До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чотири нові балетні вистави, які варто побачити у квітні

Гастролі української зірки світового балету Катерини Ханюкової та прем'єра одноактних балетів Раду Поклітару розповідаємо про нові балетні постановки, які варто побачити у квітні.

Одноактні балети "Underground" та "Друзі"

Реклама

"Underground" та "Друзі" — нові постановки відомого українського хореографа, засновника театру "Київ Модерн-балет" Раду Поклітару. Обидва балети є хореографічною рефлексією на тему війни і поставлені на музику латвійського композитора Петеріса Васкса. Балет "Underground" є хореографічною розповіддю про людей, яких загнала в умовне підземелля війна, а в основі постановки "Друзі" — історія про сьогодення війни, а також про дружбу, підтримку та надію, яким є місце у нашому житті попри будь-що.

"У далекому 2008 році відбулася прем'єра балету "Underground" на музику скрипкового концерту Васкса, — розповідає про нові вистави Раду Поклітару. — Через 16 років я зважився знову доторкнутися до творчості Васкса — цього разу це віолончельний концерт. Низький й глибокий звук віолончелі особливо точно й пронизливо підкреслює почуття, які ми переживаємо під час війни".

19 квітня, в приміщенні Київської опери на Подолі

Виступ солістки Англійського Національного балету Катерини Ханюкової та зірок світового балету

Вже вдруге під час повномасштабної війни фонд Defence Development Fund та KSE Foundation за підтримки української зірки світового балету Катерини Ханюкової проводять благодійний балетний вечір. Цього разу гості побачать сучасну хореографію та неокласику від провідних британських та американських балетмейстерів сучасності, а також уривок із постановки "Second Breath" хореографа Рассела Маліфанта у спеціально адаптованій версії для українського глядача. Разом із Катериною Ханюковою на сцену вийдуть артисти Франческо Габриелє Фрола та Ерік Вулхаус.

Мета благодійного балетного вечора "Power of Art. Donate to Eliminate" — зібрати кошти на підтримку спецоперацій Головного управління розвідки МО України. Минулого літа вдалось зібрати $2 мільйони на гелікоптери медичної евакуації та місії порятунку розвідки.

Інтерв'ю з Катериною Ханюковою читайте за посиланням.

17 квітня, на сцені Національної опери

"Вечори на хуторі поблизу Диканьки"

Оновлений балет на музику Євгена Станковича, створений композитором у 1992 році. "Вечори на хуторі поблизу Диканьки" вважається одним із найкращих його балетів — яскравий, колоритний, образний твір. "Євген Станкович один із найвидатніших композиторів нашого часу, і це один із його найкращих балетів", — розповідав свого часу диригент Аллін Власенко, який працював разом зі Станковичем над першою постановкою. — Володіючи всіма досягненнями музики ХХ—ХХІ століть, він знайшов нестандартні музичні засоби для створення образів. Під таку музику поставити звичайний балет неможливо. Це має бути фантасмагорія".

"Вечори на хуторі поблизу Диканьки" дійсно незвичайний балет: у хореографії класичний танець органічно переплітається з народними елементами; так само це помітно в костюмах і декораціях. Уперше на сцені Національної опери балет Станковича поставили 1993-му, а у 2022 році постановку було оновлено. У головних партіях: Ольга Голиця (Оксана), Микита Сухоруков (Вакула), Олена Карандєєва (Солоха), Райса Бетанкоурт (Цариця), Андрій Скляр (Чорт), Микита Кайгородов.

13 квітня, Національна опера

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.