До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Team UA: українські олімпійці у великому зніманні VOGUE Ukraine

Члени олімпійської та паралімпійської збірних України готуються до літніх Ігор у Парижі. З цієї нагоди Vogue зібрав легендарних атлетів та нових зірок національного спорту

ОЛІМПІЙСЬКА ЗБІРНА
команда України з художньої гімнастики в групових вправах

Зліва направо: Валерія Перемета, 17 років, бронзова призерка чемпіонату Європи; Діана Баєва, 19 років, дворазова чемпіонка Європи, бронзова призерка чемпіонату світу; Марія Височанська, 21 рік, фіналістка Олімпіади‑2020 у Токіо, дворазова чемпіонка Європи в групових вправах, бронзова призерка чемпіонату світу; Аліна Мельник, 19 років, бронзова призерка чемпіонатів Європи та світу, срібна призерка юніорського чемпіонату Європи; Кіра Ширикіна, 16 років, призерка чемпіонату Європи.

Україна виступає на Олімпіадах у груповому багатоборстві з гімнастики вже 20 років. У травні національна збірна здобула бронзу в групових вправах на чемпіонаті Європи в Будапешті.

Реклама

На Валерії: водолазка з акрилу, DeFacto; бавовняні труси, Mango; бавовняні шкарпетки, INTERTOP; шкіряні туфлі, Braska. На Діані: водолазка з поліестеру, Mango; бавовняні труси, Calvin Klein; шкіряні слінгбеки, Braska. На Марії: водолазка з поліестеру, Mango; бавовняні труси, Calvin Klein; бавовняні шкарпетки, INTERTOP ; шкіряні туфлі, Braska. На Аліні: водолазка з поліестеру, Mango; бавовняні труси, Armani Exchange; бавовняні шкарпетки, INTERTOP; шкіряні туфлі, Braska. На Кірі: водолазка з акрилу, DeFacto; бавовняні труси, Armani Exchange; шкіряні слінгбеки, Braska

Марія Височанська

9 травня 21річна Марія Височанська очолила команду атлетів з країн ЄС, що відкрили естафету олімпійського вогню у французькому Марселі.

МАРТА КОСТЮК,
21 рік, теніс

Нейлонова спідниця-шорти, INTERTOP

Для 17ї ракетки світу за версією Жіночої тенісної асоціації WTA цей рік став найкращим в кар’єрі: вона вийшла у чвертьфінал Відкритого чемпіонату Австралії, півфінал престижного турніру в Індіан-Веллсі в Каліфорнії, а також у фінали в Сан-Дієго та Штутгарті. Костюк — нова зірка українського тенісу, на яку покладають великі надії.

ЖАН БЕЛЕНЮК,
33 роки, греко-римська боротьба (до 87 кг)

Киянин Жан Беленюк став срібним призером Олімпіади в Ріо-де-­Жанейро 2016 року. На іграх у Токіо у 2020му він виступав із вивихом плеча — і здобув олімпійське золото. Суміщає спорт із політикою: депутат Верховної Ради України Беленюк є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, де опікується державною молодіжною політикою та питаннями спорту вищих досягнень. Кількість своїх медалей на чемпіонатах світу та Європи спортсмен уже не рахує.

ЛЮДМИЛА ЛУЗАН,
27 років, веслування на каное

Купальник із поліестеру, INTERTOP

У цьому році режисер Максим Чужа зняв документальний фільм "Нові українські легенди. Людмила Лузан" про спортивний шлях каноїстки. Стрічка здобула престижну нагороду Intermedia-­Globe Gold на 25му фестивалі WorldMediaFestivals Television & Corporate Media Awards 2024. У фільмі тренер Микола Мацапура розповідає про свою підопічну з Івано-Франківська: у неї жорсткий характер. Саме завдяки йому Лузан уже двічі виборювала олімпійські нагороди, срібло та бронзу в Токіо2020, а також двічі ставала чемпіонкою Європейських ігор.

ОЛЕГ ВЕРНЯЄВ,
30 років, спортивна гімнастика

Гімнастичне трико, власність героя

Найтитулованіший гімнаст України, олімпійський чемпіон 2016 року в Ріо-де-Жанейро на паралельних брусах та віцечемпіон в абсолютній першості, багаторазовий чемпіон світу та семиразовий чемпіон Європи зі спортивної гімнастики. На Євро2024 зі спортивної гімнастики в італійському Ріміні 24 квітня гімнаст здобув срібло в багатоборстві.

ОЛЬГА ХАРЛАН,
33 роки, фехтування (шабля)

Лонгслів із віскози, INTERTOP; штани для фехтування, власність героїні

Зірковий шлях спортсменки триває майже два десятиліття: у 14 років Харлан виборола перемогу в першому дорослому чемпіонаті Європи, у 18 — першу перемогу на Олімпіаді, у 19 — першу золоту медаль на чемпіонаті світу. В олімпійському кошику Ольги — золото 2008 року в Пекіні та срібло 2016го в Ріо-де­Жанейро в команді, а також бронза 2012го в Лондоні та 2016го в Ріо-де-­Жанейро в індивідуальній першості.

ОКСАНА ЗУБКОВСЬКА,
42 роки, стрибки в довжину

Топ із поліестеру й еластану, 4F; бавовняні труси, Armani Exchange; кросівки зі шкіри та текстилю, New Balance; бавовняні шкарпетки, INTERTOP

Паратлетка Оксана Зубковська — рекордсменка світу в стрибках у довжину серед спортсменів з порушеннями зору. Чотири рази здобувала звання паралімпійської чемпіонки. Минулого року з особистим рекордом сезону — 5,78 метра — вп’яте виборола першість світу у своєму класі T12 та отримала ліцензію до Парижа2024.

ОЛЕКСІЙ СЕРЕДА,
18 років, стрибки у воду (вишка 10 м)

Плавки, власність героя

Вундеркінд українського спорту, миколаївець Середа вперше виграв чемпіонат Європи в 13 років. Разом з напарником по команді Кіріллом Болюхом торік вони стали срібними, а цьогоріч — бронзовими призерами чемпіонату світу в синхронних стрибках. У березні Олексія визнали найкращим стрибуном у воду за версією European Aquatics.

ДЕНИС ОСТАПЧЕНКО,
23 роки, параплавання

Бавовняні штани, Emporio Armani (INTERTOP); шапочка для плавання, власність героя

Остання гучна перемога полтавця Дениса Остапченка — золото на чемпіонаті світу з параплавання. Він став першим на дистанції 50 метрів на спині в класі S3, де змагаються спортсмени, що мають проблеми з кінцівками та не використовують у плаванні тулуб і ноги. Спортсмен завоював дві золоті медалі на чемпіонаті Європи, високі нагороди чемпіонату світу, а також золото, срібло та бронзу Паралімпіади2020 у Токіо.

ВІКТОРІЯ ОНОПРІЄНКО,
20 років, художня гімнастика

Сукня з поліестеру, INTERTOP; браслет, власність героїні


Міжнародний олімпійський комітет зняв про Вікторію Онопрієнко документальний фільм, який починається словами: "Поки бомби падають на її рідний Київ, а батько захищає країну на фронті". Спортсменка тренується під керівництвом Ірини Дерюгіної та вже має сузір’я нагород і титулів: чемпіонка Європи, фіналістка Олімпійських ігор у Токіо, призерка чемпіонату Європи в команді, чемпіонату світу у вправах з булавами та Всесвітніх ігор у вправі зі стрічкою, переможниця в багатоборстві та в сольних вправах з обручем, м’ячем і стрічкою.

ДАР’Я БІЛОДІД,
23 роки, дзюдо (до 57 кг)

Боді з поліаміду, INTERTOP; пояс, власність героїні

Дарʼя вперше зʼявилась на шпальтах українського Vogue у 18 років. Відтоді спортсменка тільки нарощує потужність: вона стала бронзовою призеркою Олімпійських ігор у Токіо, дворазовою чемпіонкою світу, триразовою чемпіонкою Європи у вазі до 48 кг. Вже два роки Білодід виступає в новій для себе ваговій категорії до 57 кг, перше золото в якій здобула на чемпіонаті Європи, що пройшов у хорватському Загребі в квітні.

АННА ГОНТАР, 20 років, параплавання

Купальник із поліаміду та поліестеру, INTERTOP


У 2021 році Анна стала бронзовою призеркою Паралімпіади в Токіо. У 2022му опинилась із родиною в окупації в Херсоні. Продовжувала тренуватися на суші — каже, її тримала мрія опинитися у вільній Україні та потрапити на змагання. Того ж року родина спортсменки евакуювалася за спеціальною програмою Паралімпійського комітету України та уряду Фінляндії. У 2022му Анна виборола золото і два срібла на чемпіонаті світу в Мадейрі, а в 2023му стала чемпіонкою, багаторазовою призеркою та рекордсменкою чемпіонату світу в Манчестері.

ВЛАДИСЛАВ БУХОВ,
21 рік, плавання

Кардиган з бавовни та вовни, Marc O’Polo (INTERTOP); плавки, окуляри для плавання, усе — власність героя

Владислав народився в Донецьку та починав в академії "Шахтаря" із тренувань з футболу. Спортсмен не зробив футбольної кар’єри, але в 17 років виграв юніорський чемпіонат світу з плавання, у 18 — встановив світовий рекорд серед юніорів на чемпіонаті світу, а в 19 — змагався на Олімпіаді в Токіо. У 2024му в катарській Досі він виборов золото чемпіонату світу з плавання на дистанції 50 м вільним стилем — це перша перемога для України за 17 років у цій дисципліні.

ДАНИЛО ЧУФАРОВ,
34 роки, параплавання

Вовняний блейзер, водолазка з бавовни та вовни, усе — Armani Exchange (INTERTOP);
шапочка й окуляри для плавання, усе — власність героя

Торік на чемпіонаті світу з параплавання в Манчестері маріуполець Данило Чуфаров здобув три золоті медалі на дистанціях 100 м батерфляєм, 100 м вільним стилем та 200 м комплексним плаванням, а також срібло на 100 м брасом серед плавців з порушеннями зору і побив два світові рекорди. Зараз спортсмен готується до п’ятих Паралімпійських ігор у своїй кар’єрі.

ТАЇСІЯ ОНОФРІЙЧУК,
16 років, художня гімнастика

Дві бавовняні футболки, штани з віскози та поліестеру, усе — Mango; шкіряний ремінь, Calvin Klein (INTERTOP)
Висхідна зірка збірної України з художньої гімнастики Таїсія Онофрійчук дебютувала на дорослому Кубку світу — 2024 у 15 років й одразу завоювала три медалі: срібло у вправах з булавами та дві бронзи — у вправах із м’ячем та зі стрічкою. У травні на чемпіонаті Європи з художньої гімнастики в Будапешті Онофрійчук виборола бронзу у вправах з обручем.

Проєкт реалізовано за підтримки INTERTOP

Зачіски: Alex Chekrizova, Sasha Nosikova, Milena Lutskaya
Макіяж: Dasha Taivas, Sasha Nosikova, Milena Lutskaya
Продюсерка: Marina Sandugey-­Shyshkina
Лінійний продюсер: Sasha Dudchenko
Освітлення: Andrii Ushenko, Nazar Olijnyk
Асистентки стилістки: Anna Soli, Yuliia Kremen, Kate Levchynskа
Фото: Jan Wasiuchnik
Стиль: Eugenia Skvarska
Текст: Альона Пономаренко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.