До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке спеціальний статус захисту "S" для українців у Швейцарії

За даними ООН, більше 3 мільонів людей вже залишили територію України після вторгнення російських військ, а незабаром кількість біженців може зрости до чотирьох мільйонів. Переважна більшість із них нині перебуває в сусідніх країнах, головним чином у Польщі, але українці, який рятуються від війни, можуть також шукати захисту у Швейцарії. 12 березня 2022 року Bundesrat (Федеральна рада Швейцарської Конфедерації) затвердила видачу громадянам України статусу захисту "S" (для осіб, які потребують захисту – "Schutzbedürftig"). Цей статус уряд розробив ще в середині 1990-х років, але раніше ніколи нікому не надавався. Vogue.ua розповідає, що означає статус "S" для українців, і як його здобути.

Що таке статус захисту "S"

Статус "S" призначений для осіб, які "потребують захисту". Він звільнить українських біженців від необхідності проходження стандартних процедур надання притулку та сприятиме небюрократичному та швидкому процесу надання допомоги тим, хто постраждав від війни. Із цим статусом біженці з України отримують право на тимчасове перебування терміном на один рік, якій потім може бути продовжений до 5 років. Принаймні через п’ять років ті, хто потребує захисту, отримують дозвіл на проживання "B" (permis B), який обмежується до зняття тимчасового захисту. Федерація бере на себе фінансову відповідальність у вигляді загальних виплат. Статус "S" не надається особам, які вже отримали тимчасовий захист в одній із держав ЄС.

Реклама
Які права надає цей статус?

Зі захисним статусом "S" громадянам України надається право на перебування, право на проживання (вони можуть приєднатися до членів своєї сім'ї і, як і тимчасово прийняті особи), мають право на житло, підтримку та медичне обслуговування без проходження належної процедури для отримання притулку. До того ж, цей статус дає дозвіл на возз’єднання сім’ї. Діти можуть відвідувати навчальні заклади та мовні курси з першого дня після розміщення за адресою тимчасового або постійного проживання. Кожну дитину тестують на визначення рівня знань та приймають рішення щодо класу, який вона відвідуватиме. Дорослі також можуть відвідувати мовні курси. У кожному кантоні передбачено вивчення іноземної мови (німецької, італійської та французької).

Зі статусом захисту "S" особам, які постраждали, дозволено виїжджати за кордон та повертатися до Швейцарії без дозволу. Згідно з рішенням Федеральної ради від 11 березня 2022 року, людям, які потребують захисту, віза на повернення не потрібна, позаяк вони мають право вільно подорожувати. Постраждалі отримують соціальну допомогу зі статусом захисту "S" і мають можливість зайнятися оплачуваною роботою (включаючи самозайнятість) без звичайного періоду очікування в три місяці. Кантони отримують глобальну фіксовану ставку від Конфедерації для осіб зі статусом "S" – це включає частку витрат на оренду, соціальну допомогу та догляд, внески на медичне страхування тощо. Розмір виплат на одну людину визначатиметься кантональними службами в кожному конкретному випадку індивідуально із урахування кількості членів сім'ї. Громадяни України зі статусом "S" можуть повернутися до своєї країни, коли закінчаться бойові дії.

Хто можете отримати?

Спеціальний статус "S" можуть отримати громадяни України, які потребують захисту, а також члени їхніх сімей (партнери, неповнолітні діти та інші близькі родичі, які перебувають на повному або частковому утриманні на момент втечі з країни), які мали прописку (реєстрацію) в Україні до 24 лютого 2022 року. Також цей статус можуть отримати особи інших національностей та особи без громадянства, які потребують захисту, а також члени їхніх сімей, які мали міжнародний чи національний статус захисту в Україні до 24 лютого 2022 року. Статус "S" поширюється також на осіб інших національностей та осіб без громадянства, а також членів їх сімей, які можуть документально довести, що вони мають дійсний дозвіл на проживання в Україні (короткостроковий або довгостроковий дозвіл на проживання) та не можуть безпечно та назавжди повернутися до рідної країни.

Яке буде місце проживання?

Кантональні органи визначають місце розміщення громадян для постійного проживання за рахунок власного кантонального житлового фонду або за рахунок розміщення у приватних осіб за співпраці зі Швейцарським агенством у справах біженців (SFH). Тимчасове проживання можливе також у родичів, знайомих, волонтерів, у готелях або в центрах для біженців.

Як отримати?

Для того, щоб отримати статус захисту "S", вам потрібно зареєструватися у одному з Федеральних центрів з надання притулку ( Bundesasylzentr/BAZ ). Кожна заява перевіряється окремо на виповнення умов, які належать до групи статусу захисту "S". Після реєстрації заявник спрямовується до певного кантону. Цей кантон вирішує розмістити заявника самому, чи у співпраці з "Допомогa Біженцям Швейцарії"(Schweizerische Flüchtlingshilfe SFH) – організувати розміщення у приватних осіб.

Важливо пам'ятати, що не обов’язково реєструватися у перші ж дні після прибуття в Швейцарію – на це у вас є час до 90 днів. Реєстрація через певний час, а не одразу, не означає, що ви щось утрачаєте. Наприклад, якщо до подачі заяви на статус захисту "S" виникнуть витрати через терміновий візит до лікаря, їх покриває кантон або, якщо необхідно, федеральний уряд. Подати заяву про надання тимчасового захисту можна онлайн тут або ж на місці у одному з шести Федеральних центрів надання притулку. Після подання заяви особа, яка шукає захист, є медично застрахованою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.