До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Українська гімнастка Владислава Нікольченко: " Художня гімнастика — це не краса та популярність, а велика відповідальність і тяжка робота"

"Все життя я доводжу сама собі, що можу більше, ніж думаю, завжди ставлю собі нездійсненну ціль і граю в гру, чи дійду до неї: так дійсно набагато легше рухатися вперед. Адже з "я мушу" фокус зміщається на "а чому б ні?". 21-річна українська гімнастка Владислава Нікольченко, переможниця фіналу Гран-прі 2018, дворазова володарка Кубку світу у вправі з булавами, призерка чемпіонату Європи і Європейських ігор, розповідає про пристрасть до спорту, тренування, кар’єру в Україні та секрети мотивації

Реклама

Як ви опинились в художній гімнастиці?

На гімнастику мене відвели мама з бабусею, коли мені було чотири роки. Мама мріяла, щоб я потім пішла на бальні танці, але моя перша тренерка запевнила, що в мене велике майбутнє саме у цьому виді спорту. Коли мама побачила перші результати, то впевнилась, що зробила правильний вибір.

В дитинстві мені здавалось, що батьки роблять все, щоб я тільки зайвий раз не погуляла з подружками і не мала вільного часу, тому гімнастика мені не так вже й подобалась. Все змінилося, коли переді мною постало питання вибору: переїжджати до Києва та тренуватися у збірній чи залишити гімнастику назавжди та стати звичайним тинейджером, який ходить до школи. Мені було 13, але я вже мала обирати майбутній шлях. Я обрала той, який був важчим: переїхала до Києва та продовжила займатися гімнастикою. Відтоді закохалася в цей вид спорту, і от уже сім років професійно займаюсь ним. Це не просто хобі — це моє життя. Зараз я не уявляю себе без гімнастики.

Що дає гімнастика тим, хто не піде у великий спорт?

  • Фізичне здоров'я: гімнастика сприяє розвитку гнучкості, сили, координації та стійкості. Це покращує загальний фізичний стан, підтримує здоров'я кісток, м'язів та суглобів.
  • Зовнішній вигляд: гімнастика розвиває правильну поставу та грацію в русі. Це гарно впливає на вигляд і допомагає почуватися впевнено.
  • Самодисципліну, самоконтроль, координацію, наполегливість та жагу до вдосконалення.
  • Ну і, звичайно, гімнастика — це жіночність.

В якому віці закінчується кар’єра гімнастки?

Всі закінчують спортивну карʼєру по відчуттях. Рутинна робота іноді набридає, особливо коли займаєшся нею понад 15 років; впливають стан здоров’я та багато інших аспектів. Напевне, все ж оптимальний вік — 20–24 роки. Зрозуміло, є і винятки.

Художня гімнастика — це більше спорт чи краса?

Художня гімнастика — передовсім спорт, і до того ж геть не легкий. Глядачі бачать тільки картинку, — і, спостерігаючи за рухами гімнасток, можна подумати, як все легко і просто. Втім, не всі замислюються, скільки за цим важкої праці, жорсткої дисципліни, сліз, травм, іноді — операцій і відновлень після них тощо.

З кожним переломним моментом треба починати з нуля. Ти падаєш на коліна, і щоразу здається, що вже не піднімешся, але раз-у-раз встаєш та підіймаєшся все вище.

Як змінилася гімнастика в Україні порівняно з тим періодом, коли ви почали свою кар’єру?

Гімнастика в Україні розвивається з кожним роком, але потребує ресурсів. Гімнасткам з дитинства потрібні особливі умови тренувань: великі просторі зали з високими стелями, яких дуже мало в нас у країні. З повномасштабним вторгненням їх стало ще менше.

Дуже сподіваюсь, що в майбутньому молоде покоління буде мати більше можливостей розвиватися саме вдома, прославляти свою країну, вигравати медалі та гордо говорити: "Ми з України", бо тут будуть всі умови для розвитку талантів.

До речі, щоб почати займатися фітнесом, не треба бути дитиною. Замість гімнастики можна обрати стретчинг, який допомагає сідати на шпагат, мати еластичні мʼязи, добру розтяжку тощо. Це дуже корисно для здоров’я.

Чи є у спортсменів час для себе?

Ще три роки тому я жила тільки гімнастикою, але зараз, напевно, так не зможу. У мене є життя поза залом, я бачуся з друзями, можу вийти в ресторан на вечерю, а загалом як у всіх людей. Просто не завжди на це є час і бажання, бо після виснажливих тренувань я найчастіше оберу приготувати вечерю вдома та відпочити.

Як ви доглядаєте за собою?

Як і більшість дівчат, я люблю індустрію краси та постійно користуюсь її послугами, від манікюру та волосся до обличчя й тіла. Але важливо підтримувати свій внутрішній стан, робити чекапи, контролювати здоров'я, приймати вітамінні комплекси тощо.

Нещодавно я познайомилась із вітамінно-мінеральним комплексом для шкіри, волосся та нігтів Orthomol Beauty, у складі якого колаген, біотин, коензим Q10, гіалуронова кислота, — справжнє джерело краси та молодості. Тому зараз це мій щоденний must have вдома та на зборах.

Чи є у вас табу в раціоні?

Я їм все, що захочу, і не маю табу. Але я майже не їм фастфуд і солодке, рідко вживаю глютен, лактозу та каву, яку раніше любила. Не можу сказати, що обмежую себе в цьому, — мені просто не хочеться. Взагалі харчуюсь маленькими порціями, а коли потрібно схуднути, відмовляюся від вечері. Але можу сказати точно, що з такими тренуваннями, як у гімнасток, неможливо набрати вагу, бувають винятки тільки в підлітковому віці і тільки якщо є розлад харчової поведінки.

Як проходять ваші тренування?

Професійний спорт — не про здоров’я в усіх сенсах: це травми, навантаження, стреси та хвороби, що проявляються на цьому фоні. Втім, спортсменів це не зупиняє, бо коли ти любиш справу свого життя, то жодних перешкод не існує.

Тренування проходять, як і завжди, щодня, двічі на день. У неділю відпочиваємо, готуємося до нового сезону. Тримаємо тіло та внутрішню енергію в тонусі.

Зберігати внутрішній баланс емоційності допомагає мотивація та підтримка рідних, друзів, а от щодо тіла, крім тренувань, потрібно збагачувати організм вітамінами та мінералами, які не завжди можна отримати з їжі.

У мене це вітамінно-мінеральний комплекс Orthomol Sport. Комплекс сприяє покращенню метаболізму та функціонуванню м'язів, впливає на процеси вироблення енергії та відновлення після тренувань.

У складі:

  • L-карнітин, коензим Q10, незамінні для енергетичного обміну. Для спортсменів ці речовини є дуже важливими;
  • жирні кислоти Омега 3 — важливі компоненти клітинних мембран. Вони перешкоджають накопиченню жирової тканини, покращують концентрацію, увагу, підвищують працездатність;
  • магній — важливий для правильної роботи м'язів, синтезу білка і швидкого відновлення, запобігає спазмам.

Яка ваша формула успіху та спортивних досягнень?

Я кайфую від того, що роблю, знаходжуся в балансі з собою та просто люблю це життя. Воно одне, і хто як не ми самі будемо ним керувати.

Фото:Lolita Muzyka for Orthomol

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.