До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Великий гід літнім зволоженням

Чим літнє зволоження відрізняється від зимового, як зволожувати шкіру влітку, які текстури вибирати, розповідає Тійна Орасмяе-Медер, авторка бестселера "Б'юті-Міфи", лікарка-дерматокосметологиня, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science (Швейцарія).

Чим літнє зволоження відрізняється від зимового?

Здебільшого, зволоження шкіри передбачає завжди одне і те ж — контроль здатності шкіри утримувати вологу в різних структурах, від рогового шару до глибоких шарів дерми. У чому ж різниця між потребами шкіри влітку і взимку? Різницю в станах і потребах шкіри визначають зовнішні чинники. Неважко здогадатися, що на перше місце влітку виходить ультрафіолет і його здатність пошкоджувати шкіру найрізноманітнішими способами. Ультрафіолетове випромінювання має такі неприємні властивості:

Реклама
  • Окисляє ліпіди рогового шару, вода швидше випаровується з поверхні.
  • Пошкоджує живі клітини шкіри, як у верхніх, так і в глибших шарах, знижуючи їхню здатність синтезувати речовини, що утримують воду в шкірі.
  • Руйнує ці речовини безпосередньо, водночас надаючи їм пошкоджувальних властивостей.
  • Активізує запальні процеси в шкірі, на які витрачається залишок вологи.
  • Ну і вишенька на торті — ультрафіолет здатний впливати на експресію генів, відповідальних за зволоженість шкіри, що призводить до проблем у майбутньому і розвитку сухості й порушень пігментації.

Який з цього висновок? Перший і найважливіший крок до зволоження шкіри влітку — якісний захист шкіри від сонця. Відповідно, перший крок до зволоження — це сонцезахисні засоби, підібрані залежно від особливостей шкіри, а також розумне ставлення до перебування на сонці, достатнє вживання води і використання засобів, що допомагають шкірі відновлюватися після пошкоджень.

Інтенсивно зволожуючий гель 100 годин зволоження Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator, Clinique

Від ультрафіолетового випромінювання страждає і мікробіом шкіри, і це позначається як на здоров'ї шкіри в цілому, так і на здатності зберігати зволоженість. Тому влітку особливо важливо використовувати мікробіом-дружні засоби. Останній тренд зволоження — легкі засоби на водній основі, збагачені пребіотиками та пробіотиками.

Hydra-Fill Concentrate, Meder
Що характеризує сучасні б'юті-засоби

Самі по собі зволожувальні засоби теж змінюються. Ми не лише далеко відійшли від простих рецептур на основі гліцерину, а й зробили крок за межі використання гіалуронової кислоти як основного інгредієнта. Влітку актуальними є зволожувальні засоби, що містять полісахариди, — вони допомагають утримувати вологу, зменшувати випаровування вологи, але при цьому створюють відчуття не липкої плівки, а комфортної свіжості.

Зволожувальний денний крем-гель для обличчя Hydra Zen Day Gel-Cream, Lancôme

Водорозчинні вітаміни — ніацинамід і пантенол — допомагають підтримувати здорову регенерацію, синтез ліпідів рогового шару і захищають судинну стінку капілярів від пошкоджень. У літніх засобах, варто зазначити, судинозміцнювальні інгредієнти завжди корисні, особливо, якщо ви живете або відпочиваєте в спекотному кліматі. Екстракт центелли азійської, червоного винограду, зеленого чаю, кінського каштана, хвоща польового, резвератрол, есцин і кофеїн — усі ці інгредієнти сміливо можна заносити в літній список.

Спрей-сироватка для ефекту сяяння шкіри OptiMist, HydroPeptide

Крім того, влітку багатьом важливо попередити пігментацію — особливо, якщо в минулому пігментні плями вже з'являлися. Добра новина — ніацинамід діє і як освітлювальний засіб, одночасно зменшуючи чутливість шкіри до сонця. Інша добра новина — сучасні зволожувальні інгредієнти, до прикладу, глюконолактон або полімолочна кислота теж грають за дві команди. Ще один освітлювальний "літній" інгредієнт — транексамова кислота.

Чи слід переходити на водні формули?

Стверджувати, що літнє зволоження обов'язково має бути винятково "водним", — це перебільшення. Але якщо ви проводите багато часу на сонці, живете в спекотному кліматі, то засоби на олійній основі можуть бути некомфортними навіть для людей з сухою шкірою.

Зволожувальний крем-гель з комплексом кислот Superwatergel, Glamglow

Ще одна складність — олії дуже легко окислюються ультрафіолетом і потенційно можуть пошкоджувати шкіру через кілька годин після нанесення, якщо шкіру ретельно не очистити і не нанести засоби повторно. Тому найкраще рішення для сухої шкіри в спекотну пору — зволожувальні засоби, що містять силікони, а не натуральні олії. Засоби на олійній основі можна залишити на ніч.

Зволожувальний тонік у форматі серпанку-спрея с екстрактом центелли азійської, Cosmetics C27

Що корисного можна зробити для шкіри влітку?

Ще дві категорії літньої косметики — це маски і миючі засоби. Літо — чудова пора, щоб частіше користуватися зволожувальними і відновлювальними масками, які допомагають пом'якшити наслідки ультрафіолетового зневоднення.

Маска-Кисень з мікроводорослями для зволоження, Yves Rocher

Очищувальні засоби влітку необхідно використовувати навіть частіше, ніж в інші пори року — якщо шкіра перегріта, посилилося потовиділення, є ризик того, що засоби догляду теж могли постраждати від високої температури і сонця. Варто буде очистити шкіру і знову нанести свій улюблений легкий зволожувальний засіб, "закривши" його санскріном.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.