До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Капінг-терапія: чому лікування банками переживає бум

Лікування, яке обіцяє розв’язати, розблокувати й перезавантажити? — Чому б не почати безпосередньо тепер. Капінг-терапія або лікування банками знову на піднесенні.

У певний момент "нульових" знаменитості, включно з Дженніфер Еністон, Гвінет Пелтроу, Леді Ґаґою і Вікторією Бекхем, а також відомими спортсменами, несподівано захопилися банками. Так, тими банками, якими дітям в СРСР лікували кашель. Навіть Кім Кардаш’ян намагалася позбутися болю в шиї цим методом. Круглі синці на спині стали знаком розрізнення в шанувальників банок, а ті, хто не знав про цей метод, були вражені.

Реклама

Але галас стих, і знаменитості, здавалося, перейшли до нових оздоровчих методів. Так було донедавна. У 2021 році лікування, здатне полегшити хронічний біль у спині, перенапруження м’язів та інші хвороби, знову на піднесенні. Деякі редактори Vogue регулярно користуються банками, а Гейлі Бібер не так давно продемонструвала свою спину у відкритій сукні (і круглі синці на ній) в Єлисейському палаці на зустрічі з Еммануелем і Бріджит Макронами.

Гейлі Бібер. Getty

"Банки — це галузь китайської медицини, яка передбачає розміщення банок-присосків на певних частинах тіла, — пояснює Ада Ооі, лікар-практик традиційної китайської медицини та експертка з питань здоров’я. — Процедура підсилює приплив крові до фасцій і м’язів, стимулює лімфатичну систему та створює рефлексивні реакції вздовж мережі меридіанів, схваленої в китайській медицині. Вона доставляє до кліток кисень і поживні речовини, координує імунні клітини, допомагає зняти напругу, підсилює потік ці (життєвої енергії), щоб сприяти одужанню й загоєнню".

Банки також допомагають вивести токсини або шкідливі "запальні молекули", водночас сприяють стимуляції органів, зняттю напруги, розслабленню, підсиленню сяяння і регулюванню відходів загалом. Ooі також використовує їх для лікування целюліту. Простіше кажучи, це чудовий спосіб позбутися поганого й залучити хороше. З огляду на те, що капінг-терапія (лікування банками) бере свій початок як у ранній єгипетській, так і в китайській медицині, її не можна вважати новою, але її відродження здається своєчасним. Насправді бум популярності капінг-терапії Ooі пояснює тим, що результати можна відчути миттєво. "Ви добре почуваєтеся під час і після процедури; крім того, банки знімають тривалу й накопичену напругу в тілі", — каже вона.

Самі банки бувають усіх форм і розмірів, і їх можна використовувати як у мокрому, так і в сухому вигляді, хоча сухий метод популярніший. Вологий метод капінг-терапії передбачає проколювання шкіри для висмоктування застояної крові — метод, який, за словами Ооі, спочатку використовували для лікування ран від укусів змій у ті дні, коли нашою найбільшою проблемою були дикі тварини, а не лютий вірус.

Звісно, з роками терапія розвивалася, і тепер Ооі порівнює її функції з Гуа Ша. "Банки розривають кровоносні судини прямо під шкірою, руйнуючи спайки, що блокують приплив ці й поживних речовин до різних частин тіла", — зауважує вона.

Один редактор Vogue відвідав фахівця з голковколювання зі скаргами на стрес після локдауну. "Виявилося, мені рекомендована капінг-терапія, оскільки серед моїх симптомів було виснаження, знижена енергія і напруга в спині. Він сказав, що це лікування прекрасне для нервової системи, — ділиться редактор. — Маю сказати, що напруга вже майже зникла, і сплю я краще — вперше за тривалий час".

Цікаво, що відмітини, які зникають приблизно за 10 днів, "вказують на рівень застою крові, ці й накопичення токсинів, а їхній колір і малюнок показують рівень застою в цій зоні", — пояснює Ооі. Отже, у кожної людини вони будуть різні. "Коли скупчення руйнуються, ці, рідини і кров циркулюють ліпше — це майже як відфільтрувати каламутну воду й усунути весь бруд".

Текст: Hannah Coates

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.