До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 великих романів, які варто прочитати до кінця року

Чому б не переглянути найкращі детективи в історії кіно або не прочитати новинки книг 2020 року, до яких раніше не доходили руки? Спеціально для вас ця добірка vogue.ua — п'ять нових романів, які неодмінно варто прочитати до кінця року.

"Бог-імератор Дюни", Френк Герберт

Найочікуваніша новинка 2020 року — четверта книга із серії "Хроніки Дюни" Френка Герберта, популярність якої обігнала в рейтингах навіть "Володаря перснів". Поки любителі наукової фантастики з нетерпінням чекають на чергову екранізацію з Тімоті Шаламе, прем'єра якої відбудеться восени 2021, можуть сповна насолодитися продовженням саги — романом "Бог-Імператор Дюни".

Реклама

Історію подано як роздуми про минуле, про яке йдеться в літописах Літо II. Три з половиною тисячоліття Бог Імператор править гігантською космічною імперією з центром у Арракісі. За цей час з пустельної Дюна перетворилася на рослинну, зникли піщані хробаки. Її правитель теж дуже змінився: злившись з піщаною фореллю, він продовжив трансформації, поки не набув вигляду піщаного хробака з людським обличчям і руками. Видобуток прянощів зупинили, а найбільші запаси зберігаються в особистих сховищах Літо. Завдяки чому він встановлює тотальний контроль. Всі, хто протистоятиме волі Імператора, будуть позбавлені права отримати прянощі. Жінка Сіона, з найближчого оточення Літо, готує проти нього змову. Чи вдасться Богу-Імператору вчасно викрити її? Цей науково-фантастичний роман змусить вас замислитися про майбутнє людства.

Книжковий клуб Клуб Сімейного Дозвілля

"Ключі Марії", Андрій Курков та Юрій Винничук

Це спільний твір відразу двох сучасних українських письменників — Андрія Куркова та Юрія Винничука. Ідея написання книги з'явилася ще 10 років тому, а восени нарешті книга вийшла друком. Автори створили багатошаровий історико-пригодницький роман, маршрут якого пролягає від Єрусалиму через Константинополь до Криму, Києва та Львова. Андрій Курков працював над сучасним періодом, а Юрій Винничук — над епохою Середньовіччя і 1939-1941 роками. Події в романі розгортаються відразу в трьох часових вимірах: Хрестовий похід 1111 року, описаний в Хроніці лицаря Ольгерда з Галича, початок Другої світової війни і життя у Львові та Кракові, а також сучасний період. Чорні археологи Адик і Олег на території Софії Київської шукають могилу тамплієра, який в XII столітті брав участь у хрестовому поході. Зі свого боку, в інший час львівський професор на вимогу НКВС перечитує численні старовинні манускрипти в пошуках відповідей на питання про появу Богородиці... Хто така Діва і чому на неї полюють упродовж століть? Ця українська інтерпретація історії про постать Марії вражає не менше, ніж знаменитий роман Дена Брауна "Код да Вінчі".

"Фоліо"

"Маленька червона записна книжка", Софія Лундберг

Шведська письменниця Софія Лундберг своїм дебютним романом заворожила читачів з 28 країн світу і стала справжнім відкриттям серед скандинавських авторів. Її книга навіває ностальгію, розчулює і навіть змушує плакати.

Доріс неквапливо доживає свій вік. Все, що у неї залишилося в старості, це родичка Дженні, з якою вони щотижня спілкуються через скайп, і червоний блокнот, куди вона записує свої спогади. Цей записник у дитинстві їй подарував батько. На сторінках багато імен близьких для Доріс людей. Кожному відведена окрема історія. Когось вона згадує з радістю і натхненням, інших — із сумом і сльозами. Поступово героїня викреслює ті імена, про які залишилися лише спогади. Дружба, любов або коротке знайомство — все це рано чи пізно закінчується, адже людина не безсмертна. Здається, що в блокнот Доріс записує все своє життя. Вона хоче залишити бодай крихітну пам'ять після себе. Для кого? Звісно, для її дорогої Дженні...

Нора-Друк

"Місячне сяйво", Майкл Шебон

"Місячне сяйво" — новий роман лауреата Пулітцерівської премії Майкла Шейбона, який став бестселером New York Times і Amazon і визнаний одним з найкращих романів останнього десятиліття. Роман народився в голові Шейбона, коли той 10 днів просидів у лікарні біля ліжка вмираючого дідуся. Дід розповів письменнику безліч історій не тільки про їхню сім'ю, а й про долю Америки упродовж усього 20 століття (в тому числі і про те, що насправді відбувалося з галуззю ракетобудування в США — дід Шейбона був пов'язаний з однією впливовою людиною з цієї галузі). Шейбон багато дофантазував, і так народився роман "Місячне сяйво". В єдине ціле Майкл Шейбон блискуче поєднав війну і любов, сімейні таємниці, романтичні спогади. Сюжет книги автор проклав крізь усе 20-те століття — від воєнної Німеччини до сучасної Америки.

Фабула

"Інститут", Стівен Кінг

Новий роман культового письменника Стівена Кінга вийшов у 2019 році, очолив рейтинги Publishers Weekly і Kirkus Reviews і потрапив до рейтингу 100 знакових книг року. Синопсис звучить досить зловісно. "Тієї ночі почався кошмар. Батьків Люка вбили, а самого хлопця кинули у позашляховик і відвезли в невідомому напрямку. Він отямився в місці, яке називають Інститутом. Якесь гетто для декого... незвичайних дітей. Їх викрадають і тримають тут, як піддослідних щурів. Директорка місіс Сігсбі і співробітники цієї зловісної установи безжально "викачують" з дітей їхні телепатичні і телекінетичні здібності. Нова знайома Люка каже, що звідси неможливо втекти. Але він повинен спробувати". Якщо цього недостатньо, щоб зацікавити вас, то ось іще один факт: відразу після публікації роману було оголошено, що за ним знімуть серіал. Біля керма Девід Е. Келлі ( "Велика маленька брехня") і Джек Бендер ("Клан Сопрано").

Клуб Сімейного Дозвілля

Матеріал підготовлено за підтримки інтернет-магазину Yakaboo

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.