До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Прості істини: як доглядати за шкірою напередодні холоднечі

Про те, як правильно доглядати за шкірою напередодні холодів, розповідає skincare-експерт, генеральна директорка компанії Старліт Груп, Тетяна Таран.

Здавалося б, у догляді за шкірою не залишилося ніяких секретів: ми точно знаємо, які компоненти на етикетці небезпечні, яких потрібно уникати, розуміємо, у чому різниця між низько- та високомолекулярною гіалуроновою кислотою, не віримо в чудодійні властивості слини п'явки. Але, коли залишаємось наодинці з усіма скарбами, часто губимося та забуваємо про необхідність того чи іншого засобу, заплутуємося у послідовності їх нанесення та плутаємо день з ніччю.

Реклама
Lutz Huelle
Очищення

Це процедура №1. Без компромісів та спрощень, у будь-якому душевному та фізичному стані – макіяж потрібно змити. Не тільки тому, що декоративна косметика, коли змішується із шкірним салом, перетворюється на ідеальне середовище для розмноження бактерій, а й тому, що за день на шкірі утворюється невидимий оку і згубний для шкіри шар із пилу, бруду, продуктів горіння (сигаретний дим, вихлопні гази). Так, технології anti-pollution і захист від шкідливого впливу навколишнього середовища – це "новий чорний" у догляді, але вони працюють, тільки якщо їх застосовувати.

Асортимент очищувальних засобів величезний. Підбирати їх слід відповідно до власних переваг та потреб шкіри. Головне пам'ятати: очищення – основа будь-якого лікування, догляду та б'юті-ритуалів.

Пінки ідеально вирішують одразу кілька завдань: знімають макіяж (у тому числі з очей), добре очищують та тонізують шкіру (а отже, здатні замінити засіб для зняття макіяжу з очей і з обличчя, а якщо в них збалансований рН, як у засобів професійних марок, – то й тонік); підходять для більшості типів шкіри, включно з чутливою.

Lanvin

Міцелярна вода теж справляється із усіма забрудненнями і макіяжем. Головне – правильно нею користуватися. До сих пір люди сперечаються, чи потрібно змивати міцелярну воду. Відповідь професійних марок косметики – змивати. Тим, хто сумнівається, треба уявити собі губку, яка ввібрала в себе всі забруднення із поверхні шкіри. Залишити їх "ночувати" на шкірі – очевидна помилка.

Молочко – ідеальний засіб для сухої і дуже сухої шкіри. Його часто вибирають так звані old-fashioned customers – дорослі жінки. Молочко дбайливо поводиться із шкірою, але вимагає тоніку для усунення залишків засобу.

Тонік. Часто його сприймають як освіжаючий еліксир, від якого з'являється ніжний рум'янець на щоках. Це не так. Завдання тоніка – вирівняти рН шкіри, підготувати її до подальшого нанесення інших більш активних засобів, а заодно – завершити очищення і фінально видалити можливі залишки косметики. Але сподіватися, що тонік зволожить або підсушить шкіру, не варто. Важливо пам'ятати, що спирт у складі тоніка – не найкращий приятель для шкіри. Виняток – засоби для очищення пор або лікування запалень. Але їх повинен призначати лікар: пересушена засобами з алкоголем шкіра виробляє ще більше шкірного сала, щоб компенсувати його зовнішню нестачу, і утворює середовище для розмноження бактерій.

Мило найчастіше сушить шкіру (див. вище, які можуть бути наслідки). А щадне гліцеринове просто-напросто не виконує своїх функцій.

Догляд

Сироватки – напевно, одні з найбільш обговорюваних продуктів у догляді. І, звичайно, вони необхідні: найактивніші інгредієнти, завдання яких коригувати / лікувати шкіру, представлені саме у формі сироваток, де їх концентрація є максимальною, а "зайві" компоненти у вигляді бази, емульгаторів і т.д. – виключені. Із сироватками працює правило: чим вона рідша, тим глибше проникає.

Люди часто сумніваються, чи потрібно "закривати" сироватку кремом. Відповідь – завжди. Навіть власникам молодої, пружної шкіри на сироватку слід нанести крем – нехай звичайний сонцезахисний. Сироватка працює глибоко в епідермісі і має конкретне завдання, а поверхня шкіри в цей час повинна бути захищена додатковим зволожувальним, захисним чи живильним кремом.

Junko Shimada

Кожна сироватка має свою функцію: глибоке зволоження, заспокоєння, боротьба з віковими змінами, пігментацією або акне. Їх можна застосовувати як вранці, так і ввечері – одразу після очищення. Головне, дотримуватися правил. Сироватки з вітаміном С краще використовувати вранці – для антиоксидантного захисту шкіри від вільних радикалів протягом дня, а з вітаміном А (ретинолом) – на ніч, оскільки ретинол "боїться" сонячного світла.

Є хороша новина для шанувальників вітаміну А: деякі марки використовують нову його форму – ретинил ретіноат, засоби з яким можна застосовувати і вранці. І невеликий лайфхак. Вітамін А не любить вологу шкіру і поводиться з нею агресивно: викликає роздратування, почервоніння. Тому перед застосуванням засобів з ретинолом слід переконатися, чи шкіра просушена.

Креми бувають різними: антивіковими, проти пігментації, зволожувальними або живильними, від висипань і зморшок. Немає сенсу вибирати їх самостійно: тут краще впорається косметолог. Головне – знайти свого і довіритися йому.

А якщо говорити про базові характеристики кремів, то їх можна розділити відповідно до ділянки нанесення (очі, обличчя, шия, декольте, тіло, руки) або за рішенням проблеми (вікові зміни, роздратування, проблемна шкіра, сухість, пігментація). Не варто нехтувати спеціальними кремами для зони навколо очей – помилково вважати, що шкіра однакова всюди. Навколо очей вона тонша, чутливіша і набагато активніша фізично – вся міміка тут. Добре працюють продукти з міорелаксуючими пептидами, у формі легких флюїдів або гель-кремів, для ранкового застосування. Для вечора можна вибрати більш щільну, поживну формулу. Тим, у кого трапляється ранкова набряклість, треба бути обережним з гіалуроновою кислотою у складі засобів – інакше вранці очі перетворяться на щілинки. Що стосується кремів для шиї, то краще вибирати засоби з Диметилетаноламіном (ДМАЕ): він ідеально працює у нижній третині обличчя.

Manish Arora

Санскріни. Всі звикли, що креми з SPF необхідні, а на пляжі можна перебувати тільки в капелюсі, окулярах і під парасолькою. І це величезний прогрес. На це знадобився не один десяток років і, нарешті, за даними досліджень Американської академії дерматологів, 42,6% жінок регулярно використовують сонцезахисний крем. Україні до цих цифр далеко, але ми точно рухаємося у правильному напрямку.

Превентивний догляд

Технології не стоять на місці. Вагоме місце в догляді зараз займають попереджувальні засоби. Це і антиоксидантний захист, і SPF, і захист від глікації (вплив цукру на шкіру), і захист від забруднень навколишнього середовища і випромінювань. За результатами досліджень, проведених у Мехіко, одному з найбільш забруднених і густонаселених мегаполісів світу, порівняно з більш екологічно чистим містом, Куернавака, шкіра жителів столиці мала підвищені маркери запалення і свербіжу, знижений рівень енергії клітин, дефіцит вітаміну Е. Все це – через малесенькі тверді частинки, які неможливо відчути на шкірі і тим більше побачити: їх розмір 2,5-10 мікрон. Це сигаретний дим, пил, продукти горіння (наприклад, оливкової олії на сковороді), промислові та транспортні викиди, навіть полум'я газового пальника. Вчені виявили, що існують рослинні компоненти на зразок моринги, які мають унікальні властивості для захисту від навколишнього середовища: вони утворюють легку вуаль на шкірі, поглинають тверді частинки, не дозволяючи їм пошкоджувати шкіру; збирають дрібні частинки в більші і є потужними антиоксидантами. Креми з такими компонентами треба застосовувати, щоб захистити шкіру від шкідливого впливу ззовні.

Існує ще один невидимий ворог – НЕV, світлове забруднення високою енергією. До нього належать блакитне світло від екранів комп'ютерів та інфрачервоне випромінювання. Поки провели не так багато досліджень, але кожне з них підтверджує, що НЕV впливає на утворення гіперпігментації майже так само, як промені UVA & UVB. Обидва ці фактори плюс забруднення навколишнього середовища викликають старіння шкіри. Саме тому при виборі денного крему потрібно пам'ятати не тільки про його зволожувальні або лікувальні властивості, але і про захисну дію. Денний крем сучасної людини – це свого роду, щит: SPF, UVA-захист, захист від глікації, антиоксидантна дія, захист від навколишнього середовища і випромінювання – ось короткий чеклист.

Важливі нюанси

Кількість має значення. Не варто наносити занадто багато засобів: від цього тональна основа може скататися, зіпсувати макіяж (і настрій). Доза крему для зони навколо очей на один раз – розміром з рисове зернятко (на обидва ока). А сироватки досить 4-5 крапель для обличчя та шиї.

Догляд за шиєю і ділянкою біля вух необхідний: ці неочевидні зони по-зрадницьки видають вік.

Не можна вибігати надвір одразу після нанесення крему: це може пошкодити гідроліпідну мантію, яка захищає шкіру. Засіб має попрацювати на шкірі не менше пів години.

Що стосується гідроліпідної мантії. Вона захищає шкірні покриви від зневоднення, механічних пошкоджень, патогенних мікроорганізмів та дозволяє зберегти їх еластичність. Від її стану залежить здатність шкіри протистояти зовнішнім впливам. Влітку вона традиційно травмується – солоною водою, сонцем, неправильним харчуванням, механічними пошкодженнями. Тому після повернення з відпочинку може здатися, що улюблений крем більше не працює. Дуже важливо відновити епідермальний бар'єр для повноцінного ефекту від косметичних продуктів і процедур. Стануть у нагоді м'які мийні засоби, без сульфатів, парабенів і жорстких детергентів; правильне і достатнє зволоження; живильні засоби на ліпідній основі і з вмістом жирних кислот (лінолевої, ліноленової). Жирні кислоти важливо застосовувати і всередину. Треба уникати надмірного механічного впливу на шкіру. Скраби застосовувати не частіше 1-2 разів на тиждень і обов'язково з ніжними відлущувальними частинками: вони не пошкодять шкіру.

Читайте також:

Осіння пора: б'юті-процедури і догляд, які треба зробити зараз

Осіння пора: б'юті-процедури й догляд , які потрібно зробити зараз. Частина 2

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.