуваються стрибки, наші мітохондрії перевантажуються та починають виробляти хімічні речовини, які називаються вільними радикалами, — пояснює Інхауспе. — Вільні радикали шкодять нашим клітинам, мутують ДНК, призводять до окисного стресу та запалення. Стрибки глюкози спричиняють навіть більший стрес, аніж стрибки крохмалю. Запалення є основною причиною більшості захворювань — троє з п'яти людей помирають від захворювань, причинами яких є запалення".

Немає часу глибоко вивчати цю тему? Просто скористайтеся найпростішою порадою — починайте день із солоного. А якщо вам сильно хочеться фруктів вранці, це теж нормально: "Просто їжте їх у натуральному вигляді наприкінці солоного сніданку, а не на початку", — радить вона.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.