До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Я хочу, щоб люди знову закохувалися в Gucci": Сабато де Сарно ділиться своїми планами щодо бренду

Сабато де Сарно сидить на одному з чотирьох крісел Mario Bellini Le Bambole у своєму римському офісі, а його такса сидить в нього на колінах. Минув "один місяць і 10 днів", відколи він обійняв посаду креативного директора Gucci, бренду Kering з оборотом 10 мільярдів доларів. Маленька собачка почувається як вдома у штаб-квартирі Gucci у Палаццо Манчіні-Сальвіаті XVII століття, але Де Сарно, 40-річний чоловік із чуйною, вдумливою натурою, все ще у пошуках себе на новому місці — знайомиться з командами, проводить тестування продуктів, спілкується з журналістами. Нашу розмову він починає з історії про своє перше модне придбання.

Photo: Federico Ciamei
Photo: Federico Ciamei

Реклама

"Я сів на потяг до Риму, це був мій перший раз у люксовому магазині, — ділиться він юнацькими спогадами того липневого дня, коли ми зустрілися. — Я пам’ятаю, що мене здивувала черга людей на вулиці. Здається, я почувався так само, як і мій племінник, коли ходжу з ним до Disneyland. Коли настав момент входити до бутика, я купив піджак від Тома Форда. Оксамит, темно-червоний, з чорним коміром. Я продав намисто, яке подарували мені батьки, аби купити його. Вони цього досі не знають".

Сьогодні стиль Сабато значно простіший. Його уніформа складається з чорних футболок, чорних джинсів і високих кедів Converse All-Star, але він досі зберігає той піджак Gucci. "Тепер він на мене замалий, — каже він. — Я був молодим хлопцем, коли купив його. Але в мене досі цей піджак, бо дуже його люблю".

Випускник міланського Istituto Secoli, який працював у Prada та Dolce & Gabbana, перш ніж прийти до Valentino, Сабато Де Сарно був у моді вже 20 років, але до Gucci він працював за лаштунками, і йому там було комфортно. "Для мене це дуже незвичний досвід, — зізнається він. — Я мрійник, але, чесно кажучи, ніколи не мріяв про щось подібне".

Однак Де Сарно знав, що хоче стати дизайнером ще тоді, коли купував піджак Gucci. "Я виріс у невеликому селі під назвою Чіччано, на півдні, неподалік від Неаполя, — каже він. — Мене дуже цікавило, у що були вдягнені люди на вулицях, адже одяг — це спосіб розповісти іншим про себе. Тоді я почав думати про створення одягу, адже саме він допомагає людям бути собою".

Photo: Federico Ciamei
Photo: Federico Ciamei

Коли Kering оголосив про його призначення в січні, Марко Біззаррі, тодішній генеральний директор компанії, сказав, що Де Сарно був найнятий, щоб "написати наступну главу Gucci, зміцнюючи авторитет модного Дому, одночасно використовуючи його багату спадщину". Слово, яке дизайнер використовує для свого погляду на Gucci, — це "італійство". "Gucci — дуже італійський бренд із величезною спадщиною, — пояснює дизайнер. — Це італійська майстерність, італійський смак, і я думаю, що ми втратили це. Я хочу повернути це італійство бренду".

Деякі дизайнери є художниками, а деякі — інженерами; Де Сарно з гордістю належить до останньої категорії. Він обрав Istituto Secoli, оскільки саме цей заклад пропонував найбільше технічної підготовки. "Інші школи просто запропонували мені черпати натхнення для мудборду", — каже він. Стажування у Prada дозволило йому влаштуватися на постійну роботу в офісі майстерні Делії Кочіа, де він перетворював 2D-ескізи на 3D-вироби. "Вона була майстринею пальт, і тому моя пристрасть сьогодні — це якраз пальта. Вона була найкращою в Prada".

Якщо ексцентричний — це прикметник, який прихильники Gucci вживали за часів колишнього креативного директора бренду Алессандро Мікеле, то "істотний", здається, краще пасує до версії бренду Де Сарно. Його дебют у Gucci, ймовірно, розпочнеться з пальта з мінімалістичним кроєм і структурою, виготовленого із чистої вовни, з фірмовим смугастим швом grosgrain. "Так, у світі є багато пальт, але це мій погляд на пальто, моя форма, моя тканина, мої деталі", — каже Сабато. Мініспідниці від Де Сарно мають вбудовані шорти, які злегка виглядають з-під подолу спідниці. "Цей прийом створює впевненість", — каже він. Класична сумка Jackie повертається в колекції Gucci, але з м’якшої шкіри, "щоб зробити її більш повсякденною". Також повертається й сумка Bamboo.

Показ Gucci цього сезону не відбудеться в Gucci Hub, штаб-квартирі бренду на околиці Мілана, яка відкрилася у 2016 році. Замість цього Де Сарно обрав вулиці навколо Accademia di Brera, історичної будівлі. Це університет образотворчого мистецтва, де дизайнер уявляє, як люди вишикуються на балконах, щоб спостерігати дефіле моделей. Мелодії Марка Ронсона, офіційного музичного керівника шоу Gucci, який створив саундтрек до "Барбі", можуть навіть змусити гостей танцювати.

Photo: Federico Ciamei
Photo: Federico Ciamei

Мистецтво відіграє велику роль у житті Де Сарно. Відвідування галерей — це один з видів дозвілля, як він і його чоловік Даніель, проводять разом вихідні. Але Сабато почав колекціонувати мистецтво ще до їхнього знайомства, коли був "дуже молодим".

Де Сарно потішив Інтернет, коли 5 серпня опублікував перше зображення з ювелірної кампанії, зіркою якої стала Дарія Вербова. Вербова домінувала на подіумах у 2000-х роках, перш ніж піти з моделінгу у 2013 році, але вона повернулася заради свого старого друга Сабато. Пара познайомилася 20 років тому, коли Де Сарно заробляв у Prada. "Дарія, ми разом почали займатися цим бізнесом у 2003 році, і ось ти зі мною на початку нової пригоди", — написав він у дописі в Instagram, який супроводжував рекламу, у якій вона одягнена в чорне бікіні з переплетеними подвійними G на стегнах та золоті сережки-кільця з високої ювелірної колекції бренду. У своїх сторіс він опублікував фото двадцятирічної давності, на якому вони обидва разом, кучері Де Сарно та вибілені брови Вербової служать маркерами часу, що минув.

Для свого дебютного показу Де Сарно та його кастинг-директор зосередилися на нових обличчях. "Мені б хотілося, щоб були незнайомі люди, — каже дизайнер. — Я хочу показати естетику, а якщо я запрошу відомих людей, ви побачите лише їх. Я не впевнений, чи допомогли б вони мені розповісти історію, яку я хочу розповісти". Де Сарно розуміє, що Gucci — це "мікрофон, щоб говорити речі", і одна річ, про яку він кричить, — це молоді таланти. Паралельно з дебютом Де Сарно Gucci спонсорує виставу в галереї чотирьох молодих міланських художників неподалік від місця проведення шоу в Accademia di Brera; виставка відкрита для публіки та супроводжується публікацією Gucci Prospettive N.1, Milano Ancora, яку Де Сарно описує як "любовний лист" до Мілана.

На плечах Де Сарно лежить чимала відповідальність, але він готовий. "Я такий схвильований, — повідомляє він. — Я знаю процес, тому що це частина моєї роботи, але емоції, які стоять за цим, неможливо описати".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.