Сонце в келиху: 3 святкові коктейлі з Aperol
Aperol Spritz (Апероль Шприц) – один з найпопулярніших літніх коктейлів останніх років, але терпкий смак біттера Aperol відмінно впишеться і у святковий зимовий настрій. Спеціально для Vogue.ua Ірина Машихіна, президент Всеукраїнської асоціації барменів, приготувала три авторські коктейлі на його основі, які не складно повторити самотужки.
Цей коктейль я придумала в серпні цього року, коли приїхала у відрядження до Фінляндії. Коктейль називається Sissu Club, в перекладі з фінської мови Sissu – хоробра і смілива людина, готова покинути зону комфорту. Цей коктейль в оригіналі поміщують в бочку, яку я ще не відкривала, але сьогодні я показую його легший варіант.
Він складається всього з трьох інгредієнтів, що вписується у світовий тренд сучасної міксології, яка прагне створювати оригінальні коктейлі з найменшої кількості інгредієнтів: 3-4 – в ідеалі, максимум – 5.
У коктейль входять:
50 мл. грейпфрутової горілки Finlandia
20 мл. Aperol
20 мл. лікеру з бузини St-Germain
Грейпфрут дуже хороший з Aperol, тому всім любителям цього біттера я раджу звернути увагу на це поєднання. Річ у тім, що в Aperol є необхідна м'якість, ніжність та ілюзорно-красива солодкість, що робить його більш "зрозумілим", ніж той же більш гіркий біттер Campari. У цьому коктейлі для мене ідеально витриманий баланс, а складові не затьмарюють одне одного.
Готувати коктейль методом stirr: інгредієнти поєднуємо в змішувальному келиху з льодом, отриману суміш переливаємо в охолоджений келих. Я рекомендую окропити келих ефірною олією – мені подобається поєднання грейпфрута і лимона, де якась терпкість поєднується зі свіжістю. Технічно наливати інгредієнти краще починати з міцної основи, а потім додавати модифікатори (Aperol і лікер).
Sissu Club – це досить міцний коктейль, але він створює відчуття тепла та затишку, що буде доречно в холодну пору року.
Цей коктейль придумала моя колега з Нью-Йорка, Джулі Райнер. Його основа – піско, дистилят з мускатних сортів винограду, який вважається національним міцноалкогольним напоєм в Перу і дарує коктейлю правильну частку святковості та південноамериканської пристрасті.
У коктейль входять:
50 мл. піско
35 мл. Aperol
15 мл. лимонного фрешу
15 мл. грейпфрутового фрешу
15-20 мл. цукрового сиропу (опціонально)
Коктейль готувати в шейкері. Для його подачі беремо келих рокс, наливаємо в нього кілька крапель кіршвассера і обволікаємо ними внутрішні стінки. Потім кладемо в келих чистий лід (краще брати великий кусковий, щоб охолодити напій, але уникнути непотрібного розведення водою) і переливаємо коктейль в посуд для подачі. У фіналі обов'язково зрошуємо ефірною олією. Кількість цукрового сиропу можна варіювати відповідно до своїх уподобань.
CUZCO – досить складний коктейль, який не так і просто приготувати в домашніх умовах, але результат виправдає всі зусилля і прикрасить зимовий вечір.
Цей рецепт я присвятила і подарувала українській телеведучій Даші Малаховій. З італійського Allegra перекладається як веселий, а Даша викликає у мене саме такі світлі і позитивні емоції. Для неї я хотіла зробити сонячний і життєрадісний коктейль, що описує її характер.
У коктейль входять:
40 мл. грейпфрутової горілки Finlandia
20 мл. Aperol
15 мл. апельсинового фрешу
15 мл. грепфрутового фрешу
3-5 крапель апельсинового біттера Angostura
Готувати коктейль дуже легко: всі інгредієнти слід змішати в шейкері, перелити в охолоджений келих, який сприскати будь-якою ефірною олією: лимона, апельсина, лайма чи грейпфрута. Фінальним штрихом стане елегантна прикраса у вигляді цедри. І повторю, не потрібно придумувати нічого зайвого, адже сутність у келиху, а решта – все вторинне.
Дякуємо за допомогу в організації зйомки бару Biancoro.
Фото: Юрій Яцкулич