До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих фільмів з Джоном Малковичем

Американський актор, режисер, продюсер і навіть дизайнер — все це про Джона Малковича. У його списку понад 70 фільмів, він дворазовий номінант на премію "Оскар". Крім того, Джона Малковича нагородили українським орденом "За заслуги" III ступеня. Але, мабуть, ніщо краще не охарактеризує актора, ніж його участь у фільмі, який усі ми навряд чи побачимо, бо його випустять лише наступного століття — йдеться про науково-фантастичну стрічку Роберта Родрігеса "100 років", яка запланована до виходу в листопаді 2115-го. Зате ми можемо насолоджуватися іншими численними роботами актора. В його 70-й день народження vogue.ua згадує найкращі фільми Джона Малковича.

Джон Малкович

"Місця в серці", 1984

Дія фільму розвивається на бавовняних полях і фермах американського штату Техас у роки Великої депресії. Головна героїня, Една Сполдінг (Саллі Філд), несподівано овдовіла та залишилась із двома дітьми на руках. Їй доводиться боротися з життєвими випробуваннями і за існування. Із цим їй допомагають темношкірий Мойсей (Денні Гловер) і сліпий Вілл (Джон Малкович), що втратив зір у Першій світовій війні.

Реклама
Джон Малкович у фільмі "Місця в серці", 1984

Стрічку "Місця в серці" дуже тепло сприйняли критики. The New York Times написали, що Роберт Бентон зробив "один із найліпший фільмів про американське життя". У підсумку режисер отримав "Оскара" за найкращий оригінальний сценарій і "Срібного ведмедя" за найкращу режисерську роботу на Берлінському кінофестивалі. За головну роль Саллі Філд нагородили "Оскаром" і "Золотим глобусом". А роль сліпого містера Вілла принесла Джону Малковичу його першу номінацію на премію Американської кіноакадемії.

"Небезпечні зв'язки", 1988

Дія фільму триває у Франції XVIII століття. Віконт де Вальмон (Джон Малкович) славиться своїми методами зваблювання і кількістю завойованих жіночих сердець. Маркіза де Мертей (Гленн Клоуз) кидає йому виклик: пропонує спокусити Сесіль де Воланж, яка незабаром має вийти заміж за давнього коханця маркізи, якому вона і хоче помститися.

Джон Малкович і Гленн Клоуз у фільмі "Небезпечні зв'язки", 1988

"Небезпечні зв'язки" — це екранізація п'єси Крістофера Гемптона, написаної за мотивами однойменного роману Шодерло де Лакло (1782). Режисером проєкту став британець Стівен Фрірз. Стрічку захоплено зустріли кінокритики, вона зробила зірками молодих акторів Кіану Рівза і Уму Турман. Фільм був номінований на "Оскара" в трьох категоріях: за найкращі декорації, костюми і адаптований сценарій. Через роки, 2012-го, Джон Малкович став режисером п'єси Крістофера Гемптона для паризької компанії Théâtre de l'Atelier.

Джон Малкович і Мішель Пфайффер у фільмі "Небезпечні зв'язки", 1988

"Про мишей і людей", 1992

Дія відбувається 1930 року. Це історія про двох друзів Джорджа і Ленні, які поневіряються по країні в пошуках роботи під час Великої депресії. Джордж (Гері Сініз) — кмітливий молодий чоловік, без сім'ї і грошей. Його єдиний приятель — Ленні (Джон Малкович), простий хлопець із розумом дитини і силою бика, якого Джордж намагається вберегти від неприємностей.

Джон Малкович у фільмі "Про мишей і людей", 1992

"Про мишей і людей" — екранізація однойменної повісті Джона Стайнбека, вперше опублікованої 1937 року. 1980-го п'єса йшла в Театрі Степпенвулф у Чикаго з Джоном Малковичем і Гері Синізом, які повторили свої ролі у стрічці. Фільм брав участь в основному конкурсі 45-го Каннського кінофестивалю 1992 року.

"На лінії вогню", 1993

Це історія колишнього охоронця президента Кеннеді — Френка Горрігана (Клінт Іствуд), якого, незважаючи на успішність кар'єри агента секретної служби, переслідує почуття провини за те, що він не зумів врятувати президента в 1960-х. Через 30 років його починає мучити психопат-маніяк (Джон Малкович), що збирається вбити нового президента США. Горріган вирішує зробити все, щоб захистити главу держави.

Джон Малкович у фільмі "На лінії вогню", 1993

Фоном фільму слугують вибори президента США 1992 року, частина масових сцен взята з реальних подій президентської кампанії Білла Клінтона. Також фільм робить відсилання на три з чотирьох убивств президентів Сполучених Штатів в історії. Цікаво, що для "На лінії вогню" Таємна служба США вперше зробила виняток і запропонувала свою співпрацю та допомогу при виробництві стрічки. Щоб підготуватися до ролі, Джон Малкович майже місяць жив у повній самоті: він просто сидів удома, не покидаючи його, й ні з ким не розмовляв, тільки кілька разів дивився телевізор, щоб дізнатися новини. За роль Мітча Лірі він отримав другу номінацію на "Оскара" і номінації на "Золотий глобус" і BAFTA.

"Після прочитання спалити", 2008

Колишній співробітник ЦРУ, якого звільняють з роботи, щоб довести собі цінність прожитих років, береться за написання мемуарів. Диск із текстом потрапляє в руки співробітниці фітнес-центру, яка мріє про пластичні операції. Вона бере в помічники свого колегу і вперше в житті починає шантажувати людину.

Тільда Свінтон і Джон Малкович у фільмі "Після прочитання спалити", 2008

"Після прочитання спалити" — чорна комедія братів Коенів, прем'єра якої відбулася на Венеціанському кінофестивалі. Фільм знятий у найкращих традиціях їхньої знаменитої сатири за власним сценарієм. Коени вкотре створили світ абсолютного абсурду, в якому живуть одні ідіоти. Головні ролі у фільмі виконали Джордж Клуні, Френсіс Макдорманд, Бред Пітт і Джон Малкович.

Бред Пітт і Френсіс Макдорманд у фільмі "Після прочитання спалити", 2008

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.