До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гарний хлопчик: чому всі люблять Тімоті Шаламе

За декілька років актор Тімоті Шаламе став справжнім феноменом і надбанням Голлівуду. В день народження Тімоті – 27 грудня йому виповнюється 25 роки – Vogue.ua розповідає, як це сталося.

Тімоті Шаламе у зйомці для журналу GQ

Наче за одну ніч, Тімоті Шаламе став ім'ям і обличчям, відомим кожному кіноману. Це не удача, не збіг обставин, а саме заслужене визнання хорошої роботи.

Реклама

Тімоті почав рано. Рекламні ролики, спектаклі і, у результаті, телебачення і кінострічки. У нього була роль у серіалі "Батьківщина", актор знімався у фільмах "Інтерстеллар" і "Аддероллові щоденники". Хлопець пішов по стопах своєї матері і сестри, а також Аль Пачіно, Дженніфер Еністон і Анселя Елгорта, і вступив до Вищої школи музики і витончених видів мистецтва Ла-Гуардія.

Тімоті Шаламе в фільмі "Інтерстеллар", 2014

Після коледжу Шаламе думав про роботу на повну ставку, але його підштовхнули до вступу в Колумбійський університет. До кінця свого першого курсу він вирішив покинути навчання, бо не мав можливості поєднувати його зі зйомками, і переїхав в Бронкс, де орендна плата була доступною для початківця актора. Тімоті палко чекав прем'єри "Інтерстеллара", гадав, що його роль може стати свого роду проривом, але цього не сталося. Актор продовжував ходити на прослуховування і кастинги, і отримував холодні "ні" у відповідь.

Тімоті Шаламе і Армі Гаммер у фільмі "Називай мене своїм ім'ям" 2017

Успіх настав 2017 року, коли Шаламе знявся разом з Армі Гаммером в історії кохання "Називай мене своїм ім'ям" Луки Гуаданьїно. Актор зіграв молодого Еліо, який безповоротно закохується у стажера свого батька з археології. Кінострічка Луки Гуаданьїно – справжня ода молодому і недосвідченому коханню. У фільмі Шаламе – вразливий і зворушливий, і завдяки цьому глядачам здається, що вони причетні до всього того, що відбувається. Багато в чому глибина цієї історії фільму залежала від того, як неординарно Шаламе передавав хвилю підліткових емоцій: занепокоєння, похоті, чутливості, непривітності.

У підсумку "Називай мене своїм ім'ям" став найгучнішим релізом 2017 року. Фільм не тільки приніс Шаламе номінацію на "Оскара" (до речі, він став одним з наймолодших номінантів за всю історію), але і зробив його надією всього Голлівуду. Успіх закріпили того ж року представлені стрічки "Леді-Птаха", "Спекотні літні ночі" і "Недруги".

Тімоті Шаламе і Сірша Ронан у фільмі "Леді-Птаха", 2017

Через рік після свого прориву в "Називай мене своїм ім'ям" Тімоті Шаламе – знову в центрі уваги. Драма про наркотичну залежність "Гарний хлопчик" – ще одне підтвердження того, що Шаламе є одним з найталановитіших акторів його покоління. Він грає Ніка Шеффа, сина Девіда Шеффа (Стіва Карелла). Сцени щасливих спогадів батька і сина переходять у руйнівні кадри: реабілітації, рецидиви і зриви. "Гарний хлопчик" є надзвичайно реалістичним зображенням залежності, якою вона є, через призму сім'ї.

Тімоті Шаламе у фільмі "Гарний хлопчик", 2018

Тімоті Шаламе не просто популярний – він розумний і толковий. Хлопець чудово розуміється у кіно і вибирає тільки найкращі сценарії. Так, 2019 року він знову працював з Ґретою Ґервіґ і Сіршею Ронан у фільмі "Маленькі жінки", з'явився у ролі Генріха V у фільмі "Король" разом з Робертом Паттінсоном і Лілі-Роуз Депп. Крім того, актор готується до зйомок у новому фільмі Веса Андерсона "Французький диспетчер" і в перезавантаженні Дені Вільнева наукової фантастики "Дюна". За чутками, він також уже підписав контракт на сиквел фільму "Називай мене своїм ім'ям".

Тімоті Шаламе у фільмі "Гарний хлопчик", 2018

Звичайно ж, секрет Тімоті не тільки в його таланті. Молодий уродженець Нью-Йорка має вигляд німфоподобного хлопчика, вирізаного з мармуру самим МікеланджелоInstagram навіть є акаунт, де його обличчя приєднують фотошопом до відомих творів мистецтва). З пронизливим поглядом, локонами, точеними рисами обличчя і, здавалося б, напівпрозорою шкірою – в його красі є щось історичне. Невиражена фемінність, яка приваблює аудиторію різних поколінь.

Фото: @chalametinart

В інтерв'ю Шаламе чесний і вдумливий – і це, зокрема, зробило його новим лідером покоління. Коли його запитали про фільм "Називай мене своїм ім'ям", Шаламе сказав в інтерв'ю The Times, що для нього було важливо, щоб "люди зробили камінг-аут завдяки фільму". А пізніше сказав, що дуже підтримує жінок у кіно і хоче, щоб Ґрету Ґервіґ номінували на звання "Найкращого режисера" за "Леді-Птаху". В іншому інтерв'ю The New York Times він розповів, як йому пощастило, що у нього є старша сестра, яка завжди розповідала йому про те, як це – бути дівчиною в наш час.

Шаламе не просто віддає належне рухам за рівність, він незмінно показує, як чоловіки можуть поводитися в цих питаннях і бути корисними союзниками для жінок. Коли Вуді Аллена звинуватили в сексуальному насильстві, Шаламе відмовився від гонорару за свою роль у його фільмі "Дощовий день в Нью-Йорку", пожертвував його декільком благодійним організаціям.

Меріл Стріп, Лора Дерн і Тімоті Шаламе

У зв'язку з цим, не дивно, що Шаламе завоював серця головних активісток Голлівуду: Меріл Стріп, Лори Дерн і Гленн Клоуз. Наприклад, Гленн Клоуз говорила актору компліменти під час церемонії BAFTA, а Меріл Стріп на сніданку номінантів на "Оскар" 2018 року, як відомо, "представляла Шаламе людям, наче вона його мама".

Шаламе славиться і бездоганним відчуттям стилю, і любов'ю до моди. Тімоті не раз казав, що не користується послугами стиліста: "Я чую про зірок, у яких є стилісти, і це вражає мене. Звісно, моя робота дозволяє мені носити класний одяг, створений найкращими дизайнерами у світі. Так чому я повинен платити комусь, щоб мені сказали, що я повинен носити?". В інтерв'ю для журналу VMan Шаламе розповів, яких дизайнерів любить найбільше: "Я справжній фанат моди. Я давно стежу за такими дизайнерами, як Раф Сімонс, Гайдер Акерманн, Еді Сліман – ці хлопці як рок-зірки. Вони – художники".

Зараз Тімоті Шаламов готується до одного з найважливіших фільмів у своєму житті. Актор зіграв головну роль в екранізації "Дюни" Френка Герберта – фундаментального науково-фантастичного роману 1960-х, яка вийде в прокат в 2021 році. Екранізувати "Дюну" і зіграти в неї мріють багато акторів і режисерів: так, в екранізації Девіда Лінча в 1984 році Пола Атрейдеса грав один з улюблених акторів Лінча Кайл Маклахлен. Тепер ця місія перейшла до Шаламов – і це чергове визнання його як одного з найяскравіших акторів свого часу. Дія фільму відбувається в загадковій галактиці в далекому майбутньому, де правлять феодальні клани, а головний конфлікт зосереджений навколо особистості молодого аристократа Пола Атрейдеса, якому належить врятувати планету. Крім Шаламе, у фільмі з'являться Ребекка Фергюсон, Оскар Айзек, Стеллан Скарсгард, Зендая, Джейсон Момоа, Джош Бролін, Дейв Батіста і Хав'єр Бардем. Прем'єра "Дюни" була запланована на грудень 2020 року, але пандемія внесла свої корективи і ми побачимо фільм тільки в 2021 році.

Ймовірно, ми ще дізнаємося, на що здатний Тімоті Шаламе.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.