Грибний сезон: 5 рецептів з лисичками
Смакотою свіжих лисичок кольору сонця можна насолоджуватися з липня і до кінця теплих днів. Вони містять надзвичайно багато вітамінів, макро- і мікроелементів, амінокислот і всього 19 калорій на 100 грамів. Мрія, без сумніву. Вічна класика — лисички з печеною картоплею і сметаною, але, до речі, важко придумати продукт, з яким ці сонячні гриби не поєднуються. Ми вибрали п'ять швидких сезонних рецептів, які прикрасять ваш день.

Цей салат готується з сезонних продуктів, які саме зараз найсмачніші, і чудово підійде для повноцінного літнього обіду або вечері.
Складові:
150 г маленьких лисичок;
150 г молодої картоплі (або кореня селери);
200 г помідорів чері;
50 г сиру Пекоріно;
2 цибулини-шалот;
2 зубчики часнику;
10 г свіжого імбиру;
1 пучок руколи (або крес-салату);
10 великих оливок;
10 бутонів каперсів;
3 ст. л. оливкової олії;
1 ст. л. бальзамічного оцту;
Гілочка свіжого чебрецю;
Сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Молоду картоплю зі шкіркою розрізати на вісім клинців, посолити, поперчити, посипати листям чебрецю, збризнути олією і поставити в розігріту до 180 градусів духовку до появи рум'яної скоринки (близько 30 хвилин).
- Лисички очистити від бруду (або швидко промити). Обсмажувати впродовж 5 хвилин на сухій пательні. Потім злити сік, додати олію, посічену цибулю. Готувати ще 10 хвилин, а опісля додати посічений часник, тертий імбир, сіль, перець і залишити тушкуватися ще на хвилину.
- Зібрати салат: на тарілки викласти руколу, половинки чері, картоплю, оливки, каперси і лисички, полити заправкою з оливкової олії, бульйону з лисичок і бальзамічного оцту. Прикрасити тонкими слайсами Пекоріно.
Подача:
З келихом освіжаючого португальського Vinho Verde або помаранчевого Aperol Spritz.

Цей рецепт смажених з вершками грибів можна було б вважати банальним, якби не одне "але". Він належить авторству Джеймі Олівера, який завжди знає, що додати на пательню, щоб страва стала особливою. Тут шеф скористався суто французьким прийомом — контраст ніжних вершків і освіжаючого лимона.
Складові:
350 г лисичок;
1 червона цибулина;
150 мл вершків;
30 г вершкового масла;
1 лимон;
Пучок петрушки кучерявої;
Оливкова олія;
Сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Вершкове масло розтопити і додати до нього оливкову олію. Пасерувати гриби і нарізану півкільцями цибулю зі спеціями впродовж восьми хвилин, поки цибуля не стане м'якою, а гриби золотистими.
- Влити вершки і довести до кипіння, всипати посічену зі стеблами петрушку. Тушкувати на малому вогні ще впродовж кількох хвилин до готовності. Відставити, вичавити сік лимона і перемішати.
Подача:
Джеймі радить подавати такі лисички до скибок домашнього хліба, розігрітого в духовці. Але поєднань цієї начинки надзвичайно багато — він дивовижний із запеченою картоплею і малосольними огірками, баношем, тальятелле, омлетом чи млинцями з солоним сиром і кропом.
Смажені лисички і риба-гриль — ідеальна гастропара. Вони не перебивають смак одне одного, але при цьому зберігають індивідуальність.
Складові:
200 г лисичок;
400 г філе річкової форелі;
80 мл вершків 33%;
20 г вершкового масла;
2 ст. л. оливкової олії;
2 зубчики часнику;
Гілочка чебрецю;
Сіль, перець за смаком.
Приготування:
- Лисички обсмажити на суміші вершкового масла і оливкової олії з додаванням солі та перцю.
- Кілька смажених лисичок викласти на паперовий рушник, до решти ввести вершки і готувати доти, доки рідина не випарується. Подрібнити суміш у блендері.
- Форель упродовж 20 хвилин маринувати в солі, перці, оливковій олії і лимонному соку.
- Обсмажити на грилі з двох боків по 5 хвилин. Форель викласти на тарілку, полити кремом і прикрасити смаженими лисичками.
Подача:
З рисом, овочами-гриль або зеленим салатом.

Складові:
150 г лисичок;
300 г брокколі;
100 г картоплі;
1 цибулина;
3 зубчики часнику;
50 мл вершків 33%;
3 ст. л. рослинного олії;
Сіль, перець за смаком;
Гілочка м'яти для декорування.
Приготування:
- Дрібно посічену цибулю пасерувати.
- Кубики картоплі і розібрану на суцвіття брокколі відварити до напівготовності і процідити, залишивши 250 мл овочевого бульйону.
- Свіжі лисички очистити і обсмажити на рослинній олії з сіллю і перцем. Половину викласти на паперову серветку, а залишок подрібнити блендером з цибулею, картоплею, брокколі і часником, вливаючи бульйон і вершки.
- Крем-суп варити впродовж 2-3 хвилин, додавши спеції і смажені лисички.
- Розлити в тарілки, прикрасивши листям м'яти.
Подача:
З хрусткими грінками, посипаними пряними травами або тертим сиром.
Ніжний літній обід, який готується швидко, має святковий вигляд і схожий на маленьку подорож до П'ємонту.

Складові:
1 склянка лисичок;
1 склянка рису Карнаролі;
3,5 склянки овочевого бульйону;
0,5 склянки легкого білого сухого вина;
4 цибулини-шалот;
7 гілочок свіжого чебрецю;
15 г петрушки;
40 г Грана Падано;
50 г вершкового масла;
3 ст. л. оливкової олії;
Морська сіль, білий перець і лимонна цедра за смаком.
Приготування:
- Лисички очистити від бруду і обсмажити на сухій пательні. Злити зайву рідину в склянку, додати оливкову олію, посолити, поперчити і готувати ще впродовж 5 хвилин. Подрібнити гриби, залишивши частину для декорування.
- Зварити і процідити овочевий бульйон з лавровим листом — він має бути свіжим і гарячим.
- У сотейнику або глибокій пательні з товстими стінками розтопити 25 г вершкового масла і додати до нього оливкову олію. На повільному вогні тушкувати дрібно посічену цибулю до м'якості. Викласти до цибулі сухий рис і обсмажувати його впродовж кількох хвилин до прозорості.
- Збільшити вогонь і в гарячу суміш влити вино — воно має зашипіти. Випарувати вино, трохи зменшити вогонь і влити черпак овочевого і грибного бульйонів, помішуючи рис. Як тільки рідина випарується, продовжувати вливати бульйон, помішуючи різотто (нерідко, але і не безперестанку).
- Через 12 хвилин додати подрібнені лисички з листям чебрецю і тушкувати ще три хвилини. Потім вимкнути вогонь. Рис Карнаролі готується набагато швидше, ніж поширеніший сорт Арбор, і має більш ніжну консистенцію. За 15 хвилин він має вийти al dente — що і треба для ідеального різотто, яке розтікається на тарілці.
- Грана Падано потерти, збити виделкою з розм'якшеним вершковим маслом, білим перцем, лимонною цедрою і вмішати у страву.
- Зверху прикрасити смаженими лисичками і посіченою петрушкою.
Подача:
З келихом елегантного Гаві, який підкреслить ніжність кожного інгредієнту.