5 "здорових" продуктів, які насправді викликають набряки ніг
Навіть серед найздоровіших, на перший погляд, продуктів можуть ховатися ті, що провокують набряклість та важкість у ногах. Ось п’ять продуктів, які викликають затримку рідини. Ми часто їх споживаємо та навіть не підозрюємо, що вони можуть погіршити ситуацію.
Якщо влітку вас турбують набряки та відчуття важкості в ногах, перегляньте свій раціон. Набряклість ніг — розповсюджена проблема, особливо в теплу пору року. Причини можуть бути різними: порушення кровообігу, гормональні збої, але одна з найчастіших — неочевидні помилки у харчуванні. Деякі продукти, навіть ті, що вважаються "корисними", можуть сприяти затримці рідини через надлишок натрію (солі) або гормоноподібних речовин, таких як гістамін.
Розпізнавши ці "підступні" продукти, можна уникнути їх у спекотні місяці або хоча б збалансувати їхнє вживання.
5 продуктів, які викликають набряки ніг
Консервований тунець
Тунець у банці — популярний інгредієнт літніх салатів, але він містить багато солі, яка використовується під час обробки та зберігання. Якщо у вас набрякають ноги, такий "легкий" обід може непомітно посилити симптоми.
Томати
Хоча вони на 95% складаються з води, томати містять гістамін, що спричиняє запалення та сприяє затримці рідини. Гістамін підвищує проникність судин, що може провокувати набряки. Щоб зменшити цей ефект, поєднуйте помідори з діуретичними овочами, наприклад, огірками.
Копчений лосось
Хоча лосось — джерело корисних жирів та білків, копчений варіант дуже солоний, оскільки проходить спеціальну обробку та консервування. Надлишок натрію сприяє затримці рідини й, як наслідок, набрякам.
Крекери та замінники хліба
Ми часто замінюємо хліб на крекери чи грісіні, бо вважаємо їх кориснішою альтернативою. Але більшість таких продуктів містить багато солі, що теж погіршує ситуацію з рідиною в організмі.
Невеликий шматочок сиру пармезан
Навіть у "здоровому" аперитиві або як перекус грана падано, як і інші витримані сири, містить багато натрію і це, може сприяти набряку нижніх кінцівок, навіть у невеликих кількостях.
Що робити?
Ці продукти не обов’язково потрібно виключати повністю, але влітку або при схильності до набряків варто обмежити їхню кількість, ретельно слідкувати за балансом натрію в раціоні та вживати більше продуктів, які мають сечогінний ефект (огірки, кабачки, селера, петрушка, кавун). Також не забувайте про воду. Достатнє споживання рідини запобігає застою.
За матеріалами: Vogue.it