До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як отримати статус тимчасового захисту в Португалії

З початку повномасштабної війни на території Украіни країни ЄС намагалися підтримати українців. Зокрема, окрім надання відомого статусу біженця, ухвалили рішення про надання статусу тимчасового захисту для людей, які не в змозі повернутися до своєї країни через бойові дії. Кожна з країн ЄС окремо розглядала умови перебування громадян України в їхній державі. Vogue.ua вирішив з’ясувати, як отримати статус тимчасового захисту в Португалії та які привілеї він надає.

Португалія
Як виїхати до Португалії з України

Щоб дістатися до Португалії, бажано мати біометричний паспорт. Хто не має біометричного паспорта, має подати запит на видання єдиного туристичного документа (TVU), що відповідає "salvo conduto". Цей документ має винятковий характер, надається лише в разі виправданої терміновості лише в португальському посольстві. Щоб отримати цей документ, ви маєте звернутися до посольства Португалії в країні, де нині перебуваєте. Щоб перетнути кордон з дитиною необов’язково мати дозвіл від другого з батьків на виїзд.

Реклама

Якщо ви маєте біометричний паспорт і вирішили полетіти до Португалії, вам треба заповнити цю форму й під час реєстрації на рейс показати негативний ПЛР-тест або сертифікат про вакцинацію. Португальська авіакомпанія TAP пропонує безплатні квитки на рейси з Польщі/Румунії до Португалії. Для наземного транспорту Covid-обмеження не діють. Португальська залізниця CP пропонує безплатні квитки громадянам України будь-куди в Португалії. Для цього треба показати в касі або провіднику поїзда свій паспорт або посвідчення особи України та квиток, який використовувався для подорожі до Португалії. Також безплатні автобусні перевезення організовує українська громада (деталі в Ukrainian Refugees UAPT WhatsApp/Telegram/Viber+351969293235).

Умови тимчасового захисту (Título de Proteção Temporária)

Португалія створила особливу програму захисту громадян України, переміщених унаслідок війни, яка полягає в наданні дозволу на проживання на підставі статусу тимчасового захисту, що гарантує кожній особі отримання таких ідентифікаційних номерів:

  • ідентифікаційний номер платника податків (NIF);
  • ідентифікаційний номер соціального страхування (NISS);
  • ідентифікаційний номер Національної Служби Охорони Здоров’я (NUS).

Ці ідентифікаційні номери дають доступ до різноманітних послуг, як-от охорона здоров’я в державних установах, соціальний захист, право на освіту та працевлаштування тощо. Початкова тривалість захисту становить один рік з правом продовження ще на два періоди по шість місяців, якщо переважатимуть умови, що не дають змоги людям повернутися у свою країну. Цю виняткову процедуру, що забезпечує негайний захист, Уряд затвердив для гарантування підтримки людей, переміщених з України унаслідок війни.

Хто може отримати

Право на тимчасовий захист мають такі категорії осіб:

  • громадяни України, або громадяни третіх країн та особи без громадянства, які користувалися міжнародним захистом в Україні та прибули з її території і зараз не можуть безпечно туди повернутися через війну;
  • громадяни третіх країн або особи без громадянства, які перебувають у вищевказаних обставинах та можуть засвідчити родинний зв’язок з особами, вказаними в попередньому пункті (кровні родичі по прямій або бічній лінії; родичі споріднені за шлюбом; чоловік або дружина; особи, які перебувають у цивільному шлюбі);
  • особи, які мають дозвіл на постійне або тимчасове проживання в Україні;
  • особи, яким надано довгострокову візу для подальшого отримання дозволу на проживання в Україні і які не можуть безпечно повернутися до країни свого походження.
Як оформити тимчасовий захист

2 березня набрала чинності Резолюція Ради Міністрів Португалії 29-А-2022 про спрощений режим надання тимчасового притулку громадянам України. Заявки на тимчасовий захист можна подати онлайн через портал SEFforUkraine.sef.pt португальською, англійською або українською мовою. Ця послуга призначена для всіх громадян України та їхніх сімей, а також іноземних громадян, які проживають в Україні, незалежно від того, перебуваєте ви вже в Португалії чи ні.

Онлайн-реєстрація доступна лише для осіб після 18 років, тому заяву про захист для неповнолітніх треба подати особисто в одній із 24 ексклюзивних служб SEF для підтвердження належності дітей. Запит на тимчасовий захист також можна подати особисто в Національний центр підтримки інтеграції мігрантів (CNAIM) у Лісабоні, Порту й Фару та в деяких делегаціях SEF з послугами для громадян України.

Як знайти роботу

Інститут зайнятості та професійної підготовки (IEFP) створив платформу "Португалія для України", на якій компанії можуть публікувати вакансії. Наразі вже завантажено понад 2 тисячі пропозицій роботи. IEFP також створив робочу групу, що опікується поширенням цих пропозицій роботи серед української спільноти та на міжнародних вебсайтах. Отже, португальці готові допомагати з пошуком роботи українським біженцям. Щоб отримати пропозиції щодо роботи, ви маєте зареєструватися в будь-якому відділі IEFP або заповнити онлайн-форму чи надіслати електронний лист на адресу [email protected].

Після реєстрації Інститут зайнятості та професійної підготовки (IEFP) ділиться пропозиціями щодо роботи відповідно до профілю кожного громадянина. Також після отримання статусу тимчасового захисту можна відкрити рахунок у будь-якій банківській установі в Португалії, працювати як найманий працівник або здійснювати підприємницьку діяльність на території Португалії.

Як знайти житло

Якщо ви не можете дозволити собі житла в Португалії, то можете попросити підтримки у Вищої комісії з питань міграції (ACM), яка безпосередньо співпрацює з органами із соціального забезпечення, щоб знайти житло для тих, хто цього потребує. Ви можете надіслати електронний лист на адресу [email protected], заповнити онлайн-форму на португальському дипломатичному порталі (доступний португальською, англійською та українською мовами) або звернутися до одного з трьох національних центрів підтримки мігрантів (CNAIM) у Лісабоні, Фару та Порту. Ви також можете отримати доступ до спеціального режиму через програму Porta de Entrada, у межах якого фінансова допомога покриває витрати на проживання в туристичних зонах або оренду будинку. Підтримка триває до 18 місяців і може бути продовжена до 30 місяців.

Самостійно знайти житло в Португалії можна через сайти booking.com та airbnb.com. Надсилайте повідомлення з поясненням вашої ситуації та з позначенням суми, яку ви готові платити. Перелік доступних квартир/кімнат ви також можете знайти на цих ресурсах:

  • takecarebnb.org/en
  • sharemyhome.org/uk/i-need-a-home
  • icanhelp.host
  • host4ukraine.com
  • prykhystok.in.ua
  • https://t.me/lisbonuarazom
Як вивчити португальську мову

Щоб вивчити португальську мову, ви можете зареєструватися в Інституті зайнятості та професійної підготовки (IEFP) й дістати доступ до сертифікованого навчання. Перегляньте інформацію про 117 курсів, доступних у 24 навчальних центрах по всій країні. Ви можете зв’язатися з Верховним комісаріатом з питань міграції (ACM) через будь-який місцевий центр підтримки з питань інтеграції мігрантів (CLAIM), попросивши допомоги в пошуку курсів. Ви також можете пошукати в Мережі центрів "Qualifica", на порталі Training Offer (Portal de Oferta Formativa) або переглянути список шкіл, що пропонують португальську мову як приймальну. Ви можете звернутися за підтримкою до Офісу сприяння вивченню португальської мови за такими контактами: [email protected] або гаряча лінія для мігрантів – +351 218 106 191, будні від 9:00 до 19:00.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.