До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 нових театральних вистав, які варто побачити у квітні

Режисер Іван Уривський ставить у Театрі Франка драму "Марія Стюарт", в Театрі на Подолі репетирують новелу "Сон" Коцюбинського, а у Львові — виставу за прозою та поезією Сергія Жадана: ми підготували гід найцікавішими театральними прем'єрами квітня.

"Незнайомка"

Театр на Подолі, 6 квітня

Реклама

У Театрі на Подолі інсценізували новелу Михайла Коцюбинського "Сон", написану 1911 року в Чернігові під враженнями від подорожі автора на острів Капрі, яку сам письменник називав втечею. Новела розповідає про сни головного героя, який у своїх фантазіях опиняється на прекрасному острові та зустрічає Незнайомку. Автор інсценізації та режисер — Володимир Кудлінський, у головних ролях — Дар'юш Есламі, Олена Свірська, Юлія Брусенцева, Дар'я Проценко та Олена Корзенюк.

"Самотній Захід"

Театр на Лівому березі, 7 квітня

У Театрі на Лівому березі поставили п'єсу всесвітньо відомого драматурга й кінорежисера Мартіна Макдони, який зняв популярні стрічки "Залягти на дно в Брюгге", "Банші Інішерина", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі". Дія "Самотнього Заходу" відбувається у Коннемарі, на заході Ірландії. Ми спостерігаємо за двома братами, Валеном та Колменом, які живуть у будинку свого нещодавно померлого батька. Їхнє співіснування — суцільна низка конфліктів. "Самотній Захід" — це вистава, у якій переплітаються рефлексії щодо питань сім’ї, віри, життя і смерті, та, звісно, гумор. Режисер постановки — Олександр Соколов.

"Танго"

Театр імені Лесі Українки, 7 та 26 квітня

Одна з найвідоміших п'єс польського драматурга Славомира Мрожека отримала нове життя на сцені Театру імені Лесі Українки. Твір 1973 року розповідає про родину Стоміля, Елеонори та їхнього сина Артура, у домі яких панує абсолютна свобода, а з нею і безлад. У сюрреалістичній формі Мрожек говорить про конфлікт поколінь та конформізм, а режисер Олександр Степанцов порушує ще й інші питання: чи є недоторканною лінія розмежування свободи однієї людини та свободи іншої? На що здатна людина в умовах ворожої експансії суспільства, яке не поділяє її моральних поглядів?

"Марія Стюарт"

Театр Франка, 24 і 25 квітня

Найзірковіший український режисер Іван Уривський ставить у Театрі Франка текст Шиллера про Марію Стюарт — шотландську королеву, яка жила в XVI столітті й опиралася спробам англійців загарбати свою країну, як описує сам режисер. П'єса створена Шиллером понад 200 років тому на основі документальних матеріалів про життя останньої католицької королеви Шотландії і розповідає про протистояння двох великих жінок, Марії Стюарт та королеви Єлизавети. У театрі зазначають: "Марія Стюарт" у постановці Уривського — не реконструкція подій минулого, а історія про нас теперішніх.

"Тренди твіттера"

Дикий театр, 28 квітня

Іронічна та актуальна вистава, присвячена подіям, що ми переживаємо щодня. Під час ракетної загрози в замкнутому просторі опиняються троє сусідів, які недолюблюють одне одного та мають суперечки у домовому чаті. Борис понад усе любить маму, Булгакова і знає все про всіх, Кіра веде блог і щойно закінчила ремонт, а Марина ненавидить оливки і штори на вікнах та обожнює Latexfauna. Ідеологічні суперечки, які полюбляють українці, вже визнані національним спортом. Та чи можуть змінитися погляди перед загрозою смерті? Режисер вистави — сценарист, комік Слава Юшков, автор популярного вебсеріалу "Нормальная руская женщіна".

"Поки ми чекаємо"

Малий театр, 27 і 28 квітня

Малий театр відомий своїми імерсивними та інтерактивними виставами, які роблять глядачів небайдужими учасниками дійства. Саме таким є новий театральний перформанс "Поки ми чекаємо" норвезького драматурга Фредеріка Молунда.

"Вас запрошено в гості до Ліди, на вечірку, яка перетвориться на психологічний детектив. Довіртеся правилам запропонованої гри, дозвольте собі бути відвертими, приймайте все як є, відчуйте себе тут і зараз", — інтригують у театрі. За словами команди Малого театру, "Поки ми чекаємо" — не звичайна вистава, а сеанс психотерапії на один вечір.

"Жадан. Я буду твоїми очима"

Театр імені Марії Заньковецької, Львів; дата уточнюється

В основі сюжету вистави — вірші та проза Сергія Жадана різних періодів творчості, які можна назвати "пророчими", наголошує режисер, литовець Андріюс Дарела. Зокрема, у виставі використані тексти з роману Anarchy in the UKR, вірші зі збірок "У.Р.С.Р", "Цитатник", "Життя Марії", "Антена".

Головний герой вистави — поет, натхнений образом Сергія Жадана, розповідає режисер. "Я поєдную поезію Жадана в історію — як пазл. У нас є головний герой — збірний образ поета-пророка, провідника між пеклом і раєм, який може бачити майбутнє. Звичайно, це метафора, паралель з такими постатями, як Данте, як Шевченко". Андріюс Дарела — один із тих режисерів, хто цілеспрямовано підтримує Україну: в 2022 році він поставив "Виставу, яка не відбулася" про трагедію маріупольського театру, за яку був номінований на національну театральну премію Литви "Золотий сценічний хрест".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.