До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книжок про те, як розвинути креативність

Світ невпинно змінюється. Креативність стає одним з найважливіших ресурсів у сучасному світі та навичкою, з якою поки що не допоможе навіть штучний інтелект. Проте її можна розвинути, а у добірці нижче, яку спеціально для vogue.ua підготувала співзасновниця видавництва #книголав Світлана Павелецька, ви знайдете 5 корисних книжок., які допоможуть.

Реклама

Вперше термін "креативність" було введено психологом Сімпсоном у 1922 році. Учений визнав "креативність" як здатність людини відмовлятися від стереотипних способів мислення та "здатність руйнувати загальноприйнятий, звичний порядок виникнення ідей у процесі мислення".

Світлана Павелецька
Світлана Павелецька

Раніше популярною була думка, що "творчі та креативні професії — це не серйозно", але тепер креативність є ключем до успіху. Креативність з робочої навички стала життєвою. Жоден бізнес не може вирізнитися без креативних ідей у своїй роботі, жоден інфлюенсер не може виділитися серед інших без своєї "фішки", унікальність важлива не тільки для самого продукту, але і для того як його просувати, як взаємодіяти з аудиторією та як вдосконалювати.

Психолог Е. Торренс доречно описує креативність як "здатність копати глибше, ретельніше досліджувати, виправляти помилки, занурюватися у глибини, проходити крізь стіни, засвічувати сонце і будувати замки на піску, вітаючи майбутнє". Тож креативність — це навичка, яку варто розвивати.

"Гнучкий розум. Як бачити речі інакше і думати нестандартно", Естаніслао Бахрах

Ця книга містить чіткі та зрозумілі наукові тези на доведення того, що креативне мислення – це навичка, яку можна і потрібно розвивати. Зокрема, з книги можна дізнатися про техніки стимулювання мозку.

Impro: Improvisation and the Theatre. Кіт Джонстоун

Автор книжки Кіт Джонстоун – успішний бізнесмен, в минулому генеральний директор великої благодійної організції Oxfam International. У свої книзі він "розробив методики і вправи, що спрямовані на виявлення у людей, зокрема акторів, спонтанності та вміння цікаво розповідати історії". Після опублікування книжки по методикам автора почали навчатис в акторських студіях, а потім вже у школах і коледжах.

"Кради як митець", Остін Клеон

Книги Остіна Клеона визнано класикою жанру. Посібник містить 10 порад для допомоги творцям-початківцям. Прототипом бестселера стала лекція, прочитана Остіном Клеоном в університеті, після якої компанія студентів розпочала копіювати правила, розповсюджувати рекомендації в інтернеті. Автор дізнався, що 10 порад працюють і написав людям нову "інструкцію".

Головна думка книги – дозволити собі неоригінальність, повторення чужих задумів. Креативна переробка чужих ідей дає змогу визначити власний стиль.

"Створи свій Всесвіт", брати Маклеод

Цю книгу написали брати Маклеод, обидва реалізовані у креативній сфері професіонали: Грег займається ілюстрацією, а Майлз – сценарист. "Створи всі всесвіт" – нон-фікшн про те, як "розкрити свій творчий потенціал, генерувати геніальні ідеї та що робити, якщо не знаєш, про що хочеш розповісти світу".

"Зламування креативу", Майкл Мікалко

У цій книзі докладно описуються дев'ять стратегій мислення, які можуть бути застосовані для вирішення нестандартних проблем та пошуку нових ідей. Мікалко пропонує унікальні підходи та методики, які допоможуть розблокувати свою креативність та розвинути творче мислення. Автор досліджує різні аспекти творчого процесу та розкриває секрети успішних творців, щоб допомогти подолати творчі блоки та знайти натхнення. Книга включає практичні приклади та вправи, які допоможуть застосувати описані стратегії у житті.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.