До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

П'ятниця тринадцяте: найкращі містичні фільми всіх часів

Таємниці вбивств, заплутані розслідування, місця злочинів – всі ці теми завжди були одними з найпопулярніших і найцікавіших у культурі. У п'ятницю тринадцятого vogue.ua зібрав найкращі містичні стрічки всіх часів: від 1940-х до сучасності.

"Громадянин Кейн", 1941
Кадр з фільму "Громадянин Кейн", 1941

Режисерський дебют Орсона Уеллса, визнаний шедевром кінематографу, є одним з найкращих представників жанру. Напружений і захопливий сюжет розвивається навколо місії репортера Джеррі Томпсона, метою якої є дізнатися значення фрази "рожевий бутон" – останніх слів медіамагната Чарльза Фостера Кейна перед смертю. І хоча результат розслідування не такий драматичний, шлях до розгадки – одна з найбільш кінематографічно незабутніх мандрівок в історії.

Реклама
"Психо", 1960
Кадр з фільму "Психо", 1960

Класика світового кінематографу Альфреда Гічкока знята за мотивами однойменного роману Роберта Блоха. Це історія молодого хлопця на ім'я Норман Бейтс, розумом якого час від часу опановує особистість його мертвої матері. Норман – засновник невеликого мотелю в американській провінції. Саме це непривабливе місце таїть безліч страшних таємниць невинного на вигляд парубка.

"Китайський квартал", 1974
Кадр з фільму "Китайський квартал", 1974

Шедевр Романа Поланскі, "Китайський квартал" є однією з наймістичніших кінокартин. Джек Ніколсон виконує роль приватного детектива Джейка Гіттеса, який за дорученням багатійки розслідує таємничий роман її чоловіка-інженера. Незабаром він опиняється в епіцентрі скандалу, вплутаний в секретні схеми і махінації. Надзвичайно похмурий за сюжетом фільм, "Китайський квартал" – один з найбільш захопливих трилерів всіх часів, в центрі якого – збочена історія, в межах якої автор досліджує соціальні та психологічні сторони подій.

"Сім", 1995
Кадр з фільму "Сім", 1995

У цьому трилері Девіда Фінчера новобранець (Бред Пітт) і ветеран детективних розслідувань (Морган Фріман) намагаються спіймати серійного вбивцю, який вибирає і мучить своїх жертв за принципом Семи Смертних Гріхів. Злочинець Джон Доу (Кевін Спейсі) завжди на крок попереду: його навмисні підказки, залишені на місцях злочину, – єдине, що допомагає слідчим вистежити вбивцю. Але вони не знали, що стали частиною диявольської схеми Доу.

"Малголленд Драйв", 2001
Кадр з фільму "Малголленд Драйв", 2001

Дивна, заплутана і абсолютно незрозуміла історія закладена в основу кінострічки режисера-сюрреаліста Девіда Лінча. Слоган фільму: "Любовна історія в місті снів", – значення або символізм якої Девід Лінч відмовився коментувати, що призвело до численних дискусій і множинних тлумачень сюжету. Втім, чогось іншого від режисера очікувати не варто було.

"Зодіак", 2007
Кадр з фільму "Зодіак", 2007

Девід Фінчер для містичних фільмів – те ж саме, що Тарантіно для незалежного кіно: бог. Хоча "Сім" вважають найкращим внеском Фінчера в жанр, "Зодіак" є не менш захопливою роботою. Це історія мультиплікатора (Джейк Джилленгол), одержимого пошуком серійного вбивці на прізвисько "Зодіак". Сюжет фільму розвивається повільно, але кінцівка лячна.

"Острів проклятих", 2010
Кадр з фільму "Острів проклятих", 2010

Тандем Леонардо ді Капріо та Мартіна Скорсезе завжди зачаровує. Але "Острів проклятих" не жахає. Це радше стрічка, моторошна краса якої дарує задоволення. За сюжетом два агенти вирушають на острів з психіатричною клінікою, аби розкрити вбивство. Але хвороби жителів острова, схоже, згубно впливають на агента Тедді Деніелса. Йому доводиться занурюватися у таємні ділянки свого розуму і минулого. Як це часто буває в психологічних трилерах, у фіналі "Острова проклятих" більше питань, ніж відповідей.

"Пастка", 2017
Кадр з фільму "Пастка", 2017

Дебютна режисерська робота актора Джордана Піла розповідає історію темношкірого парубка Кріса і його подруги Роуз, які вирушають відвідати її батьків. Спочатку Кріс сприймає надмірно люб'язне поводження сім'ї як нервові спроби розібратися з міжрасовими відносинами їхньої доньки, але протягом вікенду низка тривожних відкриттів приводить його до небезпечної істини. Фільм став одним з найбільш успішних і прибуткових трилерів за останні роки: зібрав більше $250 мільйонів при бюджеті $4,5 мільйона. Його не лише захоплено зустріли після випуску на початку 2017 року, але він продовжував збирати похвали протягом сезону кінонагород. Так, стрічку номіновали в чотирьох номінаціях на 90-і церемонії премії "Оскар". Нагороду вона отримала в категорії "Найкращий оригінальний сценарій", що зробило Піла першим темношкірим автором, який отримав цю нагороду.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.