До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Серіал місяця: "Усюди жевріють пожежі" з Різ Візерспун

Якщо вам сподобалася "Велика маленька брехня", то Vogue.ua знає, що варто подивитися прямо сьогодні ввечері. На платформі Hulu з’явилися перші епізоди мінісеріалу "Усюди жевріють пожежі" з Різ Візерспун у головній ролі.

Містечко Шейкер-Хайтс у штаті Огайо ідеальне, як на картинці в глянцевому журналі. Школи тут збудовані так, щоб дітям не доводилося переходити дорогу; клумби висаджено в особливий спосіб, а довжину трави в садах біля дому вимірює спеціальна служба, і якщо щось не так — штрафує. Неформальний лідер цього ідеального світу — жінка з ниткою перлів на шиї й чарівною укладкою Олена Річардсон, мати чотирьох дітей, яку блискуче грає Різ Візерспун. Олена встає о шостій ранку, зважується, бігає, готує сніданок дітям, за допомогою стикерів робить план на тиждень для всієї родини й вивішує його на холодильник. Іноді працює журналісткою в газеті, не дуже захоплена своєю роботою; із чоловіком кохається тільки щосереди й щосуботи — словом, яскравий типаж, ставлення до якого під час перегляду перших епізодів змінюється від "бісить" до "вау". Головний конфлікт серіалу — спочатку напружені, а потім і зовсім дивні стосунки Олени з новою сусідкою, якій вона з добрості здає один зі своїх будинків, художницею-волоцюгою Мією Воррен (Керрі Вашінгтон). Мія пристрасно працює з живописом і фотографією, виховує дочку Перл одна, не терпить жодних рам — тобто повна протилежність Олені. І явно приховує якусь таємницю, яку й намагатиметься вивідати Олена.

Реклама

"Усюди жевріють пожежі" має всі шанси потрапити в рейтинг найкращих серіалів року, а темпераментний дует Візерспун і Вашінгтон — щонайменше отримати кілька номінацій на "Еммі". Серіал знято за однойменною книгою популярної американської письменниці Селести Інг. Дебютний роман Інг "Несказане" вийшов у 2014 році, став "Книгою року" за версією Amazon і його переклали шістнадцятьма мовами в усьому світі. Він розповідає про сімейну трагедію, сповнений покликань до світової літератури й набагато складніший, ніж може видатися на перший погляд. Її другий роман "Усюди жевріють пожежі" вийшов 2017 року й також сфокусований на історії двох сімей. Це не просто бестселер (хай це слово не відлякує шанувальників "великої літератури"). Це по-справжньому розумна, інтелектуальна, актуальна проза авторки, чия сім’я в 60-ті емігрувала з Китаю в Штати (сама Селеста Інг виросла в місті Шейкер-Хайтс, яке описала в книзі) і не з чуток знає про проблеми, які показано в серіалі — наприклад, расизм і класова дискримінація.

Різ Візерспун прочитала "Усюди жевріють пожежі" й написала про роман у своєму книжковому блозі, щойно книгу опублікували. Так про неї дізналися 1,5 мільйона її підписників. Відтак Візерспун поділилася романом з Керрі Вашінгтон, і вони вирішили екранізувати цю історію. Приблизно така ж історія два роки тому сталася із серіалом "Велика маленька брехня" — екранізацією однойменного роману Ліани Моріарті, якій також посприяв книжковий блог Різ Візерспун. Неймовірно, як популярній актрисі вдалося перетворити свою любов до читання на повноцінну імперію: вона не просто робить авторів (а це завжди тільки жінки) цих книг знаменитостями, але й розвиває популярний сьогодні телевізійний жанр — адаптація гарної літератури. До речі, в інтерв’ю журналу Vanity Fair Різ зізналася, що любить читати, тому що завжди хотіла стати письменницею. "Із семи років я завжди знала, що хочу стати оповідачкою або акторкою. Або письменницею. Я думаю, саме тому я в захваті від авторів — бо колись намагалася сісти й зробити це сама. У мене весь час є ідеї для історій. Водночас я завжди маю ідеї про те, як все починається, але ніколи не знаю, як закінчуються мої історії".

Коли актриса заснувала свою продюсерську компанію Hello Sunshine, то відразу знала: вона перетворюватиме літературу на кіно, а папір — на золото. Уже на перші дві екранізації, які спродюсувала її компанія, чекав успіх: фільм "Загублена" за романом Гілліан Флін, який зняв Девід Фінчер, отримав кілька номінацій на "Оскар" і "Золотий Глобус", а "Дика", де головну роль зіграла вже сама Різ Візерспун, приніс номінацію на "Оскар" уже їй. На запитання журналістів, коли вона знаходить час читати, актриса каже, що це її суперсила, і якось їй вдалося читати чотири години поспіль, і ніхто з домашніх її не турбує.

За стилем і настроєм серіал "Усюди жевріють пожежі" дійсно подібний до "Великої маленької брехні". Це також "жіночий" серіал, який розповідає про те, що турбує сучасну жінку; подібне і місце дії — успішне американське містечко, і детективний складник — і там, і там стається злочин. Водночас екранізація Селести Інг набагато глибша: події відбуваються 1997 року, але вони ближчі нам, ніж може видатися на перший погляд. Олена Річардсон постійно зауважує, що її сусідка Мія Воррен — темношкіра; діти Олени обговорюють, як правильно говорити — "чорний" чи "афроамериканець", а вчитель у школі скептично ставиться до інтелектуальних можливостей Перл, тому що вона з не надто успішної сім’ї й ставить неделікатні запитання про те, де її батько... Крім того, про персонажів зовсім не скажеш, що вони пласкі й однозначні. Обидві героїні хочуть свободи й щоб їх приймали; обидві намагаються розібратися, чи можна бути водночас доброю матір’ю й собою.

Дія "Усюди жевріють пожежі" відбувається 1997 року й це, крім усього іншого, ще й виявлення особливої прихильності до моди й культури таких яскравих, неспокійних дев’яностих. Авторка костюмів — Лін Паоло, яка відповідала за стиль таких гучних серіалів, як "Швидка допомога" й "Скандал" з Керрі Вашінгтон у головній ролі — явно хотіла викликати у нас ностальгію за дев’яностими, і їй це вдалося. Герої слухають Енні Леннокс, дивляться "Красуню" й одягаються відповідно: наприклад, в одному з епізодів Різ Візерспун носить сукню в горошок, подібну до одного з образів Джулії Робертс.

Носять герої й популярні наприкінці 90-х бренди: за словами костюмерки Лін Паоло, бренди Dooney & Bourke, Steve Madden, Lacoste і Ralph Lauren надіслали їй зразки зі своїх колекцій 90-х років. І якщо Олена Річардсон — архетип ідеальної домогосподарки походженням з 90-х у сукні-олівці й лодочках на шпильці, то її антагоністка Мія Воррен — утілення богемного стилю: джинси-кльош, топи, сумки з торочками й безліч прикрас. Тож для небайдужих до моди глядачів "Усюди жевріють пожежі" стане чудовим гідом стилем дев’яностих.

Серіал вийшов на платформі Hulu 18 березня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.