До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як створювалися костюми для фільму "Чорна пантера"

Художниці з костюмів Рут Е. Картер частіше за інших колег доводилося одягати героїв африканських і американських історичних фільмів. Картер двічі номінували на Оскар за костюми в кінострічках "Амістад" і "Мальколм Ікс". В інтерв'ю​ британському Vogue вона розповіла, як створювалося вбрання для нового фільму кінокомпанії Marvel "Чорна пантера".

Рут Е. Картер зізнається: "У меня таке відчуття, ніби я створювала супергероїв усе своє життя. Малкольм Ікс – супергерой, Тіна Тернер – теж супергерой. Мартін Лютер Кінг – і той супергерой". Її останній проект – супергеройський фільм "Чорна пантера" змусив художницб організовувати команду з-понад сотні байєрів з Південної Африки, Нігерії та Південної Кореї. Картер підключила до роботи творців аксесуарів, ковалів, художників з тканини, кравців на зйомках в Атланті і Лос-Анджелесі. І все це для того, щоби втілити на екрані фантастичну країну Ваканду.

Реклама

В основі новаторських костюмів до фільму – африканська спадщина. "Я зібрала речі представників різних корінних племен у футуристичних моделях. Завдяки тому, що режисер Райян Куглер створив настільки унікальну культуру народу, я можу поєднувати елементи нарядів різних племен: червоний колір, трикутні форми, шийні кільця і бісероплетіння, не побоюючись, що присвоюю собі чужу культуру", – розповідає Картер.

Художницю засмучує, коли представників африканських племен зображують нереалістично або говорять про них виключно негативно, спотворюючи уявлення про жителів континенту. Вона сподівається, що фантастична прем'єра "Чорної пантери" крім того, що принесе візуальне насолоду глядачам, забезпечить їх реалістичним баченням Африки.

При створенні нарядів художниця звертається до африканських традицій. Наприклад, шеврони на вбранні всіх жінок-воїнів клану Дора Меладже імітують і сакралізуються геометрію з африканських творів мистецтва. Складений з бісеру орнамент позначає сімейний стан власника, крихітні талісмани на передній частині костюма воїнів – ляльки родючості, шматочки нефриту або аметисту, можливо, символізують майстерність у бою або релігійність володаря. "Я представила собі, що існує окрема група людей-ремісників, які створюють бойову форму для загону Дора Меладже, – розповідає Рут, – Коли дівчина досягає певного рівня майстерності, для неї створюють нову і вручають під час спеціальної церемонії".

Яскраві кольори для військової форми загону Дора Меладже – це червоний, який художниця бачила під час своєї подорожі по Південній Африці. Вона прагнула посилити тон кольору, щоби завдяки його силі і насиченості четверо бійців на екрані відчувалися, як всі десятеро. При створенні костюмів для загону використовувалася багатовікова технологія, яку художниця виявила, досліджуючи Африку.

Деякі костюми створені унікальним чином. Наприклад, вбрання Накіі (Лупіта Ніонго) вручну фарбували в зелений колір, щоби зв'язати її з кольоровою гамою її річкового племені. "А костюм Рамонди (Анджела Бассет), лідера перспективної нації, що володіє дивовижними технологіями, повинен бути грандіозним!", – розповідає Картер. Її накидка на плечі зроблена зі спеціальних волокон, сплетених разом за допомогою найбільшого в світі 3D принтера в Бельгії. А циліндричної форми корона – ще одна високотехнологічна ткацька знахідка.

Картер зізнається, що їй постійно не вистачало часу. Своє дослідження африканського вбрання вона розпочала в червні 2016 року, в січні 2017-го вже почалися зйомки і тривали до травня. "Багато речей ніколи і ніким ще не створювалися раніше і були на стадії прототипу. Застібки і пряжки, з якими ми мучилися, щоби ті виглядали автентично, можна було замінити липучками", – розповідає Картер.

Якщо Картер номінують на Оскар в наступному році, то художниця стане першою жінкою, яка отримає статуетку за кращий дизайн костюмів для супергеройського фільму. "Зараз супергерої мають свою роль – вони дають людям надію", – вважає Картер.

За матеріаламиvogue.co.uk

Читайте також:

Як створювалися костюми до серіалу "Вбивство Джанні Версаче: американська історія злочинів"

Як створювалася весільна сукня Анастейші Стіл

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.