До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книг, які допоможуть впоратися з тривогою

В умовах сучасного світу підвищена тривожність стала настільки буденним явищем, що за нею точно не потрібно лізти в кишеню. Радше навіть навпаки — приводів для тривоги так багато, що часом життя видається не більше, ніж черговою безвихіддю на шляху до іншої. Vogue.ua зібрав 5 книг, які допоможуть впоратися з тривогою.

"Свобода від тривоги", Роберт Ліхі

Книга від одного з найшанованіших когнітивних терапевтів у світі, за допомогою якої можна обдурити свій страх, впоратися із сильним хвилюванням і стресом. Книга складається з дев’яти основних розділів, кожен з яких розкриває специфіку окремого тривожного розладу, серед яких ізольована фобія, панічний розлад і агорафобія, обсесивно-компульсивний розлад, генералізований тривожний розлад, соціальна фобія і посттравматичний стресовий розлад. Легкий і невимушений спосіб викладу й практична інформація, до якої хочеться повертатися, — ось заради чого варто відкрити цю книгу.

Реклама
"Людина в пошуках справжнього сенсу", Віктор Франкл

"Людина в пошуках справжнього сенсу" — перша книга австрійського психіатра, психолога, філософа й невролога Віктора Франкла, який також широко відомий як колишній в’язень концтабору. У книзі Франкл розмірковує про такі екзистенціальні питання, як життя і смерть, сенс і його відсутність, любов і страждання, свобода й відповідальність. Психіатр називає страждання, провину й смерть "трагічною триєдністю людського існування", а також говорить про те, що тільки спостерігаючи сенс, особливо в найважчі хвилини, можна залишатися по-справжньому живим.

"Сенс тривоги", Ролло Мей

Ця книга ніби спеціально створена для тих, хто любить докопуватися до істини. Для створення "Сенсу тривоги" її автор Ролло Мей (американський психолог і психотерапевт) провів величезне дослідження тривоги, докладно вивчивши історію походження розладу, торкнувшись праць таких відомих діячів, як Фрейд, Паскаль і Юнг. У "Сенсі тривоги" складно натрапити на практичні поради щодо боротьби з тривожністю, але натомість можна ознайомитися зі структурованою інформацією про те, що це за "недуга" і як вона себе проявляла всього кілька століть тому (а ця інформація, до слова, таїть у собі багатий ґрунт для можливих інсайтів).

"Спершу ми робимо чудовисько гарним: нова подорож через неспокій", Сара Вілсон

Сара Вілсон написала книгу з епічною назвою "Спочатку ми робимо чудовисько гарним: нова подорож через неспокій" і на особистому прикладі показала, що відчувають люди з тривожним розладом. У книзі Вілсон описує свої способи боротьби із сильною тривожністю, які вона знайшла за сім років подорожей у пошуках розв’язання особистої проблеми. Слова Вілсон підкріплені висловами Далай Лами (з яким письменниця зустрілася особисто) і організаціями, які професійно вивчають проблеми ментального здоров’я. Вілсон наділила книгу філософським звучанням, розповівши про особисті ритуали, які допомагають полегшити напади тривожності й хвилювання.

"Десять хвилин до дзену", Оуен О’Кейн

"Десять хвилин до дзену" — це практичний посібник, що обіцяє допомогти заспокоїти розум, навчити, як впоратися зі стресом, поліпшити навички спілкування й змінити напрям думок у світлішу сторону. Автор книги Оуен О'Кейн, який є старшим психотерапевтом і провідним клінічним фахівцем у Національній службі охорони здоров’я Великої Британії, пропонує сфокусуватися на початку дня, присвячуючи всього десять хвилин особливим ритуалам, які приведуть до спокійнішого й раціональнішого життя. Така практика десяти хвилин ґрунтується на чотирьох методах: уважності, когнітивно-поведінковій терапії, психотерапії й ДПРО (десенсибілізації й пропрацюванні рухом очей). Про кожну з них, втім, О'Кейн доступно розповідає в книзі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.