До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 ефективних кроків, щоб стати витривалішим

Витривалість потрібна і в спорті, і в житті. Без здатності тривало виконувати будь-які дії неможливо ні адаптуватися до обставин, ні претендувати на спортивні досягнення. Спільно з Orthomol ми визначили 5 кроків, які допоможуть досягти нового рівня витривалості, а значить — якості життя.

Photo: Getty Images
Дотримуйте повноцінного раціону

Давно час припинити ділити їжу на погану й хорошу і нарешті запам’ятати, що кращий внесок у себе — це цілісні продукти, мінімально оброблені. Повільні вуглеводи разом з корисними жирами і якісним білком є ​​будівельним матеріалом, потрібним для побудови м’язів, насичення й збільшення витривалості. До того ж витривалість буває різна: спортивна, що має стосунок до фізичних можливостей організму, і ментальна — коли тіло відмовляється пробігти ще кілометр або стояти в планці не через слабкі м’язи, а нейронні зв’язки в мозку, які перед тренуванням (або стресовим реченцем) не отримали заряду енергії у вигляді сендвіча з авокадо й білою рибою або лінивої вівсянки з горіхами. Ментальний і фізичний стани завжди працюють спільно, часто зміщуючи зони відповідальності, щоб легше долати спортивні та життєві труднощі. Тому баланс білків, жирів і вуглеводів у раціоні — потрібний внесок у якість життя, а бонусом до ендорфінів після марафону стане жменька сухофруктів або кілька шматочків чорного шоколаду.

Реклама
Photo: Getty Images
Добре відпочивайте

Найкраще організм людини відновлюється під час сну. Відновлення — головний пункт для підвищення рівня витривалості, без якого інші поради безглузді. Всього кілька годин регулярного недосипу — і ми втрачаємо зв’язок з відчуттями в тілі, стаємо дратівливими, менш зосередженими. Коли організм довго перебуває без відпочинку, то вимушено переходить у режим виживання, починає витрачати резерви енергії, накопичує стрес і проблеми зі здоров’ям. У разі ж шанобливого ставлення до відпочинку режим виживання слугує на благо запасам енергії й сили, поповнюючи витривалість новими можливостями.

Photo: @orthomol.life
Пропийте курс вітамінів

У разі регулярних інтенсивних фізичних навантажень організм людини потребує додаткової порції вітамінів. Часто навіть повноцінний раціон, насичений усіма потрібними поживними елементами, ледь здатний заповнити рівень витраченої на тренуванні енергії. У такому разі спортивні консультанти й медики рекомендують вживати вітаміни курсом від 7 до 30 днів для якісного відновлення сил і допомоги організму.

Photo: @orthomol.life

Вибираючи вітаміни, звертайте увагу на сертифікат якості, а також на відповідність вітамінів вибраній меті. Спрямовані на відновлення сил та енергії вітаміни мають постачати в організм додаткові порції таких речовин, як вітаміни групи B і С, магній, кальцій, залізо мідь і йод, які зміцнюють імунітет, сприяють нормальній роботі метаболізму й виробленню енергії. У вітамінах Orthomol Sport Omega-3, крім іншого, містяться L-карнітин, коензім Q10 і омега-3 жирні кислоти, які сприяють швидкому відновленню й запобігають накопиченню жиру в організмі. Цей вітамінний комплекс рекомендований професійним спортсменам і міститься в списку "The Cologne List®", що підтверджує відсутність у складі вітамінів допінг-речовин.

Orthomol Sport Omega-3

Ще одним важливим інгредієнтом є сульфокислота Таурин. Вона міститься у всіх тканинах організму — від серця, головного мозку й кров’яних клітин до печінки, м’язів і сітківки ока. Сульфокислота Таурин виконує захисну функцію й має ключове значення для м’язової активності, кровопостачання й підвищення рівня витривалості та енергії. Потрібна концентрація сульфокислоти є у вітамінному комплексі Orthomol Sport Taurin, який рекомендований як людям з активним способом життя, так і спортсменам-початківцям.

Слухайте своє тіло

Витривалість — це процес. Складно сказати, який рівень витривалості еталонний, а який неодмінно потребує роботи над собою. Щоб стати витривалішими, потрібно зрозуміти мету й намітити план дій. Наприклад, якщо ви хочете підкорити Еверест, то найімовірніше тренуватимете витривалість сходженнями на менші вершини й тривалими походами. Якщо витривалість для вас — це підвищення стійкості, щоб відчувати більше впевненості й сил, тоді й процес удосконалення матиме дещо інакший вигляд. Але основна умова — однаково для всіх цілей, планів і намірів: тренуйтеся розмірено, без ривків і зайвого дискомфорту. Витривалість — це сукупність терпіння і прийняття. Часом потрібно змусити себе зробити ще кілька віджимань, а іноді — прийняти нездатність тіла зробити сьогодні ще один підхід і піти на заслужений відпочинок.

Photo: @orthomol.life
Знайдіть улюблений спорт

Ми віримо, що в усьому має бути здоровий гедонізм. Якщо й ставати витривалішими, то заради більшої насолоди в житті. Працюйте над своїм терпінням і прийняттям під час занять улюбленим різновидом фізичної активності, чи то освіжний біг підтюпцем, чи то наснажлива своєю плавністю йога, чи то плавання, що змиває всі жалі, чи то кросфіт, що сприяє викиду агресії. Втім ще є танці, стретчинг, barre, TRX, тренажерний зал, гайкінг, аштанга йога, пілатес і багато іншого. Головне, спостерігати за прогресом і щоразу робити трохи більше, стаючи кращої версією себе.

Photo: @orthomol.life

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.