До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 театральних прем'єр, які варто побачити в червні

Насичене театральне життя в Україні не збавляє обертів. У нашому гіді нижче найяскравіші театральні прем'єри Києва та Львова, які варто побачити в червні: від "Марії Стюарт" зіркового режисера Івана Уривського до мюзикла "Червона рута" за мотивами біографії легендарного композитора й виконавця Володимира Івасюка.

"Зілля"

11, 12 та 13 червня в Молодому театрі

Реклама

Трагічна історія парубка Гриця, закоханого в двох дівчат одночасно, була написана Ольгою Кобилянською в 1908 році за мотивами відомої народної пісні-балади "Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці". Вона неодноразово ставала джерелом натхнення для театральних та музичних вистав, і тепер на сцені Молодого театру її втілила режисерка Олександра Меркулова. В головних ролях — молоді зірку театру: Гриця в двох складах грають Віталій Бобух та Сергій Пащенко, Настку — Альона Якименко і Дар'я Грачова, а Тетяну — Ніколетта Мочані та Дарина Панасенко.

"Марія Стюарт"

5 та 13 червня в Національному академічному театрі Франка

Режисер Іван Уривський поставив у Театрі Франка драматичний текст Шиллера про Марію Стюарт — шотландську королеву, яка жила в XVI столітті й була страчена за рішенням своєї родички, британської королеви Єлизавети. П'єса створена Шиллером понад 200 років тому, проте режисер не переносить події в сучасність, скоріше створює позачасову, дуже пристрасну історію про людські амбіції та бажання, про владу й любов. Візуально вистава вирішена дуже сучасно та концептуально: її декорації натякають, що події відбуваються в модному бутику, а королева Єлизавета, яка вершить долю, — така собі власниця модного бренду, яка понад усе любить увагу та владу. Окремої уваги заслуговують незвичайні костюми, їхні гіперболізовані оздоби та величезні перуки, — про створення костюмів читайте в інтерв'ю художниці Тетяни Овсійчук.

"На русалчин Великдень"

20 і 21 червня в Національній опереті

Невтомний Іван Уривський готує ще одну прем'єру для своїх шанувальників, на цей раз музичну: він ставить у Театрі оперети оперу "На русалчин Великдень" Миколи Леонтовича за казковим сюжетом Бориса Грінченка. Це був перший великий симфонічний твір, над яким композитор розпочав працювати в 1919 році. Перший акт опери "На русалчин Великдень" Миколи Леонтовича був уперше виконаний 1920 року. Маестро мав на меті розширити її до триактної, проте йому не судилося — у ніч проти 23 січня 1921-го Микола Леонтович був підступно вбитий у батьківській хаті.

Опера занурює слухачів у фантастичний світ та розповідає історію кохання козака та русалки, що розгортається напередодні Трійці, у русалчин Великдень. Прем'єра постановки "На русалчин Великдень" відбудеться напередодні свята Трійці. Очевидно, що квитків на перші кілька показів у червні та липні вже немає.

Intermezzo

25 і 26 червня в Національному академічному театрі ім. І. Франка

Дуже літня прем'єра на малій сцені Театру Франка: відома акторка й режисерка Вероніка Літкевич втілює в одній постановці чотири чуттєві новели Михайла Коцюбинського: "Що записано в книгу життя", "Сон", "Цвіт яблуні" та "Інтермецо". Це філософська вистава про героя, який намагається тримати на відстані чужі переживання і біль, аби в якийсь момент не стати їхньою частиною, проте йому це не вдається. Врешті він бере для себе інтермецо, паузу. У ролях — Віктор Жданов, Ренат Сєттаров, Павло Шпегун, Арсеній Тимошенко, Наталія Ярошенко, Тетяна Кришталь, Дана Гузь.

"Сумнів"

Малий театр, дата уточнюється

Фото: Антон Дмитрук

Вистава "Сумнів" створена за однойменною пʼєсою американського драматурга Джона Патріка Шенлі, лауреата Пулітцерівської премії та "Оскара". У 2008 році п'єса була екранізована — з Меріл Стріп та Філіпом Сеймуром Гоффманом у головних ролях: фільм розповідав про події в католицькій школі, директорка якої починає підозрювати отця Фліна у заборонених стосунках з одним з учнів. П'єсу про мораль, віру та заборони втілює на сцені Малого театру режисер Юрій Кулініч, порушуючи гострі суспільні проблеми — від педофілії до порушення прав жінок.

У виставі задіяні Марія Моторна, Сергій Радченко, Слава Красовська, Марія Чуприненко, Христина Дейлик.

"Червона рута"

15, 16 та 29 червня в Національному театрі імені М. Заньковецької, Львів

У рік 75-ї річниці від дня народження легенди української естради Володимира Івасюка режисер Максим Голенко поставив у львівському театрі Заньковецької біографічний мюзикл "Червона рута", присвячений композиторові. Авторка тексту — драматургиня Наталія Ворожбит у передмові до сценарію зазначає, що події вистави не претендують на достовірність. Вона створювала цей текст як кіносценарій і спеціально адаптувала для театральної сцени.

У команди вийшла тригодинна масштабна й дуже музична вистава, що висвітлює для широкої аудиторії життя Володимира Івасюка: від навчання в Чернівецькому медичному університеті і до його карколомного успіху, гастролей, взаємин з іншими відомими діячами 70-х років — від Софії Ротару і до Олеся Гончара. Володимира Івасюка в різні періоди життя втілюють Ігор Возьницький та Артем Слюсаренко, а головну роль дорослого Івасюка чуттєво та проникливо грає Марк Дробот.

"Птахи"

20 червня у Львівському академічному драматичному театрі імені Лесі Українки

Авторка фото — Христина Король

Головний режисер львівського театру Лесі Дмитро Захоженко, відомий глядачам за роботами Top Girls", "Філоктет. Античний рейв" та "146 зірок, видимих неозброєним оком", поставив виставу за мотивами античної трагедії Арістофана "Птахи", поєднавши давньогрецький сюжет із сучасними реаліями України.

"Наша нова вистава "Птахи" буде про нас в часі війни, але цього разу в контексті природи — невід’ємною і агресивною частиною якої є ми — люди, — розповідають у театрі. — Що з нами станеться, якщо й далі на світових політичних форумах обговорюватимуть товщину пластикових стаканчиків, замість загрозливої окупації найбільшої АЕС в Європі?" "Птахи" висвітлюють документальні історії мешканців Нової Каховки, їхні спогади про місто до окупації та про підрив Каховської ГЕС російськими військовими. Це надзвичайно особиста робота для режисера, який родом з Херсонщини.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.