КУПИТИ КВИТКИ

Як їсти пасту, щоб схуднути й зменшити запалення кишківника

Правило "легкої пасти" — перетворити її на пребіотичну їжу за допомогою резистентного крохмалю. Це працює не лише для макаронів, а й для рису та картоплі.

Як схуднути, не відмовляючись від вуглеводів


Чи знали ви, що заморожений і потім розморожений хліб значно корисніший, ніж щойно спечений? Під час такого процесу змінюється його молекулярна структура, і крохмаль стає резистентним до травлення у тонкому кишківнику. Це означає менше калорій, менші стрибки глюкози та краще здоров’я кишківника. Адже такий крохмаль перетворюється на пребіотик, що ферментується в товстій кишці. Те ж саме відбувається з іншими вуглеводними продуктами: макаронами, рисом, картоплею. Все, що потрібно зробити, — це зварити, охолодити і їсти, не розігріваючи. Такий простий трюк перетворює звичайну їжу на союзника у боротьбі із зайвою вагою, здуттям живота, проблемами з травленням і дисбалансом мікробіому. Резистентний крохмаль — найкращий секрет схуднення без відмови від улюблених страв.

Реклама.

Чому це працює?


У час надмірно обробленої їжі та експрес-дієт нутриціологи радять просте й смачне рішення — змінити спосіб приготування вуглеводів. Адже резистентний крохмаль:

  • знижує глікемічний індекс страв;
  • зменшує кишкове запалення;
  • стабілізує рівень цукру в крові;
  • підвищує відчуття ситості і сприяє схудненню.

Як правильно готувати легку пасту


Зварити сьогодні, а з’їсти завтра холодною. Саме так активується резистентний крохмаль. За словами лікарки-нутриціологині з Clínica Menorca Марії Хосе Кріспін: "Суть не в тому, щоб виключити вуглеводи, а в тому, щоб готувати їх стратегічно". Коли макарони охолоджуються, крохмаль у них не перетворюється на глюкозу, а стає їжею для корисної мікрофлори, працює як натуральний протизапальний засіб і не відкладається у вигляді жиру.

Чому саме холодна паста допомагає схуднути?


Лікарка Елена Сорія пояснює: "Після варіння та охолодження макаронів відбувається процес, який називається ретро градація крохмалю і він стає резистентним. Такий крохмаль повільніше перетравлюється, довше забезпечує енергією та продовжує відчуття ситості".



Крім того:

  • він знижує рівень цукру в крові,
  • не засвоюється повністю, отже — менше калорій,
  • працює як пребіотик, підтримуючи здоров’я мікробіому.


Менше калорій, менше запалення, краща робота шлунку

Так, паста, з’їдена холодною, має менше калорій (хоч і не кардинально). Але, як зазначає Сорія, резистентний крохмаль дозволяє засвоїти менше калорій і краще контролювати глюкозу в крові.
До того ж холодні страви зазвичай легші за гарячі: важко порівнювати пасту з соусом болоньєзе і пасту-салат із тунцем.

Для максимального ефекту:

  • готувати пасту аль денте,
  • охолодити її й залити у холодильнику не менше ніж на 24 години,
  • не розігрівати або робити це на низькій температурі, щоб зберегти частину крохмалю.

Три прості рецепти з резистентним крохмалем: смачно, швидко, корисно


Марія Хосе Кріспін радить щотижня обирати один багатий на крохмаль продукт, варити його одразу у великій кількості та зберігати в холодильнику. Потім просто поєднувати з овочами та білками. Це гарантує різноманітне меню на весь тиждень.

Ось три ідеї:

1. Картопляний салат (відварити за день до споживання). 
Зелена квасоля, морква, варене яйце. Ідеальний варіант для легкої, ситної вечері.
2. Паста-салат. З чері-помідорами, корнішонами й тунцем або анчоусами.
3. Рис, витриманий 24 години
. Без підігріву, з печеним перцем і вареними креветками.

За матеріалами: Vogue.es

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.