До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як минув балетний фестиваль "Серж Лифар де ля данс"

У Національній опері відбувся гала-концерт міжнародного балетного фестивалю "Серж Лифар де ля данс", присвячений знаменитому балетмейстерові Сержу Лифарю. Авторами ідеї гала-концерту стали солісти театру Катерина Кухар та Олександр Стоянов. На фестивалі показали найвідоміші вистави Лифаря для Паризької опери в 1930—1950-ті.

Катерина Кухар та Олександр Стоянов
Адамжан Бахтіяр та Адепхан Шугила

Киянин Серж Лифар — одна з найважливіших постатей в історії світового балету XX століття. Він емігрував до Європи у 18 років: спершу був артистом "Сезонів Дягілєва", потім — солістом Паризької опери, а вже у 25 років очолив балетну трупу театру. Лифар пройшов неймовірний шлях, зробив блискавичну кар’єру, поставив на сцені Паризької опери понад 300 балетів і заснував Паризький університет хореографії.

Реклама
Анастасія Шевченко

"Всі знають про нього, але так мало знають його по-справжньому. Впевнена, що цей фестиваль допоміг розповісти про Сержа Лифаря трохи більше, — розповідає одна з організаторів вечора, солістка Національної опери Катерина Кухар. — Серж Лифар знакова фігура в історії українського та світового балету. Думаю, що фестиваль і конкурс „Серж Лифар де ля данс" — це культурна дипломатія, що підтримує діалог націй на міжнародному рівні. Це також хороший привід продемонструвати молодому поколінню приклад, чим і ким вони можуть пишатися і кого можуть наслідувати. Для мене як для керівниці Київського державного хореографічного професійного коледжу — це дуже важливо. Нині ми з Олександром Стояновим плануємо проводити для дітей міжнародний конкурс Сержа Лифаря, щоб дати дітям можливість показати себе, свої вміння й таланти".

Катерина Кухар та Олександр Стоянов
Ярослав Ткачук і Тетяна Льозова

Хореографію Лифаря, а також уривки з неокласичних вистав цього вечора виконали українські артисти та запрошені солісти. Це Адамжан Бахтіяр і Адепхан Шугила з "Астана опера", Айдос Закан з "Дортмунд балет", Дар’я Кирик з Львівського національного театру та солісти Національної опери України: дует Олександра Стоянова і Катерини Кухар, дует Тетяни Льозової і Ярослава Ткачука, дует Анастасії Гурської та Андрія Гавришкіна, а також Ольга Голиця, Юлія Кулик, Анастасія Шевченко. Відкрили фестиваль студенти Академії Сержа Лифаря фрагментом з балету "Лифар-сюїта".

Фестиваль відвідали Олена й Володимир Зеленські, Євген Нищук, Фаїна Тадеєва, Ольга Фреймут, Наталія Череп та інші гості.

<b>балет кухар1</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.