Що буде, якщо регулярно вечеряти лише гаспачо
Одна з найпопулярніших літніх страв, особливо в спекотні дні, гаспачо має багато корисних властивостей, але чи є гарною ідеєю вечеряти лише ним? Дві іспанські нутриціологині пояснюють, чому такий підхід викликає певні сумніви.
Чи не замало їсти лише гаспачо на вечерю?
Уявіть типовий літній вечір: втома після роботи, спека за 40 °C, бажання зняти набряки та просто виспатися. Усе це робить думку про вечерю лише з гаспачо привабливою. Така страва здається легкою та корисною. Але чи справді цього достатньо? За словами нутриціологині Андреа Васкес (група Marta Masi), гаспачо — ідеальний вибір як для обіду, так і для вечері, або ж навіть як перекус. Він гідратує, містить мало калорій, багатий на клітковину, вітаміни та здорові жири (завдяки оливковій олії). Однак, це не повноцінна страва, якщо споживати її як єдину вечерю. Так само як і фрукти, гаспачо не забезпечує організм усіма необхідними макронутрієнтами.
Проблема: відсутність білка
Нутриціологиня Лаура Парада підкреслює головний недолік вечері лише з гаспачо — відсутність білка. Особливо, якщо протягом дня його споживалося недостатньо. "Це чудовий варіант перед основною стравою: він забезпечує ситість, збільшує споживання овочів та води без зайвих калорій. Але як вечеря сам по собі може бути тільки якщо протягом дня вже отримано достатню кількість білка", — пояснює вона.
Щоб вечеря з гаспачо була повноцінною, варто додати до нього якісне джерело білка:
Таке поєднання забезпечує збалансоване приймання їжі: овочі з гаспачо дають вуглеводи та клітковину, оливкова олія відповідає за корисні жири, а білок дає усе інше необхідне для організму.
Найкращий нутрикосметик
"Найкращий нутрикосметик — це склянка гаспачо", – стверджує дерматолог Рікардо Руїс, директор Clínica Dermatológica Internacional і автор книги "Антивіковий догляд. Як зберегти молодість шкіри".
Його підтримують і нутриціологині, адже гаспачо містить:
- Лікопен. Цей антиоксидант, що захищає від УФ-променів і підтримує серцево-судинну систему;
- Вітамін C. Стимулює вироблення колагену;
- Каротиноїди. Мають потужні антиоксидантні властивості;
- Калій. При низькому вмісті натрію саме калій допомагає боротися з набряками.
"Наявність томатів із високим вмістом калію та низьким вмістом натрію зменшує затримку рідини в організмі", – зазначає Парада.
Гаспачо проти набряків
Навіть поза межами вечері гаспачо може стати корисним доповненням до обіду або перекусом у першій чи другій половині дня. "Це смачна, низькокалорійна альтернатива, багата на воду, вітаміни та мінерали. Томати містять калій і мало натрію і це сприяє виведенню зайвої рідини та токсинів", — пояснює Парада.
Висновок
Гаспачо — свіжий, смачний і корисний літній продукт, який цілком заслуговує місця в раціоні. Але вечеряти лише ним може стати не найкращою ідеєю на щодень. Щоб отримати максимум користі, краще комбінувати гаспачо з джерелами білка та включати його як частину збалансованого харчування. Також можна сказати, що це справжній beauty-суп, який працює зсередини на користь шкіри, фігури та самопочуття.
За матеріалами: Vogue.es