До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

14 моментів з модних шоу, які викликали резонанс

Події у світі моди нерідко викликають масштабний резонанс. Іноді дизайнери можуть шокувати, самі того не очікуючи, а іноді роблять це з наміром. Скажімо, Александер Макквін і Деніел Розберрі зі Schiaparelli завжди створювали колекції, які надихали та певною мірою лякали. Інші моменти, про які ще довго говорять, можуть виникнути з несподіваних причин. Наприклад, Prada ненароком випустило занадто слизьке взуття, що змусило моделей падати під час ідеальної презентації, а Balenciaga випадково зробив ненадійні сидіння для гостей, й гостям довелося стояти. Продовжуйте читати й дізнаєтеся про найобговорюваніші подуімні моменти.

Фальшиві голови тварин на шоу Schiaparelli Haute Couture весна-літо 2023

Реклама

Мета кутюрних шоу — перенести глядачів у світ фантазії та бездоганної майстерності, і саме це сталося на показі Schiaparelli Haute Couture весна-літо 2023. Модний Дім, історія якого пов'язана з сюрреалізмом, представив колекцію з трьома образами, на яких були голови тварин, виготовлені зі штучного хутра. Таке рішення символізувало смертні гріхи за мотивами історії італійського письменника Данте Аліг’єрі про дев’ять кіл пекла.

Попри те, що для створення цих вбрань жодна тварина не постраждала, дехто критикував колекцію за те, що тварини, що знаходяться під загрозою зникнення, представили як якийсь аксесуар. Окрім того, Schiaparelli наробив галасу й завдяки своїм гостям, зокрема Кайлі Дженнер, яка була в одній із суконь із головою лева ще до того, як вона з’явилася на подіумі, а Doja Cat прикрасила все тіло червоними кристалами, імітувавши та символізувавши образ диявола. Попри всі скандальні моменти, решта колекції, безсумнівно, була однією з найкрасивіших того сезону.

Дебют на подіумі Кендалл Дженнер на шоу Marc Jacobs осінь-зима 2014/2015

У 2023 році важко уявити індустрію моди без Кендалл Дженнер, зірки реаліті-шоу, яка стала супермоделлю, яка нині є однією з найпопулярніших та найвпливовіших манекенниць. Однак мало хто пам’ятає, що Марк Джейкобс був першим великим дизайнером, який залучив її до участі у шоу і вибрав відповідний епічний образ для її дебюту.

Дженнер вперше вийшла на подіум NYFW з пудровим макіяжем, прямим бобом і пов’язкою на голові. Можливо, саме в цьому й полягала суть — Джейкобс, який завжди був шоуменом, допоміг Дженнер вийти на шоу в незвичному для неї образі, аби вона не відчувала, що всі погляди прикуті до неї.

Слизьке взуття на шоу Prada весна-літо 2009

Показ Prada є одним з ключових моментів будь-якого сезону, і, як і будь-який інший бренд, вони не застраховані від випадкових невдач. На шоу весна-літо 2009 кілька моделей впали на подіумі через те, що їм було важко ходити у туфлях на високих підборах, доповнених слизькими шовковими шкарпетками. Це ускладнювало перегляд колекції, оскільки кілька моделей спіткнулися або взагалі впали у взутті. Попри драматизм, колекція та її елегантні предмети з воланами визначили більшу частину моди наступного десятиліття.

Подіум, що руйнується, у 4 сезоні Yeezy

Після дебюту бренду Yeezy Каньє Веста, гості Тижні моди в Нью-Йорку щоразу намагалися потрапити на його шоу. Але ті, хто відвідав показ дизайнера в четвертому сезоні у 2016 році, швидше за все, бажали бути деінде. Це сталося не тому, що одяг був поганим, а через те, що шоу проходило просто неба на острові Рузвельта в Нью-Йорку, в умовах жахливої спеки. Моделі були вдягнені в зимові пальта та чоботи, а розхитаний подіум призвів до того, що моделі спотикалися або навіть сідали на траву під час фіналу показу через спеку.

Шаман (за чутками) на шоу Louis Vuitton Cruise 2019

Як і багато різних брендів, Louis Vuitton часто проводить свої круїзні шоу у віддалених місцях по всьому світі. Ходять чутки, що бренд обрав несподівану стратегію, щоб зупинити дощ на своєму шоу Cruise 2019, яке відбулося на Лазурному узбережжі на півдні Франції. Подейкували, що бренд найняв шамана, аби запобігти дощу на показі, і зважаючи на те, що знаменитості, редактори та баєри прилетіли з усього світу, щоб побачити колекцію, ми не здивовані, якщо це правда. Зрештою, на небі були хмари, але, на щастя, без дощу.

Моделі в повітрі на Valentino Haute Couture осінь-зима 2020/2021

Коли модні шоу стали неактуальними на початку пандемії, бренди були змушені зробити віртуальні презентації цікавішими. Під час першого кутюрного сезону в розпал пандемії презентація Valentino виявилася однією з найнезабутніших — бренд показав низку суконь на моделях, що гойдалися високо в небі, на знак того, наскільки винахідливою може бути мода, коли вона стикається з перешкодами.

Активісти PETA на показі Victoria’s Secret Fashion Show 2002

У 2002 році активісти організації PETA взяли штурмом подіум Victoria’s Secret Fashion Show. В той момент Жизель Бюндхен крокувала подіумом. Найбільше, звісно, запам’ятався підхід Бюндхен — тоді штатного "Ангела" — вона продовжила спокійно дефілювати в оточенні протестувальників, яких зрештою зняла зі сцени охорона.

Ренесанс культової зеленої сукні Versace на шоу весна-літо 2020

Зелена сукня Versace, яку Дженніфер Лопес одягла для церемонії "Ґреммі" 2000 року, наразі не потребує представлення (крім того факту, що її популярність призвела до винаходу Google Images), але ніхто не був готовий до того, що вона буде представлена заново через два десятиліття. У фіналі показу Versace весна-літо 2020 на подіумі з'явилася сама Лопес, яка вдягла оновлену версію сукні. Не було жодного гостя, який би не стояв з iPhone у руках й не знімав відео.

Зламані сидіння для гостей Balenciaga весна-літо 2012

На кожному зображенні з показу Balenciaga весна-літо 2012 гості стоять. Це не тому, що робота Ніколя Жеск’єра викликала овації гостей (хоча багато хто стверджує, що його робота в Balenciaga заслуговує на це), а тому, що стільці в перших рядах зламалися, змусивши гостей провести показ на ногах. Головний редактор Vogue Japan Анна Делло Руссо правильно написала у Twitter про інцидент: "Дивовижний показ Balenciaga від Ніколя Жеск’єра! Всі стоять, як у церкві!"

Скандал на шоу Chanel весна-літо 2020

Зовсім неочікуваний момент стався на показ Chanel весна-літо 2020 на Тижні моди в Парижі, коли комік Марі С’Інфільтр вирішила стати частиною шоу. Вона піднялася на подіум, виконаний у вигляді паризьких дахів, та влаштувала перфоманс. Джіджі Гадід була несподіваною рятівницею: вона взяла С’Інфільтр за руку та вивела її з подіуму.

Незабутній робот-розпилювач фарби на Alexander McQueen весна-літо 1999

Якби ми перерахували всі приголомшливі та незабутні моменти на показі Alexander McQueen, ми застрягли б тут надовго, але багато хто стверджує, що найбільш пам’ятним моментом в історії бренду був фінал показу весна-літо 1999 року. У широкій сукні, яка спочатку була білою, модель Шалом Харлоу стояла на колесі, що оберталося, і на неї бризкали чорною та золотою фарбами. Чи варто згадувати, що цей перфоманс викликав захват не лише у гостей, а в кожного, хто досі бачить фото та відео з шоу?

Прогулянка по воді в шоу Balenciaga осінь-зима 2020/2021

На модному шоу одяг, очевидно, є головним об’єктом інтересу, якщо, звичайно, дизайнер не використовує сцену та неймовірний декор, щоб розширити своє бачення. Демна використав свій показ Balenciaga осінь-зима 2020/2021, щоб транслювати меседж про зміну клімату. Гостей зустрічали частково затоплені перші ряди, що було натяком на кліматичну катастрофу (і, можливо, вплив на неї індустрії моди). Потім моделі вийшли й продефілювали залитим водою подіумом — подія, яка назавжди залишиться в нашій пам’яті.

Підлога з попкорну на шоу Calvin Klein 205w39nyc осінь-зима 2018/2019

Крім одягу та декору, натхненного концепцією апокаліпсиса, це шоу Calvin Klein містило несподіваний компонент — підлога, схожа на сніг або залишки пінопласту, насправді була попкорном. Це можна пояснити любов’ю тодішнього креативного директора бренду Рафа Сімонса до фільмів — його колекція весна-літо 2019 містила посилання на стрічки "Щелепи" та "Випускника", а також він створив футболки з обличчям музи Лори Дерн під власним однойменним брендом. Як повідомляє The Cut, гостям порадили не їсти попкорн зі зрозумілих причин.

Людські голови на шоу Gucci осінь-зима 2018/2019

Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле зробив ім'я завдяки своїм химерним дизайнам, але голови на подіумі були новим рівнем ексцентричності навіть для нього. На показі Gucci осінь-зима 2018/2019 у Мікеле були точні зліпки голів двох моделей, які вони тримали в руках під час дефіле по подіуму. Також божевільності атмосфері додали мініатюрні дракони в руках моделей. Так, це шоу було настільки ж надприродним, як і неймовірним.

За матеріалом vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.