До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Б'юті-гід по зволоженню

Promotion

Напередодні літа Vogue.ua в партнерстві з Yves Rocher склав гід по зволоженню. Навіщо шкірі волога, чим загрожує її нестача, як побудувати свій б'юті-ритуал, щоб шкіра отримувала достатньо вологи, – читайте нижче

Реклама
Навіщо шкірі волога?

На 70% шкіра складається з води. Це не просто вода, а водний розчин з вітамінами, олігоелементами, солями, амінокислотами, які слугують або будівельним матеріалом для клітин, або каталізатором для тканин і їх функціонування. Шкіра – найбільший орган людського тіла, який захищає внутрішні системи і органи від зовнішнього впливу, і вода потрібна, щоб доносити всередину клітин все необхідне для їх життєдіяльності. Крім того, клітини "сплять", "їдять", "п'ють", – і в результаті своєї роботи утворюють залишки білків, невикористані матеріали, токсини, які треба виводити, щоб вони не розкладалися всередині. Для всього цього потрібна вода.

Якщо забезпечувати шкірі достатню кількість вологи, можна налагодити всі процеси всередині клітин. Коли до них дістаються будівельні і поживні матеріали, кисень, очищення відбувається безперервно. Завдяки цьому можна продовжити їм життя. А до того ж, дати час вирости новому поколінню клітин – здоровому, сильному, життєздатному.

Який механізм зволоження?

80% вологи надходить в шкіру зсередини – з водою і їжею. Тому важливо пити якісну збалансовану воду, насичену мінеральними солями, вітамінами, олігоелементами. 20% вологи приходять в шкіру ззовні – із засобами по догляду і вологістю повітря. Так, у британок шкіра буквально світиться зсередини – все завдяки вологому клімату. У сухому кліматі пересихає і шкіра, і слизові, і волосся. Природа, до речі, теж страждає: грунт тріскає, пересихають водойми. Але багато живих організмів, наприклад, сукуленти, – адаптувалися до сухості і виробили власний механізм утримання вологи. Вчені запозичують ці техніки – і застосовують у засобах по догляду.

Гель-Крем Інтенсивне зволоження 48 годин Hydra Végétal, Yves Rocher

Отже, волога надходить з організму і розподіляється: в дерму, в епідерміс, в роговий шар з його гідроліпідною плівкою. З диханням та, взагалі, рухом організм втрачає вологу, вода випаровується. Запаси рідини треба поповнювати, інакше клітини зіщулюються, темніють, шкіра стає в'ялою і сухою. В умовах недостатньої вологи шкіра звертається до дерми – "дай води". Дерма, звичайно, дає, – вивільняє недоторканні запаси рідини. Але це як несправний кран: якщо його не закрити, то "текти" не перестане.

У цій ситуації необхідно зволожувати шкіру ззовні. Yves Rocher опирається на екстракти рослин: сукулентів, алое вери, блакитної агави, які здатні утримувати вологу. Крім цього, вони налагоджують мікроциркуляцію усередині клітин. Щоб волога не випаровувалася миттєво, а залишалася у шкірі, в зволожуючі засоби додають масла.

Чим відрізняється зволоження сухої і жирної шкіри?

При сухій шкірі вода активніше випаровується з поверхні. Все тому, що потові і сальні залози працюють недостатньо активно, і утворена ними гідроліпідна плівка не справляється з тим, щоб захистити і пом'якшити шкіру, а також утримати в ній воду. Відновлювати цю плівку найкраще допомагають масла, які часто включають до складу зволожуючих кремів, а недолік води можна заповнити за допомогою вологостримуючих компонентів, наприклад, екстракту алое.

Гель-Крем Інтенсивне Зволоження 48 годин Hydra Végétal і Крем Інтенсивне Зволоження 48 годин Hydra Végétal, Yves Rocher

Багато що також залежить від стану рогового шару. Якщо він виснажений, то шкіра стає вразливою і чутливою; якщо він занадто щільний, шкіра погано виводить токсини і здається тьмяною. Важливу роль в утриманні вологи грають NMF – Натуральний Зволожуючий Фактор (коктейль з гігроскопічних речовин, в який включені амінокислоти, іони, сечовина, кислоти) і міжклітинний цемент, що складається з церамідів і жирних кислот.

Багато хто до цих пір помилково вважає, що комбінованій шкірі зволоження не потрібне. Але жирність шкіри – надлишок шкірного сала, а не води. Перевірити, чи зневоднена жирна шкіра досить просто: треба вмитися – і почекати кілька хвилин. Якщо виникає стягнутість і є потреба щось нанести на шкіру, – це симптом. Достатньо тижня застосування хороших зволожуючих засобів, щоб шкіра заспокоїлася і припинила виробляти зайвий себум.

Догляд за жирною і сухою шкірою правильно розділяти ще на етапі демакіяжу і вмивання. Тим, у кого шкіра суха, зазвичай, хочеться м'яких, лагідних текстур. Якраз така – у молочка Yves Rocher. Воно здатне зняти макіяж, а потім завершити очищення. Тим, чия шкіра схильна до жирності, інтуїтивно хочеться вмивання з водою. Для цього призначений гель для вмивання.

Тонік або лосьйон допомагає прокласти міст між очищенням і основним продуктом по догляду. Завдяки їм можна "доочистити" шкіру, вирівняти її pH, забрати залишки хлору, важких металів та іржі, які містяться у воді. Інакше подальший догляд тільки зафіксує їх у шкірі. Крім того, лосьйон або тонік розм'якшують роговий шар, щоб через нього було легше проникати засобам по догляду. Якщо наносити зволожуючий крем на сухе обличчя, то він довго втягуватиметься, адже йому знадобиться для початку просочити суху частину шкіри. А коли обличчя ще вологе, знадобиться менше крему, і втягнеться він швидше.

Зволожуюче молочко для зняття макіяжу Hydra Végétal і зволожуючий тонік Hydra Végétal, все – Yves Rocher

У новій гамі Yves Rocher Hydra Vegetal два типи крему: гель-крем з легкою текстурою для комбінованої і жирної шкіри, і повітряний, збитий крем з легким поживним ефектом – для сухої. Останній допомагає відновити гідроліпідну плівку завдяки маслам і пом'якшуючим компонентам у складі.

Гель-Крем Інтенсивне Зволоження 48 годин Hydra Végétal і Крем Інтенсивне Зволоження 48 годин Hydra Végétal, Yves Rocher
Чому шкіра може стати сухою в ту чи іншу пору року, залежно від стану здоров'я, перельотів, втоми і т.д.?

Активне сонце або сильний мороз, чи вітри, агресивно діють на шкіру. В Україні помірна вологість, але не кожна шкіра може впоратися з перепадами температур, контрастом між прохолодою на вулиці і теплим повітрям в приміщенні, і навпаки. Сухість призводить до чутливості, старіння, зморшок, тьмяності, обвисання. Матрикс висушується, шкіра стає не такою об'ємною, кровоносні судини виходять на поверхню, їх стінки стають вразливими.

При перельотах сухість посилюється через замкнутий кондиціонером простір. На висоті вологість повітря – 20% замість звичних 70%. Викликати сухість шкіри можуть стреси, прийом ліків, гормональні збої, а також режим дня. Тому важливо не плутати тип шкіри (суха/жирна) і її стан (зволожена /зневоднена). І коригувати догляд залежно від останнього.

То чи потрібно пити так багато води?

Культура споживання води в Україні розвинена погано. Французи, наприклад, без води не сідають їсти. А на ніч ставлять склянку води біля ліжка. Нам теж було б корисно дбайливіше ставитися до свого організму. Користуватися зволожувачами повітря, пити хорошу воду. Ті, хто стверджує, що для стану шкіри кількість випитої води не відіграє ролі, не мають рації. Все живе має потребу у воді, включно зі шкірою. Тому не треба сподіватися на одні лише чарівні б'юті-засоби. Пити і запобігати випаровуванню вологи – ось два ключі до нормального водного балансу.

Варто пити звичайну воду без газу, кімнатної температури, а то і теплішу – тоді вона краще засвоюється. Тим, хто займається фітнесом, важливо пити більше – вони багато води втрачають з потом. Людям зі звичайним графіком достатньо 1,5-2 л в день. І ще. Тим, хто вводить філери на основі гіалуронової кислоти, а також тим, хто довіряє біоревіталізації (ін'єкціям ГК в дерму), теж необхідно пити. Вода потрібна, щоб ГК її підхопила і втримала, інакше ефект від ін'єкцій буде слабким і не триватиме довго.

Які компоненти повинен містити крем, щоб добре зволожувати шкіру?

У новій гамі Yves Rocher Hydra Végétal використовують екстракт сукулента Carpobrotus Edulis – пустельної рослини, що нагадує кактус і столітник: всередині у неї м'якоть, де вона утримує вологу про запас. У складі засобу також гамамеліс і алое. Така сукупність інгредієнтів забезпечує зволоження і захист.

Рослина Карпобротус Едуліс – життєздатний сукулент. Він не боїться ні підвищеного рівня солі в повітрі, ні суворих прибережних умов, ні спеки. Накопичує воду і крапка. Рослина витривала і легко розмножується, тому вона встигла акліматизуватися від Атлантики і Середземномор'я до Каліфорнії та Австралії. З 2012 вчені-експерти Yves Rocher вирощують едуліс у власних теплицях в Ла-Гасії. Шестимісячний урожай едуліса, багатий клітинною водою, збирають перед цвітінням і одразу екстрагують, щоб зберегти найбільшу кількість активних рослинних молекул.

Денний і нічний догляд треба розділяти. Формула нічного крему побудована так, щоб зосередитись на регенерації, харчуванні, виведенні токсинів. Вона підштовхує процеси, які відбуваються в шкірі між 2 і 4 ранку. Текстура нічного крему – більш щільна, поживна. Наносити його треба за 40 хв до сну, щоб він встиг втягнутися в шкіру, а не в подушку. Тоді шкіра встигне розподілити крем і відправити по потрібних каналах. Якщо не дотримуватися правила 40 хвилин, може виникнути набряклість: засіб осяде в верхньому шарі шкіри, поки розподільні функції шкіри сповільнюються. Денний крем більш легкий за текстурою, з акцентом на зволоження і захист від ультрафіолету, а також гарне поєднання з макіяжем.

Гель для вмивання Hydra Végétal і зволожуючий гоммаж для обличчя Hydra Végétal, Yves Rocher

Детальніше про зволожуючі засоби Yves Rocher можна прочитати тут.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.