До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Заклинач коней: як Санті Серра Кемпс просуває ідею свободи в кінному спорті

Будь-які різновиди кінного спорту — перегони, виїждження, рейнінг або конкур — викликають захват глядачів, що часто навіть не здогадуються, який обсяг роботи й інвестицій ховається за ідеальною картинкою під час виступів. Свою нішу в цій складній, але такій гарній справі зміг зайняти іспанець Санті Серра Кемпс — засновник Serra Camps Shows, що виступає зі своїми кіньми в усьому світі й засвідчує, що любов до тварин тут понад усе.

Санті Серра Кемпс

Санті Серра Кемпс народився недалеко від Барселони, у містечку Манльєу, у родині заводчиків арабських коней. Він з дитинства сидів у сідлі, а з 13 років уже брав участь у родео. Під час змагань на очах хлопчика травмувався один з вершників, чемпіон світу в цьому різновиді спорту, а юний Санті вирішив, що відтепер мріє бачити тільки вільних коней навколо себе: "Мені приснився сон, що я хочу навчити коней чути мій голос. І все. Мені не потрібні вуздечки й сідла. Тварини мають бути вільні". Відтоді Серра Кемпс себе не зраджував — його виступи більше схожі на гру з кіньми, які мають розкутий вигляд і щасливі в цьому моменті, а елементи вищої школи верхової їзди виконують без будь-яких додаткових засобів керування.

Реклама
Костюм Brioni, сорочка Loewe, кепка Stetson, черевики Prada

Показово, що в іспанця не було професійних наставників, а головним учителем він називає свого першого коня з кличкою Кафрук. "Він навчив мене чути й відчувати коней. З ним я зрозумів, що потрібно бути лідером, давати тварині відчуття захищеності й не обмежувати водночас її свободи. Тільки тоді вона віддячить тобі максимально". У середньому в Серра Кемпса йде від шести місяців до року, щоб підготувати новачка для виходу до глядачів. Все починається зі спільних ігор "на землі", потім Санті може сісти верхи, але тільки після досягнення певної довіри між ним і твариною. "Мені подобається їздити з кіньми на узбережжі, де ми вчимося чути одне одного і нам ніхто не заважає".

Піджак Moschino, сорочка Loewe, штани Ralph Lauren, ремінь Longchamp, черевики Prada

Така поведінка тварин під час виступів не була б можливою без належного догляду. Сам Санті жартує, що його коні живуть як справжні зірки. За ними постійно доглядають — ночують вони в спеціально обладнаних стайнях, а вдень пасуться, ласуючи свіжою травою: "Тваринам важливо багато гуляти, а не стояти в чотирьох стінах у незручних загородах, лише зрідка виходячи на тренування". Тільки так вони відчувають ту саму свободу й довіру до всієї команди Serra Camps Shows. До того ж за ними доглядають масажисти, а на самій стайні є спеціальні солярії та фізіотерапевтичне обладнання, яке допомагає розслабити їм мускулатуру й відновитися після виступів.

Костюм Tom Ford, сорочка й краватка Dior Homme, запонки Cartier і взуття Santoni
Санті Серра Кемпс

Нині під опікою Санті Серра Кемпса перебуває понад 30 коней. Усі вони мають власну спеціалізацію — одні беруть участь тільки в шоу, інші малюють картини, а треті знімаються в кіно або серіалах. Наприклад, іспанця і його вихованців можна побачити в кліпі Шакіри на пісню "La-La-La", що стала другою музичною темою чемпіонату світу з футболу 2014. На Youtube його переглянули понад мільярд разів. Ця співпраця стала знаковою для Санті й подарувала йому світову популярність.

Сорочка Loewe, жилет Saint Laurent, штани Ralph Lauren, ремінь Longchamp

Професійна спільнота прийняла Серра Кемпса у 2015 році після виступу на найбільшій у світі кінній виставці-ярмарку Equitana — його ідея повного взаєморозуміння людини й коня знайшла відгук як у серцях простих глядачів, так і інсайдерів індустрії. В інтерв’ю виданню Gold Mustang він зумів чітко описати таємницю і головну мету своєї роботи: "Мені подобається, що коні — головні актори цього шоу. Уявіть, що ви сидите над Великим Каньйоном у Колорадо і спостерігаєте, як грають дикі мустанги... Я хочу, щоб глядачі побачили й відчули таку ж свободу й на моїх шоу. Вільні та щасливі — для мене це нерозривно пов’язані поняття".

Сорочка Loewe, штани Ralph Lauren, черевики Prada
Санті Серра Кемпс

Вільними й щасливими він мріє бачити не тільки коней, а й інших тварин. Безумовна любов стала головною причиною відкриття ще одного важливого для Серра Кемпса проєкту — парку, у якому живуть врятовані ним тварини. Тут можна зустріти білоголового орла, врятованого завдяки складній операції з відновлення дзьоба, і кенгуру, що до цього було замкнене в маленькій квартирі й зазнавало знущань. Вовки також зобов’язані своїм життям Санті і його команді — їхню кітну маму знайшли в лісі й привезли сюди. Місцеві ветеринари змогли врятувати і її, і майбутнє потомство. Нині в нього близько 100 тварин і ця цифра постійно зростає.

Сорочка Loewe, жилет Gucci, штани Ralph Lauren, черевики Prada

Санті вже давно став зіркою в Іспанії — в різний час він працював з модним брендом Desigual і був обличчям професійної кінної марки ANIMO, співпрацював з голлівудською актрисою Бо Дерек і катарськими авіалініями, але попри популярність залишився вірний головному — любові до тих, хто так потребує нашого захисту.

Санті Серра Кемпс

Атмосферу, що панувала під час знімання, найкраще передає залаштункове відео.

Текст: Віолетта Федорова

Фото: Roma Lansky @rl35mm

Стиль/продакшн: RL Jewel @rljewel

Відео: Victor Chitanu @chitanu

Монтаж відео: Anastasia Rystova @nastyanastya

Асистент: Nastya Cherkasova @_nastyacherkasova

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.