Все, що відомо про новий фільм бондіани "Не час помирати"

Bond is back. Нарешті стало відомо, що новий фільм про Джеймса Бонда "Не час помирати" вийде в прокат 30 вересня — після півтора року сподівань. У цьому матеріалі ми зібрали все найцікавіше про картину — читаємо й готуємося до прем’єри.

image "Не час помирати"
Сюжет

"Не час помирати" — 25-ий ювілейний фільм із серії фільмів про Джеймса Бонда, а також п’ята й остання частина бондіани для актора Деніела Крейга, контракт якого закінчився ще торік. Працювати над стрічкою почали 2016 року, і ось, за п’ять довгих років, фільм нарешті виходить у прокат. За сюжетом, Джеймс Бонд залишає службу й розкошує на Ямайці. У нього все прекрасно, і він не збирається повертатися в Мі-6. Але коли старий друг просить його допомогти в пошуках зниклого вченого, Бонд не може стриматися — і пускається берега. До того ж пошуки вченого приводять Бонда до таємничого лиходія, який заволодів новітніми технологіями й хоче захопити світ.

Акторський склад

Трохи більш як рік тому Інтернет сколихнули чутки про те, що в новому фільмі Бонда зіграє жінка. Це правда: поки герой Крейга насолоджується відпочинком, статус агента 007 в Мі-6 отримує дівчина, агентка Номі. Коли Бонду доводиться повернутися в Мі-6, вони спершу не можуть поладнати, але потім стануть напарниками й не раз врятують життя одне одного. Роль агентки Номі грає британська актриса Лашана Лінч.

"Світ не стоїть на місці, командире Бонде", — каже її героїня Номі, коли Джеймс Деніела Крейга повертається й виявляє, що його замінила — о жах — жінка. Вже завдяки цій сцені стає ясно, що цього року на нас чекає набагато сучасніший фільм про Бонда, ніж ми звикли.

Лашана Лінч у фільмі "Не час помирати"

До ролі дівчини Бонда повернеться Леа Сейду. Також у стрічці з’являться Бен Вішоу, Наомі Гарріс, Джеффрі Райт і Рейф Файнс. Ну а найцікавіше ось що: одну з ключових ролей у фільмі зіграє Рамі Малек, відомий за роллю Фредді Мерк’юрі в байопіку "Богемська рапсодія". Малекові дісталася роль лиходія, який має загадковий зв’язок з минулим Бонда. Що ж, судячи з трейлера, акторові з його талантом перевтілення вдалося буквально вжитися в образ таємничого й страшного лиходія.

Рамі Малек у фільмі "Не час помирати"
Режисер

Все складно — так у двох словах можна описати ситуацію з позицією режисера "Не час помирати". Працювати над стрічкою почали ще 2016-го, і тоді продюсери пропонували Сему Мендесу, режисерові супергітових частин бондіани "007 Координати „Скайфолл"" і "007 Спектр", продовжити роботу над франшизою. Він відмовився — і після на цю роль розглядали і Крістофера Нолана, і Дені Вільнева. Перший відмовився, другий саме знімав "Дюну", і в підсумку режисером проєкту став Денні Бойл, відомий за фільмами "На голці" і "Мільйонер з нетрів". Але у 2018 році Бойл вибув з проєкту — за чутками, через розбіжності з Деніелом Крейгом.

Кері Фукунага й Рамі Малек

Отже, у режисерському кріслі опинився Кері Фукунага, якого пам’ятають за першим сезоном "Справжнього детектива" і серіалом "Маніяк". Кері Фукунага — прекрасний вибір на роль режисера нової бондіани. Він ніколи не знімав блокбастерів, тому його ім’я не затерте пресою, водночас він має 20-річний досвід робіт у розумному, захопливому кіно й очевидний успіх на телебаченні. Продюсери впевнені, що йому вдасться надати свіжого подиху франшизі. "Для мене як письменника й режисера було важливо заново відкрити для себе Бонда. Де він тепер? Ким він став після п’яти років на пенсії? — розповідає режисер Кері Фукунага. — Я думаю, нині Джеймс Бонд як поранена тварина, що бореться зі стереотипом навколо образу 007. Світ змінився, правила вже не ті, що були раніше, і Бонду потрібно адаптуватися до нового часу".

Знімання
"Не час помирати"

Як завжди, під час своїх пригод Бонд подорожує світом, легко пересуваючись по країнах і континентах. Знімали стрічку в Італії, на Ямайці, в Норвегії й у Великій Британії — на суші, у повітрі й на морі. Найскладніші знімання були взимку в Норвегії — безпосередньо на замерзлому озері, а найтравматичніші — на Ямайці, де під час стрибка Деніел Крейг травмував щиколотку й переніс операцію.

Феміністичний підтекст
"Не час помирати"

Мабуть, найважливіше, що потрібно знати про фільм "Не час помирати" — це те, що вперше за час існування бондіани в картині з’явиться феміністичний підтекст. З’явився він завдяки авторці сценарію, актрисі й режисерці Фібі Воллер-Брідж — тій самій, що здобула "Еммі" за серіали "Погань" і "Вбиваючи Єву". Освіжити сценарій бондіани Фібі покликав особисто Деніел Крейг. Водночас сама Фібі каже, що її запросили не тому, що вона феміністка, а тому, що професіоналка. Її завданням було зробити сценарій правдоподібнішим, а діалоги — живими й адекватними часу.

Крім того, сама Фібі зауважує, що не поділяє критики феміністок на адресу Бонда, який славиться своєю консервативністю й сексизмом, і через це не раз ставав об’єктом критики феміністичного суспільства. "Я думаю, змінюватися потрібно не Бонду, а самій бондіані — вона має стати сучаснішою, — каже Фібі. — Що стосується Бонда, то мені здається, йому потрібно стати не так феміністом, як гнучким персонажем, який може дозволити собі слабкість бути схожим на живу людину, а не на пам’ятник". Що ж, те, про що говорить Воллер-Брідж, і є справжнісінька феміністична повість — у самому правильному розумінні цих слів: дозвольте людям бути будь-якими.

Фільм "Не час помирати" вийде в український прокат 30 вересня.

Популярне на VOGUE