До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зірки сезону: найсмачніші рецепти з коренеплодами

У коренеплодів – моркви, пастернаку, картоплі, ріпи, буряка, топінамбура, – не дуже позитивний імідж простих продуктів, – вважає консультант з харчування Анастасія Голобородько. Звичні, локальні, іноді здається, що прості у смаку. Само собою, не такі круті, як зелені овочі та темно-зелена листова зелень. Але зате "коріння" все компенсовують сезонністю, кольором і користю.

Getty

У дієтології коренеплоди – ледь не ідеальний гарнір в обід. Але важливо розуміти, що картопля-пюре і запечена в шкірці картопля – це два різні продукти. Відварений у воді годинами буряк і запечені часточки, приправлені натуральним оцтом або діпом з тхіну, – інь і янь. Підземні різнокольорові бульбини від моркви до редиски і дайкона – більше, смачніше і цікавіше, ніж просто салати і пюре. Знаходимо спільну мову.

Реклама
Getty
Пряні кубики батата

Найпростіший варіант. Запечені кубики батата хороші як самостійний гарнір, як частина боулу, як добавка до омлету, до ранкової каші, як база для крем-супів.

2 батата

чилі

кориця

сіль

оливкова олія

Нарізати батат дрібними кубиками (з шкіркою або без), викласти на деко. Посолити, приправити перцем чилі, скропити оливковою олією і зверху посипати корицею. Запікати 200°С 45 хвилин.

Прості чіпси

2 картоплини

2 пастернаки

2 моркви

2 буряки

½ кореня селери

оливкова олія

сіль

сухий часник

мелений чорний перець

мелений кумин

мелені зерна гірчиці

Коренеплоди вимити і витерти насухо. Разом з шкіркою нарізати максимально тонкими шматочками близько 1,5 мм. Деко застелити пергаментом (зручно використовувати відразу кілька листів). Овочі змастити тонким маслом трохи приправити прянощами. Розкласти шматочки так, щоб вони не стикалися. Не змішувати різні коренеплоди на одному листі. Запікати при 220°С близько 30 хвилин, періодично переставляти листи місцями. Посолити і дати охолонути.

Getty
Буряковий хумус

Робити хумус просто, а можна – ще й цікаво, з добавками. З трьома видами зелені, з авокадо, із запеченим гарбузом. Найбільш вражаючий за кольором і з приємною солодкістю смаку – буряковий.

500 г сухого нуту

8-10 ст.л. тхіну

3 зубчики часнику

запечений буряк

1/2 ч.л. великої морської солі

сік 1/3 лимона

1/3 ч.л. меленого кумина

насіння кунжуту або чіа, сванська сіль, м'ята для подачі (не обов'язково)

оливкова олія

Getty

Нут замочити мінімум на ніч. У день приготування відварити у злегка підсоленій воді годину. Дати охолонути. Буряк помити, запекти у фользі при 180°С півтори години. У чаші блендера змішати відварений до м'якості нут, буряк, часник, сік лимона, сіль і кумин. Додати 50 мл оливкової олії. Почати збивати. Якщо суміш занадто густа – додати ще води, і тхина, і нут її згодом втягне. Зберігати свіжоприготований хумус в скляних банках до 3-4 днів.

Печеня з коренеплодів

Рецепт з мого блогу. Найбільш варіативний. Корнів має бути три види, а може і більше. Підійде все: корінь петрушки і селери, батат і картопля, пастернак і топінамбур. Сезонність і варіації в тренді, тому вперед.

1 дуже великий батат

2 великих картоплі

2 кореня пастернаку

3 зубчики часнику

1 цибулина

пластівці чилі

паприка

100 мл томатного соусу або пасати

сіль

оливкова олія

Коренеплоди очистити від шкірки і порізати кубиками. У сковороді з товстим дном розігріти оливкову олію. Додати порізану цибулю і часник, обсмажити 2-3 хвилини до рум'яносто. Додати порізаний кубиками батат, перемішати, готувати 2-4 хвилини, поки він теж трохи підрум'яниться. Додати нарізаний топінамбур, перемішати. В останню чергу додати картоплю. Посолити, додати 1/2 ч.л. паприки, трохи пластівців чилі. Перемішати. Влити пасат. Якщо соус густий, можна додати трохи води. Зменшити вогонь до мінімального, накрити кришкою і тушкувати 30 хвилин. Робити його більш густим чи ні – вирішувати вам. Додати томатної пасати можна завжди. Подавати з горіхами.

*Для приготування печені з м'ясом треба порізати його такими ж кубиками, як коренеплоди. Підійдуть яловичина або баранина; в одному з варіантів я готувала його з нарізаним стейком рибай, було відмінно. Потріно обсмажити м'ясо в окремій сковороді до легкої рум'яної скоринки і додати до овочів разом з картоплею.

Getty
Морквяний крем

Мускатний горіх і кокосові вершки змінюють навіть блюдо з 2 інгредієнтів. І так, з гарбузом можна зробити такий самий трюк.

400 г моркви

1 батат або пастернак

1 цибулина
1 ст.л. оливкової або вершкового масла

4-5 гілочок свіжого естрагону або 1 ст.л. сухого

мелений чорний перець
натертий мускатний горіх

½ чашки кокосових вершків

Getty

Нарізати очищені цибулю, моркву та інші коренеплоди. У каструлі з товстим дном (в ній і смажимо, і варимо) розтопити вершкове масло. Додати цибулю і готувати, помішуючи, поки вона не стане рівномірно білого, непрозорого кольору. Додати батат/пастернак і моркву. Обсмажити 1-2 хвилини. Влити 500-600 мл води. Посолити, довести до кипіння і готувати з закритою кришкою на середньому вогні 20-25 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.

Getty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.