До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке малет або який вигляд має наймодніша стрижка року

Стрижку малет — коли з боків волосся обстрижено коротко, а ззаду збережено довжину, що прикриває шию, — довго називали найпотворнішою зачіскою у світі. Настав час переглянути стереотипи: малет повернувся у новому, глем-рок-прочитанні.

Бавовняна сорочка, Gucci; шовкова краватка, власність стиліста

У тизері кампанії білизни Savage X Fenty Vol. 2, представленої на початку жовтня, малету належить важливе місце: зі стрижкою з’являється сама Ріанна. І продовжує головну думку кампейну — "Будь усякою".

Реклама

Для Ріанни це не перша спроба приміряти малет. У 2013-му вона вже підстригала волосся коротко з боків, залишивши довжину ззаду. Публіка не оцінила.

Ріанна зі стрижкою малет, 2013

Сьогодні малет символізує дух свободи — його носять найсміливіші дівчата світу, включно зі співачкою Майлі Сайрус, зіркою "Ейфорії" Барбі Феррейру та обличчям Gucci Дені Міллер.

Боді з латексу, сережки, латунь, перли, все — Saint Laurent

Помилкою було б думати, що нинішній малет став продовженням моди на олдскульні речі, коли міленіали вдягаються як літні люди. Підґрунтя в малет все ж інше. Якщо заглибитися в історію, то можна згадати, що стрижку носили видатні особистості — Патті Сміт, Джейн Фонда і Шер. Вона була неймовірно популярною в ЛГБТ-ком’юніті і, можливо, стала першим кроком до gender fluidity, розмиття меж між чоловічим і жіночим. Дівчата вибирали малет, щоб підкреслити свою незалежність, силу — і рівноправність із чоловіками.

Трикотажний жилет, бавовняна сорочка, шовкова краватка, все — Prada

У перекладі з англійської mullet — означає "кефаль". Очевидно, риб’ячий хвіст — метафора каскаду волосся, яке спадає з потилиці й прикриває шию. Саме за це стрижку цінували рибалки й фермери: волосся захищало шию, влітку — від пекучого сонця, навесні й восени — від холоду. Дивна стрижка так і залишилася б вибором не наймоднішої публіки, але з’явився Девід Бові і його альтер его Зіггі Стардаст, який зробив вогненно-рудий малет головним маркером свого образу. Зачіску приміряло багато музикантів і знаменитостей: Мік Джаггер, Пол Маккартні, Кіт Річардс, а пізніше, у 1980-х, — Джон Бон Джові й Патрік Свейзі.

Оксамитова сукня, шкіряний чокер, все — Gucci

Business in the front, party in the back — приблизно такий бриф отримували перукарі 1980-х від клієнтів, які приходили, щоб повторити образи зірок. Але справжній бум зачіски трапився в 1990-х і — миттєво зійшов нанівець. А чверть століття потому — як за помахом чарівної палички — все змінилося. Можливо, певну роль у цьому відіграв тріумф серіалу "Дивні дива", де естетика 1980-х препарована з особливою любов’ю.

Бра з бавовни, Theory; латексні рукавички, Atsuko Kudo

Неоціненні плюси малет у тому, що він: а) надгендерний, б) личить власникам всіх типів волосся — тонкого, щільного, кучерявого й прямого. Надати текстури й об’єму пасмам можна за допомогою сольового спрею або пудри, а модного лиску, як на цьому зніманні, — за допомогою засобів для догляду і фінішних спреїв або кремів з глянсовим ефектом.

Шкіряний жакет, Dilara Findikoglu; сережки, кришталь, Simone Rocha

До речі, ще один спосіб make mullet great again — пофарбувати пасма в яскравий колір, від синтетичного блонду, як у Кортні Лав в її найкращі роки й Кари Делевінь у кампанії Savage х Fenty, до неонових відтінків, як у Біллі Айліш.

Кара Делевінь у кампанії Savage X Fenty Vol. 2

Малет сьогодні можна побачити в кампейні Gucci, в Instagram культового перукаря Гвідо Палау, у хроніках стритстайлу й на подіумах. І якщо вже говорити про повернення трендів, то по-справжньому модна альтернатива повсюдному (і добряче набридлому) бобу — це саме він, малет з 1980-х, — тільки з довгим чубчиком у стилі Saint Laurent, що надає образу справжнього лиску. І водночас не позбавляє його самоіронії.

<b>маллет 2020 предметка</b>
маллет как укладыать

Фото: Daniel Archer @Lalaland Artists

Стиль: Harry Lambert @Bryant Artists

Зачіски: Adam Garland

Макіяж: Victoria Martin

Продюсер: Giorgio Tsintoukidis-Dirkx

Диджитал: Sebastian Niespialowski

Асистенти фотографа: Andrew Goss, Samuel McElwee

Асистент стиліста: Ryan Wohlgemut

Кастинг: Max @Julia Lange Casting

Модель: Martina Boaretto Giuliano @VIVA

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.