До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Beauty-підсумки року: 6 головних скандалів 2023-го

Поки 2023-й добігає кінця, згадуємо найрезонансніші beauty-події року. Так чи інакше, вони оголюють безліч питань, пов'язаних з уявленням про жіночу красу та красу жіночого тіла.

Оголені виходи К'яри Ферраньї

Італійська інфлюєнсерка періодично з'являється у вбраннях, які підкреслюють оголені груди (або імітують оголення). Найгучніша серія її виходів сталася в лютому, на фестивалі в Сан-Ремо та розпочалася з custommade-сукні Dior, яка імітувала оголене тіло К'яри в техніці тромпльой, та продовжилася ще декількома вбраннями, які були покликані зняти табу із зображення жіночого тіла. Розшифрування усіх феміністських послань Кєяри суспільству, що буквально зашиті в її сукнях, можна побачити за посиланням.

Реклама

Шерон Стоун та її селфі в бікіні

Шерон Стоун виклала чергове селфі в бікіні, — і знову здійняла бурю в соцмережах. Хтось коментував: "Прекрасна дупа як для пенсіонерки", хтось закликав "прийти до тями", хтось пасивно-агресивно зазначав: "Я, звісно, ваш великий шанувальник, проте...". Стоун знає, що робить. Це не перший її вихід (ми навмисне не вживаємо епітету "епатажний", бо час нормалізувати зображення про жіноче тіло, яке може відрізнятися формами, розмірами, кольором, розтяжками, тонусом шкіри тощо), — і кожен з них демонструє любов та повагу до власного тіла, радість буття, легку іронію.

Люпіта Ніонго та її "оголені" груди

Люпіта зі своєю стилісткою Мікаелою Ерлангер обрала для виходу на церемонії Tony анатомічний топ-кірасу. Виріб з металу, який в точності відтворює власні форми Люпіти, виготовила на замовлення пакистанська мисткиня, дизайнерка, борчиня за права жінок Міша Джапанвала. Вона так пояснила ідею Люпітиного образу: "Цей твір оспівує відсутність сорому [власного тіла] та прийняття того, що означає бути людиною". Міша підкреслила, що цей вихід Люпіти був не просто намаганням створити гучний інфопривід та епатувати суспільство, а підкреслив "необхідність і терміновість змінити спосіб контролю над тілами людей та вибір, який вони роблять для себе".

Попри ці експлікації, Люпіта отримала безліч мізогінних коментарів на кшталт "було б що демонструвати". Втім, нормалізація жіночих грудей будь-якого розміру та форми — те, чого варто прагнути в ХХІ сторіччі.

Пауліна Порізкова та її напівоголене фото

Коли майже 58-річна Пауліна Порізкова опублікувала фото в чорній спідній білизні, вона явно не очікувала на потік негативу, що вилився на неї в інтернеті. Публікуючи фотографію, колишня супермодель мала на меті представити літню жінку "все ще сексуальною та життєздатною", як вона пояснила пізніше, та показати, що можна бути бабусею п'яти онуків — і пишатися собою.

"Ну звичайно, з купою грошей, доступом до найкращих процедур, філерів, ботоксу, лазерів, LED-терапії, процедур, що підвищують рівень колагену, тренерів, особистих кухарів, правильного харчування тощо можна мати такий вигляд в 58. Я — приклад того, який вигляд має 59-річна людина без усього цього", — написала одна користувачка. "Але ж ви не старієте благородно", — зазначила інша.

Згодом Порізкова прокоментувала цей шквал так: "Але ж хіба ми всі не маємо різного вигляду? Хіба не в цьому наша краса? У нашій унікальності?" — важко знайти більш доречні слова.

Лана Дель Рей та її набір ваги

Минуло чимало років після виходу дебютного синглу Video Games у 2011 році — за цей час Лана Дель Рей набрала вагу. Бодішеймінг-скандал здійнявся, коли користувачі TikTok почали публікувати фото Лани "до" та "після" зі словами Will you still love when I'm no longer young and beautiful? ("Чи будеш ти кохати мене, коли я більше не буду молода і красива?") з коментарями "Що з нею сталося?"

Навіть шанувальники, що стали на захист співачки, "підтримували" її фотографіями 10-річної давнини, де Лана має розмір одягу XS.

А ми просто нагадаємо, що цькувати людину за те, які форми вона має, — огидно.

Бейонсе та її "біла" шкіра

Скандал розгорівся навколо появи Бейонсе на прем’єрі її концертного фільму Renaissance: A Film by Beyoncé — у сріблястому вбранні, з платиново-світлим волоссям. Незабаром після того, як фотографії поширилися в соціальних мережах, користувачі почали звинувачувати Бейонсе в тому, що вона освітлила шкіру та волосся, щоб виглядати "білішою". Шкіра і справді мала дещо світліший вигляд, ніж раніше, проте це не дивно: сукня та колір пасм забезпечили природний ефект світлого фільтру.

Критика набула такого масштабу, що врешті мати співачки, Тіна Ноулз, опублікувала роздратований допис в інстаграмі, де докоряла критикам, а врешті зазначила: "Коричнева шкіра — це не лише про колір, а й про культуру, гордість, силу. Бейонсе — жінка з коричневою шкірою".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.